@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 15.05.2017

Yumurtayı buzdolabına koymak yanlış mı?

Yumurtayı buzdolabında mı yoksa oda sıcaklığında mı saklamak daha doğru? Yumurta alınırken nelere dikkat edilir? Pudra.com yazdı.

Yumurta tüm dünyada en sevilen kahvaltı seçeneklerinden biri. Farklı çeşitlerde pişirilebilen yumurta aynı zamanda çok zengin bir besin ve protein kaynağı. Bu yüzden hemen hemen herkesin buzdolabında yumurta olduğunu görebiliyoruz. Peki, yumurtalar çoğunlukla marketlerin oda sıcaklığındaki raflarında satılırken, yumurtaları buzdolabına koymak doğru mu? Yumurta oda sıcaklığında mı muhafaza edilmeli, yoksa mutlaka buzdolabına mı konulmalı? (Zayıflatan mucize: Yumurta başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)

Yumurtayı buzdolabına koymak yanlış mı?
 
Birçok tüketici yumurtayı satın aldıktan sonra yıkayarak buzdolabındaki yumurta raflarına yerleştiriyor. Bunun sebebi ise başta salmonella olmak üzere tehlikeli bakterilerden uzak tutmak. Tavuk ve yumurta bakteri barındırdığı takdirde en tehlikeli zehirlenmelere sebep olacak gıdalar arasında geliyor. Fakat Journal of Food Protection dergisinde yayınlanan ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin de (FDA) onayladığı rapora göre, aslında yumurtaları buzdolabına koymak yanlış. Buna göre bilinenin aksine soğuk zincirde kalan yumurtalar, oda sıcaklığında kalan yumurtalara göre salmonella bakterisinden korunmada daha başarısız oluyorlar. Avrupa’da birçok tavuk ve yumurta üreticisi tavuklarını bu bakterilere karşı aşılıyor ve bu sebeple yumurtalar için sağlık açısından endişe etmeye gerek kalmıyor. Fakat bu görüşün tam tersini savunanlar da var. Amerikan Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi’nden Uzman Marianne Gravely, yumurtaların iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmaması gerektiğini söylüyor. Gravely’e göre, yumurtanın bakteri içerip içermediğini insan gözüyle anlamamız çok zor çünkü salmonella bakterisi yumurtanın görüntüsünü, kokusunu veya tadını etkilemiyor. Bu sebeple yumurtayı ister çiftlikten, ister marketten ister komşunuzdan almış olun, bakterili olup olmadığını tahmin etmek zor. Gravely, yumurtaları buzdolabına koyup koymamanın tamamen tüketicinin kendi tercihi olduğunu söylüyor.
 

Yumurtaların dışını yıkamak gerekli mi?

Birçok tüketici marketten aldığı yumurtayı buzdolabına yerleştirmeden önce yıkıyor. Yumurtanın dışında bazen pislikler kalabileceği için bu doğru bir hareket gibi gözükse de aslında bu yumurtanın koruyucu dış tabakasını inceltiyor ve dolayısıyla bakterilere açık hale getiriyor. Birçok uzman yumurtayı muhafaza etmenin en doğru şeklinin hiç yıkamadan, karton kutusuyla birlikte buzdolabına koymak olduğunu söylüyor. Yumurtayı kullanmadan hemen önce yıkamak ise en doğrusu. (Yiyeceklerle ilgili hasta eden efsaneler​ başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 
yumurta


Yumurtanın taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Yumurtanın taze olup olmadığı maalesef dış görünüşüyle anlaşılamıyor. Eğer yumurtayı kırdığınızda sarısı dağılıyorsa o yumurta bayattır anlamına geliyor. Kırdığınız zaman sarısı yuvarlak ve parlak olan yumurta ise tazedir. Yumurtanın tazeliğini ölçmek için bir de su testi var: Yumurta eğer uzun süre beklemişse yani bayatlamışsa içerisindeki suyu kaybetmeye başlar. Bu da yumurtanın hafiflemesine neden olur. Eğer su dolu bir bardağın içine koyduğunuz yumurta suyun yüzeyinde yüzüyorsa bayat anlamına gelir. Eğer yumurta direkt olarak bardağın dibine batıyorsa yumurta tazedir. (Hangi yiyecekleri taze olarak tüketip, hangilerini dondurabileceğinizi araştırdığımız Hangi yiyecekler dondurulur, hangi yiyecekler dondurulmaz? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 

Yumurta satın alırken...

Daha önce de dediğimiz gibi maalesef yumurtaların taze olup olmadığını  bakarak anlamak zor. Ancak yumurta satın alırken kabuklarının çatlak olmamasına dikkat edin. Kabukları çatlak veya kırık yumurtalar bakterilere açık hale geleceği için bu yumurtaları satın almaktan kaçının. Eğer yumurta satın aldığınız yerde elektronik tartı varsa yumurtanın gramajını ölçtürüp bayat olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yumurtayı mutlaka güvendiğiniz bir üreticiden alın. Satın aldığınız yumurtanın üzerinde yumurtlama tarihi, işletme ve kümes numaralarının yazılı olup olmadığını da mutlaka kontrol edin.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Zayıflatan mucize: Yumurta
Zayıflamak ve kendinizi tok hissetmek istiyorsanız, günde bir yumurta yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. 

Her gün tüketilmesi gereken 10 besin
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için beslenme programınızda mutlaka bulunması gereken 10 besin Pudra.com’da!

Kahvaltıdan sonra hemen acıkıyor musunuz?
Kahvaltıdan hemen bir saat sonra mideniz guruldamaya mı başlıyor? Bu konuda yalnız değilsiniz. Peki bu neden oluyor?

Çiğ yumurta maskesi cilde zararlı mı?
Kırışıklığa iyi geldiği düşünülen çiğ yumurta maskesini, birçok kadın cildine uyguluyor. Peki çiğ yumurta maskesi gerçekten yararlı mı?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER