@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 05.06.2012

Yediklerimiz hakkında ne biliyoruz?

Yediklerimizden de içtiklerimizden de şüphe duyar olduk. Nasıl duymayalım? Uzmanlara kulak verince öyle çarpıcı gerçeklerle karşılaşıyoruz ki… Şimdi ne yiyip içtiğimize odaklanma, soframızdan bazı gıdaları ayıklama zamanı!

Bugüne dek sağlıklı olduğunu bildiğimiz gıdalar hakkında bizim göremediğimiz, fark edemediğimiz üretme biçimleri nedeniyle sağlıksızlık fışkırdığını duyunca ister istemez şaşırıyoruz.

Yediklerimiz hakkında ne biliyoruz?

Ama artık şaşırmayı bir kenara bırakıp ne yiyip içtiğimize odaklanma, soframızdan bazı gıdaları ayıklama zamanı! Çünkü sağlıklı zannettiğimiz bazı gıdalar aslında bizi hasta ediyor.

İşin aslını öğrenmek için bu konuda söz sahibi olan hekimlerle görüştük. Pudra.com sayfaları için hazırladığımız “sağlıklı gıda” dosyasında şeker, süt, yoğurt, tavuk, yağ, sebze ve meyvelere odaklandık.

Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, “Taş Devri Diyetinin yaratıcısı, Çocuk Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kenan Demirkol’a danıştık.

Uzmanların görüşlerinden edindiğimiz bilgiye göre, yediğimiz gıdaların içinde bulunan şeker türü ve miktarı bizi sağlığı bozulmuş bir toplum olmaya götüren etkenlerin başında geliyor. Şeker ve şekerli besinlerle ilgili çarpıcı gerçeklere ulaşmak için Şeker hakkında bilmemiz gerekenler yazımıza tıklayın.

Bir zamanlar doktorlar bize hep “Kırmızı et yerine tavuk eti yiyin” diyorlardı. Şimdi ise tam tersini söylüyorlar. Çünkü kendileri de artık sofralarından tavuğu çıkarmışlar. Elbette bahsettiğimiz tür, çiftlikte üretilen tavuk türü! Uzmanlar, “Eğer organik tavuk ya da köy tavuğu bulabilirseniz güvenle yiyebilirsiniz. Ama endüstriyel tavuktan uzak durun” diyorlar. Peki ama neden? Yanıtı, Soframızdaki tavuk hakkında çarpıcı gerçekler! yazımızda bulabilirsiniz.

Süt ve elbette bir süt ürünü olan yoğurt sofralarımızın vazgeçilmezi. Daha doğrusu bugüne kadar öyleydi… Çünkü uzmanların görüşlerine bakılırsa ne içtiğimiz süt gerçek süt ne de yediğimiz yoğurt gerçek yoğurt… Peki, süt ve süt ürünlerini hayatımızdan tamamen çıkarmalı mıyız? Uzmanların bu konuyla ilgili açıklamalarını okumak için Aldığımız süt ve yoğurt ne kadar sağlıklı? yazımıza tıklayın.

Tarımda adına “pestisit” denilen, bitkilerdeki zararlıları yok etme amacıyla kullanılan ilaçlar yediğimiz sebze ve meyvelerle vücudumuza giriyor. En çok ilaç ithal eden ülkeler arasında ülkemizin altıncı sırada yer aldığını da düşünürsek ne kadar bol sebze ve meyve tüketirsek o kadar çok tarım ilacı da yemiş oluyoruz aslında. Buradan bakınca durum çok iç karartıcı! Peki ama ne yapmalıyız? Uzmanlar Sebze ve meyvelerdeki tehlikeyi anlatıyor.

Eskiden yağ yemenin zararlı olduğu söylenirken artık doktorlar yağların beslenmemizdeki katkılarını ön plana çıkarıyorlar. Peki ama tüm yağ türleri yararlı mı? Yoksa yağlar konusunda bu zamana kadar bildiklerimizin hepsi yanlış mı? Yağlar hakkında bilgilerinizi tazelemek için Hangi yağlar sağlıklı, hangileri sağlıksız? yazımıza tıklayın.


Sağlıklı gıdaya nasıl ulaşabiliriz?



Uzmanlar genel olarak sağlıklı gıdaya ulaşmak için organik pazarlara yönelmeyi öneriyorlar. Endüstriyel süt, yoğurt, şeker, tavuk, sebze, meyve ve yağlardansa tüm bu ürünlerin organik sertifikalı olanlarını ya da hiç olmazsa, güvendiğimiz, temiz tarımla uğraşan çiftçiden almamızı tavsiye ediyorlar. Bu ürünlere rahatça ulaşabilmemiz için de organik tarımın teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, bunların yanında bakliyat ve hububat ürünlerini tüketebileceğimizi belirterek, “Aslında bunlarda da organik olarak üretilenlere ulaşmak önemli. Ancak diğer gıdaların tehlikesi düşünülünce hiç olmazsa bakliyat ve hububatta bu kadar katı ayrım yapmak zorunda değiliz. Yiyeceklerden almamız gereken esansiyel aminoasit için mercimeği çimlendirerek yiyin. Yani bir süre suda bekletin” diyor. Diğer güvenle tüketebileceğimiz besinler arasında makarna, soğan ve sarımsağı sayan Dr. Dizdar, “Ancak sarımsakta Çin işi, iri tanelileri değil yerli olanları seçin” şeklinde uyarıyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kenan Demirkol, “Bakliyat ve hububatı organik olarak ya da kimyasal madde kullanmadığından emin olduğunuz küçük çiftçiden alabilirsiniz” diyerek bir uyarıda bulunuyor:

“Hindistan rutubetli ve sıcak bir ülke olduğundan, buradan gelen ürünler çabuk bozulabileceğinden Basmati pirincinde ve çayda aşırı tarım ilacı kullanıldığı duyumları alıyoruz. Yerli pirinç ve Karadeniz çayını tercih etmek gerekiyor.

Çocuk Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, doktorlar, hükümet ve toplum olarak beslenme faciasını önlemek için yapılması gerekenleri Taş Devri Diyeti kitabında şöyle sıralıyor:

  • “Önce biz insanlar aşırı para kazanma hırsımızı törpülemeliyiz.
  • Unlu ve şekerli gıdaları mümkün olduğu kadar diyetten çıkarmalıyız. Taze sebze ve meyveyi mevsiminde yemeliyiz.
  • Küçük ve orta boy çiftliklerde organik gıda üretimini teşvik etmeliyiz. Organik gıda, dev tarım şirketlerinin yapacağı iş değil; ancak küçük üreticilerin becerebileceği bir iş.
  • Köy tavuğu ve yumurtasının pazarlarda satılmasını tekrar serbest bırakmalıyız. Paketlenmiş gıdalara konulan katkı maddelerinin fazla alınırsa kanser ya da başka bir hastalığa neden olabileceğinin, halkın kolaylıkla anlayabileceği bir dilde paketlerin üzerine yazılmasını sağlamalıyız.
  • Doğu ve Güneydoğu’da barış ortamını sağlayarak terör nedeniyle kapanan mera ve otlakları açmalıyız. Organik sebze, meyve ve hayvan yetiştirenlere teşvik vermeliyiz. Köylünün ürünlerini şehir pazarlarında satmasını sağlayacak şartları yaratmalıyız.”


Melike Tümer


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER