19.11.2020

Turşu tüketirken bilmeniz gerekenler

Turşunun sağlığa yararları son derece fazla olsa da oldukça tuzlu bir besin olduğu ve sodyum içeriğinin yüksek olduğu unutulmamalıdır.

İZLE: TURŞU YAPARKEN DİKKAT EDİLECEKLER👇 
Bir yandan Covid-19 enfeksiyonu, bir yandan mevsimsel hastalıklar derken bağışıklık sisteminin güçlü olması her zamankinden çok daha önemli. Turşunun da bağırsak sağlığı olmak üzere bağışıklığın güçlenmesinde, metabolizmanın hızlandırılmasında ve kan şekerinin dengelenmesinde sağlığa olumlu katkıları bulunuyor ancak dengeli tüketilirse...

Turşu tüketirken dikkat etmeniz gerekenler

Bir yandan Covid-19 enfeksiyonu, bir yandan mevsimsel hastalıklar derken bağışıklık sisteminin güçlü olması her zamankinden çok daha önemli. Lezzetli olduğu kadar bağışıklığı güçlendirmeye katkı sağlamasıyla da öne çıkan besinlerden turşuya sofralarda yer vermek gerektiğini belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş, “Turşu yararlı bakterilerden oldukça zengin bir besindir ve başta bağırsak sağlığı olmak üzere bağışıklığın güçlenmesinde, metabolizmanın hızlandırılmasında ve kan şekerinin dengelenmesinde sağlığa olumlu katkıları bulunur. Yapılan son bilimsel çalışmalar ise turşunun kanserden koruyucu etkilerinin de olabileceği yönündedir. Ancak bu kadar çok faydası bulunan bir besinin kurulması, saklanması veya tüketilmesi sırasında yapılabilecek birtakım hatalar yararlı bakterilerin yerine zararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlığı olumsuz etkileyebilmektedir” diyor.

Bu haber de ilginizi çekebilir: ​Sağlıklı ev turşusu kurmanın 10 püf noktası
Turşu kurarken ve saklarken yapılan hatalar yararlı bakteriler yerine zararlı bakterilerin sayısını artırabilir. Evde turşu kurarken dikkat edilecekler...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş, turşu tüketirken dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı, uyarı ve önerilerde bulundu.

“Turşunun sağlığa yararları son derece fazladır ancak tuzlu bir besin olduğu ve sodyum içeriğinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Örneğin beyaz lahananın 100 gramında 12 mg sodyum bulunurken 100 gram lahana turşusunda yaklaşık 300 mg sodyum bulunmaktadır.

Hipertansiyon hastasıysanız, herhangi bir kalp-damar hastalığınız varsa, kronik böbrek yetmezliği hastasıysanız, sık sık ödem problemleri yaşıyorsanız veya mide problemleriniz varsa turşunun sık tüketilmesi size yarar sağlamadığı gibi zarar verecektir.

Ne kadar turşu tüketmelisiniz?

Tuzu zaten fazla miktarda tüketen bir toplum olduğumuzdan turşunun, haftanın 2 günü, en fazla bir avuç içi kadar tüketilmesi yeterlidir. 

Sadece sirke ve tuzla yapılan, koruyucu içermeyen, bağırsak florasındaki faydalı bakterilerin devamlılığını ve büyümesini sağlayan ev turşusu, bağırsaklar için de önemli ancak fazla tüketimi böbreklere ciddi zararlar da verebiliyor.

Turşunun özellikle tansiyon artırıcı özelliği bulunuyor ve insülin direncini artırıyor. Bu anlamda böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz veya tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona sebep olabiliyor. Bu nedenle özellikle turşu tüketiminin fazla olduğu durumlarda su tüketiminize de dikkat etmek, vücudunuzun su yönünden eksik bırakmamanız gerekiyor. Tüm bu nedenlerle başta da belirttiğimiz gibi turşunun haftanın 2 günü, en fazla bir avuç içi kadar tüketilmesi yeterli olacaktır.

İlgili haberlerimiz: 

​Karışık Turşu Nasıl Yapılır?
Adım adım Karışık Turşu tarifi. Detayları videodan izleyin veya fotoğrafların altındaki açıklamalardan takip edin. Afiyet olsun!

Mucize besin: Ev yapımı turşu
Doğal probiyotiklerden biri olan turşu metabolizmamız için çok faydalı. Turşu hakkında merak ettiklerimizi Onkolog Dr. Yavuz Dizdar anlattı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER