@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 13.07.2011

Taş Devri diyetine göre pişirme yöntemleri

Kilo vermek için sağlıklı beslenmek, sağlık beslenmek için de yemeği sağlıklı yöntemlerle pişirmek gerekir. İşte, “Taş Devri Diyeti” kitabının yazarı Prof. Dr. Ahmet Aydın’dan ısıtma kapları ve pişirme şekillerine dair tüyolar…

“Taş Devri Diyeti” kitabının yazarı Prof. Dr. Ahmet Aydın, kilo vermenin yöntemi olarak sağlıklı beslenmeyi hedef gösteriyor. Bunun için pişirme kapları ve pişirme şeklinin önemli olduğunu söyleyen Dr. Aydın, sırasıyla hangi tür kapların ve pişirme şeklinin sağlıklı olduğunu şöyle anlatıyor:

Taş Devri diyetine göre pişirme yöntemleri

Teflon kaplar
“PFAO (Perflurooctanoic Acid) maddesi içeren yapıştırmayan tavalar pek çok sağlık riski taşıyor. Amerikalı çevre kuruluşu EPA (Environmental Protection Agency), PFAO maddesini muhtemel kanserojenler arasında sayıyor. ABD’de kadın, erkek ve çocukların yüzde 95’inin kanında bu kimyasal bulundu. Bazı araştırmalar, bu kimyasalın pankreas, karaciğer, testis ve meme kanseri ile hamilelikte düşük riskini artırabileceğine işaret ediyor. PFAO maddesi; kilo kaybı, tiroit problemleri, bağışıklık sisteminde zayıflık gibi farklı sorunlarla da ilişkilendiriliyor.”

Alüminyum kaplar ve alüminyum folyo
“Alüminyum kaplar kullanıldığında, alüminyum maddesi yüksek ısıda yiyeceğin içine geçiyor. Günümüzde alüminyum başta Alzheimer ve kanser olmak üzere birçok hastalığın oluşumunda suçlanıyor. Alüminyum kapların kullanımı son yıllarda iyice azaldı, fakat alüminyum folyo kullanımı arttı. Alüminyum folyoyu tamamen koruma amaçlı olarak kullanmanın, yani yiyeceği sarıp buzdolabına koymanın fazla bir zararı yok. Ancak saklanacak gıdanın ıslak, çok tuzlu ya da limonlu olmaması gerekiyor. Alüminyum folyoya ısıtma işlemi uygulamak, balık gibi yiyecekleri folyoya sarıp fırında pişirmek son derece sakıncalı. Bu gibi durumlarda alüminyum folyo yerine mumlu kağıdı tercih etmek gerekiyor.”

Düdüklü tencere
“Her tencere yemeği, pişirildikçe az ya da çok besinsel değerinden bir şeyler kaybediyor. Kaybı en aza indirgemek ve daha fazla lezzet elde etmek için yemekler ağır ağır pişirilmeli. Geleneksel yöntemler (buğulama, düdüklü tencere ile buharda pişirme) yanında turbo fırınlar da kullanılabilir. Böylece besin öğeleri fazla zarar görmez. Hızlı pişirme (mikrodalga gibi) besin kayıplarına yol açar, ayrıca kanserojen olabilir.”

En sağlıklı kaplar hangileri?
“En sağlıklı pişirme alternatifleri toprak güveçler ve cam kaplardır. Bunların yanı sıra çelik, dökme demir ve kalaylı bakır kaplar tercih edilmeli.”


Taş Devri diyetiyle ilgili detaylı bilgi almak için Taş Devri diyeti nedir? yazımıza tıklayın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER