Pudra.com 18.07.2012

Taylan Kümeli’den sağlıklı bir Ramazan geçirmenin sırları

Oruç tutanların metabolizmasının farklılaştığı Ramazan döneminde beslenme alışkanlıklarında özel değişiklikler yapmak gerektiğini söyleyen Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, Ramazan'da dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Sağlıklı ve formda bir yaz ve Ramazan geçirmek isteyenler için önerilerde bulunan Taylan Kümeli, sıcak yaz ayları ve Ramazan’da doğru beslenmenin büyük önem taşıdığını belirtti. Kümeli, oruç tutanların metabolizmasının farklılaştığı bu dönemde beslenme alışkanlıklarında özel değişiklikler yapmak gerektiğini söyleyerek Ramazan'da dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

Taylan Kümeli’den sağlıklı bir Ramazan geçirmenin sırları

  • Mutlaka sahura kalkılmalı, sahur yemeklerinde seçilen besinler yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalı.

  • İftarda, boş mideye birden yüklenilmemelidir. Orucunuzu mutlaka öncelikle oda ısısında su içerek açın. İftariyelik olarak nitelendirilen yiyecekleri (hurma, peynir, zeytin, pastırma) tadımlık (1 el kadar) pideyle yedikten sonra, hafif bir yemek olan çorbayı 1 kase yavaş yavaş tüketin. Yemeğe biraz ara verdikten sonra özellikle Ramazan’ın ilk haftasında zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile iftarınızı tamamlayabilirsiniz.
  • Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemli, iftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar sık sık su tüketmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, komposto gibi içecekler içmelisiniz. Yine sahurda ayran ve kefir tüketmek hem doyurucu hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçimdir. Bitki çaylarını sıcak suyla demledikten sonra soğutup içine dilimlenmiş limon, kabuk tarçın, elma dilimleri koyarak için.

  • Sade veya naneli ayran, oruç sonrası tansiyonu dengelemesi açısından son derece faydalı.

  • Ramazan sofralarının vazgeçilmezi tatlılardır. Yaz dönemi olması sebebi ile şerbetli tatlılar ağır gelebilir. Onun yerine daha hafif sütlü tatlılar midenize daha iyi gelecektir.

  • İftar ile sahur arasına küçük ara öğünler eklenmeli, böylece bir hem bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklar engellenmeli hem de yavaşlayan metabolizmaya destek olunmalı.

  • Özellikle kızartmalardan, mayalı besinlerden (hamur işlerinden), aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden, bal/kaymaktan uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ayrıca kilo alma problemlerinden koruyacaktır.

  • Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar gibi) tokluk hissi sağladığı için tercih edilmeli.

  • Sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması ve kabızlığın engellenmesi açısından önemli.

  • Besinlerin çok sıcak servis edilmemesi de bir diğer önemli kuraldır. Kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcacık çorbalar mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir. Bunun önüne geçmek için ise yemekleri ılık/sıcak arası servis etmek ve mümkün olduğunca bolca çiğnemekte yarar var.

  • Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alışını engellemek için fiziksel aktivite artırılmalı. Aç karnına ve/veya oruçlu iken spor yapılmamalı.

  • Ramazan ayında öğün sayısının ve saatlerinin vücudun alışılmış beslenme ritminin çok dışına çıkması nedeniyle vücutta halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya meyil, sinirlilik, hazımsızlık, şişlik, ekşime gibi değişiklikler meydana gelebilir. Yavaşlayan metabolizmanın vücuda verdiği olumsuzlukları en aza indirmek için bu dönemde beslenmede birtakım değişiklikler yapılmalı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER