@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 04.06.2012

YEDİKLERİMİZ HAKKINDA NE BİLİYORUZ? - Sebze ve meyvelerdeki tehlike!

Yediğimiz sebze ve meyveler ne kadar sağlıklı? Tarım ilacı kalıntıları sağlığımızı nasıl etkiliyor? Sağlıklı gıdaya nasıl ulaşabiliriz? İşte yanıtlar.

Hangi gıdaları güvenle yiyebiliriz? Bu soruya yanıt aramak için Pudra.com sayfalarında yer verdiğimiz “sağlıklı gıda” dosyasının dördüncü bölümünde “tarım ilaçları”nı sorguluyoruz.

YEDİKLERİMİZ HAKKINDA NE BİLİYORUZ? - Sebze ve meyvelerdeki tehlike!

Tarımda adına “pestisit” denilen, bitkilerdeki zararlıları yok etme amacıyla kullanılan ilaçlar yediğimiz sebze ve meyvelerle vücudumuza giriyor. En çok ilaç ithal eden ülkeler arasında ülkemizin altıncı sırada yer aldığını da düşünürsek ne kadar bol sebze ve meyve tüketirsek o kadar çok tarım ilacı da yemiş oluyoruz aslında. Buradan bakınca durum çok iç karartıcı!

Taş Devri Diyeti”nin yaratıcısı, Çocuk Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, patates, elma ve brokoli ile yapılan bir araştırmada en titiz yıkama usulleri sonrasında bile pestisitlerin nerdeyse yüzde 93’ünün temizlenemediğinin ortaya çıktığını söylüyor. Prof. Dr. Aydın’ın araştırmacılardan aktardığı bilgiye göre sebze ve meyveleri soymanın ya da sap ve köklerini kesip atmanın bu riski az da olsa azaltabileceğini (ki bu bölgeler bitkinin besin açısından en zengin yerleri) ancak hiçbir zaman yok edilemeyeceğini vurguluyor. Ki özellikle bazı bitkiler pestisiti dokularında daha fazla tutuyor.
 

Tarım ilacı kalıntısı içeren gıdalar


Yüksek oranda pestisit kalıntısı içerenler: Çilek, dolmalık biber (yeşil, kırmızı), ıspanak, kiraz ve vişne, şeftali, kereviz, elma, kayısı, taze fasulye, armut, salatalık, patates.

Düşük oranda pestisit kalıntısı içerenler: Avokado, mısır, soğan, karnabahar, üzüm, muz, erik, taze soğan, karpuz, brokoli, Brüksel lahanası, ananas.

Sebze ve meyvelerde tarım ilacı kalıntısı erkek kısırlığına yol açıyor


Prof. Dr. Ahmet Aydın, tarımda kullanılan pestisitlerin yapısı östrojene çok benzediğinden vücuttaki östrojen reseptörlerine yapışarak östrojen benzeri etki gösterdiğini ve bu nedenle pestisitlere çok maruz kalan kız çocukların erken ergenliğe girdiği, erkek çocukların ise memelerinin büyüdüğünü belirtiyor. Danimarka’da 15 bin erkeğin incelendiği araştırmaya göre pestisit çözeltisine daha çok maruz kalan erkeklerin son 50 yıl içinde sperm kalitesinin ve sayısının düştüğünü aktarıyor.
 

Tarım ilacı kalıntısı olan ile olmayan yiyecekleri nasıl ayırt edebiliriz?


Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, tarımda “pestisit”in yanı sıra “herbisit” adında ilaçlar kullanıldığına dikkat çekerek, “Pestisit bitkiye üstten sıkılırken, herbisit bitkiye kökten veriliyor. Pestisitli sebze ve meyveyi çok iyi yıkayarak uzaklaştırma ihtimaliniz varken herbisit verilmiş bitkiyi yıkayarak bundan arındırmak mümkün değil.” Peki bitkiye herbisit verilip verilmediği nasıl anlarız? Dr. Dizdar’ın yanıtı: “Biz hiçbir şekilde anlayamayız. Ancak Tarım Bakanlığı’nın denetlemesi gerekir.”

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kenan Demirkol, tarım ilacı kalıntısı olmayan gıdaya ulaşmak için “Organik sertifikalı ürünleri ya da güvendiğiniz ve nasıl üretim yaptığını bildiğiniz küçük çiftçi tarafından üretilen sebze ve meyveleri tercih edin” diyor.

Dr. Yavuz Dizdar, “İlaçlı tarım ürünleri ile organik olanlar aralarında açık fark var” diyerek şöyle uyarıyor:
“Eğer ki süpermarketten alınmış bir portakaldan üç kişi zehirlenebiliyorsa bu ülkede, marketler asla sağlıklı ürün sattıklarını iddia etmemeli. Kendileri analiz yaptırmadıkça bu iddiayı ortaya atmamalı. Siz de aldığınız ürüne güvenmemelisiniz!”


Şeker ve şekerli besinlerle ilgili çarpıcı gerçeklere ulaşmak için Şeker hakkında bilmemiz gerekenler yazımıza tıklayın.

Tavuk sağlıklı mı? Yanıtı, Soframızdaki tavuk hakkında çarpıcı gerçekler! yazımızda bulabilirsiniz.

Süt ve süt ürünlerini hayatımızdan tamamen çıkarmalı mıyız? Uzmanların bu konuyla ilgili açıklamalarını okumak için Aldığımız süt ve yoğurt ne kadar sağlıklı? yazımıza tıklayın.

Yoksa yağlar konusunda bu zamana kadar bildiklerimizin hepsi yanlış mı? Yağlar hakkında bilgilerinizi tazelemek için Hangi yağlar sağlıklı, hangileri sağlıksız? yazımıza tıklayın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER