Pudra.com 27.04.2011

Altın çilek mucize mi zehir mi?

Zayıflamanın mucize formülü olarak lanse edilen altın çilek gerçekten yağ yakıp kilo verdiriyor mu, yoksa bu bir efsane mi? Altın çilek gerçeğini Pudra.com açıklıyor!

Hızlı kilo verme isteği insanları mucizeler aramaya itebiliyor. İşte, altın çilek efsanesi de bu arayışın bir sonucu olarak ortaya çıktı. Peki, altın çilek zannedildiği gibi "mucizevi" bir özellik taşıyor mu zayıflama konusunda?

Altın çilek mucize mi zehir mi?

Altın çileğin bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir zayıflatıcı ve yağ yakıcı etkisinin olmadığını söyleyen beslenme uzmanı ve yaşam koçu Gizem Tutar, altın çileğin olgunlaşmamış meyvesinin Avustralya’da zehirli olarak bilindiğine de değinerek bu meyveyle ilgili merak edilenleri şöyle anlatıyor:

Altın çilekle zayıflamanın mucize formülü çürütüldü
"Sporsuz ve diyetsiz zayıflama vaadiyle aktarlardaki kilosu 55-120 TL arasında değişen fiyatlarının yanında, altın çileğin her derde deva olduğu söylenen kapsulleri de birbirleriyle yarışıyor. Oysa altın çileğin, zayıflatıcı veya yağ yakıcı etkilerinin bilimsel dayanağı yok. Diüretik (idrar söktürücü) ve laksatif (ishal yapıcı) etkileri nedeniyle vücuttan su atımına neden olan altın çilek, kişilerde kilo verdiği yanılgısı yaratabiliyor. Altın çilekle vücuttan bir miktar su atılsa bile kaybedilen vücut ağırlığı yağ kitlesinden olmadığı için bu kilo kaybı geçici oluyor."

Bilimin gözünden altın çilek
"Bu konuda yapılmış bilimsel çalışma sayısı oldukça yetersiz. Yapılan en eski bilimsel çalışmalar 1935 yılına dayanıyor ve bu çalışmanın sonuçlarına göre, altın çileğin iştah azaltmada az miktarda etkisi olduğu ortaya konuldu. Kan sulandırıcı ve yüksek tansiyonu azaltıcı etkileri ise sadece hayvanlar üzerinde yapılan sınırlı araştırmada belirlenmiş olup, insanlar üzerinde böyle bir etkisi olup olmadığı net olarak bilinmiyor."

"Dünyanın birçok yerinde alternatif tıpta kullanılan altın çilek, Avustralya’da zehirli olarak biliniyor. Olgunlaşmamış altın çilek meyvesi hastalıklara ve ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor."

"Son yıllarda altın çilek meyvesinin güçlü bir antioksidan olduğu ve bu nedenle kansere karşı koruyucu etkisi olabileceğinin de üzerinde duruldu. Bu konuda 1980’li yıllarda yapılan ve 2000’li yıllarda fareler üzerinde tekrarlanan bilimsel çalışmalara göre, yutak ve akciğer kanserlerine karşı koruyucu etkisi olabileceği düşünüldü."

Kimler altın çilekten uzak durmalı?
  • Altın çileğin alt türlerinden birinin hafif kan sulandırıcı etkisi olabileceğinden ötürü, kan sulandırıcı ilaç alanlar,
  • Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, tansiyon düşürücü etkisi olabileceği düşünüldüğünden, hipotansiyon (düşük tansiyon) hastası olanlar,
  • Patatesgillere alerjisi olanlar,
  • Kronik ishal sorunu olanlar,
  • Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle diüretik (idrar söktürücü) etkili ilaç kullananlar.


Altın çilek zehir mi mucize mi?
Altın çilek, yüksek lif ve C vitamini içeriği nedeniyle meyve olarak tercih edilebilir. Özellikle kabızlık problemi yaşayan kişiler, günde 10-15 gram kadar tüketebilir. Altın çilek tüketimindeki anahtar nokta, hiçbir besinin tek başına bir mucize yaratamayacağının bilinmesidir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER