dr ayca kaya
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Kalsiyum diyeti nedir?

Çok yenilen bir öğünden sonra diyete yeniden başlayabilirseniz kilo verebilirsiniz. İşte o ertesi öğün veya ertesi gün diyetinin adı, kalsiyum diyeti. Dr. Ayça Kaya, kalsiyumun kilo vermedeki etkisini açıklıyor.

Kilo insanın canını yakan bir hastalık olmadığı için alınan birkaç kiloyu umursamazsak bu kilolar üst üste birikerek birden onlarca kilo olup bizi obez bir insan haline getirebilir. O nedenle insanın kendi vücudunun farkında olabilmesi çok önemli. Tartı ile barışık yaşamak her gün veya gün aşırı tartıya çıkmak vücudumuzdaki değişimlerin farkına varmamızı sağlar. Kilolarınızdan şikayetçi iseniz ilk iş diyet yapmak değildir. Fazla kiloların metabolik ve hormonal bir nedeni olup olmadığının ortaya çıkarılması gereklidir. Yani ilk adres mutlaka bir hormon hastalıkları uzmanı veya dahiliye hekimine başvurmak olmalıdır. Bununla birlikte doğru beslenmeyi ve doğru besin seçimini öğrenmek, yeme davranışını düzenlemek fazla kilolarla baş edebilmenin olmazsa olmazıdır.

Kalsiyum diyeti nedir?

İnsanlar neden kilo vermekten vazgeçer?

Aslında kilo vermekten vazgeçmenin en sık nedeni ben bunu başaramıyorum duygusudur. Kişi azimle başladığı diyet serüveninde nefsine yenilip listesinde yazmayan yiyecekleri yediğinde hemen kendini başarısız hisseder ve nasıl olsa ben listeme uyamıyorum, yiyeyim gitsin deyip belki de eskisinden çok yemeye başlar ve kilolar katlanarak artmaya devam eder. Aslında diyet listesi olmadan, kişi kendi yiyeceklerini kendi planlamaya başlasa ve kaçırdığında ertesi öğün veya ertesi gün yeniden başlamayı başarabilse kilolarından ömür boyu kurtulabilir.

Ertesi gün yeniden diyete başlayabilmenin yolu var mı?

Çok yenilen bir öğünden sonra yeniden başlayabilmek bunu gerek bir sonraki öğün gerek bir sonraki gün yeniden yapabilmek kalıcı kilo vermenin adresidir. İşte burada kalsiyum diyeti bize gerek ertesi öğün veya ertesi gün diyeti olarak yardımcı oluyor aslında.

Kalsiyumun metabolizmamıza etkileri neler?

Vücudumuz için en önemli elementlerden biri kalsiyumdur. Kalsiyum kemiklerimizin ve dişlerimizin ana maddesidir. Vücuttaki kalsiyumun %99’u bu şekilde bulunur. %1’i ise kanda ve yumuşak dokuda bulunur. Dolaşımdaki kalsiyumun başlıca görevi; kanın pıhtılaşmasını sağlamak, eklemleri ve kemikleri onarmak, kalp ritmini düzenlemek, sinir uyarılarının iletimini sağlamak, kasların kasılabilirliğini ayarlamak ve dokuların canlılığının sürdürülmesine katkıda bulunmaktır.

Vücut kalsiyum dengesini parathormon adını verdiğimiz bir hormon ile sağlar. Parathormon, boynumuzun hemen önünde, tiroit bezlerimizin arkasında yer alan paratiroit bezlerinden salgılanır. Vücut, kalsiyumu az ise parathormon kalsiyum seviyesini yükseltmek için harekete geçer. Kalsiyum metabolizmasında böbrekler ve D vitamininin de önemi vardır.

Yeteri kadar kalsiyum alınmadığında vücutta neler olur?

Yeteri kadar kalsiyum almadığımızda vücudumuz kan kalsiyum düzeyini ayarlamak için kemiklerimizden kalsiyum çalar. Bu da kemiklerimizin erimesine, dişlerimizin zayıflamasına, çürümesine ve dişeti hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Kalsiyum eksikliği devam ettiğinde kaslarımızda kasılma bozuklukları olur ve tekrarlayan kramplar ve kas ağrıları oluşur. Bununla birlikte tırnaklarımızda kırılmalar ve uyku bozuklukları da yaşam kalitemizi bozar.

Yapılan bazı araştırmalarda kalsiyumu uzun süre çok fazla almanın da böbrek taşı riskini artırabildiği gösterilmiş. O nedenle böbrek taşı riski olanların günde 1200 mg kalsiyumdan fazlasını almamaya özen göstermeleri doğru olacaktır.

Kalsiyumun metabolizma üzerinde nasıl bir etkisi var?

Son zamanlarda kalsiyum ile ilgili yapılan araştırmalarda kalsiyumun zayıflamaya yardımcı olduğu ile ilgili de kanıtlar var. Yapılan bir araştırmada yüksek kalsiyum içerikli düşük kalorili diyetle, düşük kalsiyum içeren düşük kalorili diyet deneklere uygulandığında yüksek kalsiyum gurubunun daha fazla zayıfladığı gösterilmiş. Özellikle ağırlık kaybının daha çok yağ kitlesinden olması da önemli. Kalsiyumun bu şekilde zayıflamayı kolaylaştırıcı etkisinin vücudumuz tarafından sentezlenen kalsitiriol denen hormon düzeyini dengelemesi ve vücudumuzdaki yağların depolanmasının azaltması şeklinde açıklanıyor.

Özellikle az yağlı süt ürünleri kullanımı ile bu etki artıyor, çünkü sütün yağı azaltılırken kalsiyum oranı değişmiyor. Dolayısıyla daha az kalori almak mümkün oluyor. Orta dereceli kalori kısıtlaması yapılan, az yağlı bir diyetin uygulandığı kişiye özel beslenme programında, günde 3 bardak süt tüketimi yeterlidir. Sütün içindeki kalsiyumun zayıflamayı artırıcı etkisi, diğer süt ürünlerinden bir miktar fazladır. Ancak süt yerine yoğurt, ayran, peynir tüketildiğinde de yağ yakımı hızlanır, kişilerde daha fazla doygunluk hissi oluşur.

Günlük kalsiyum ihtiyacımı ne kadar?

Bütün insanların günlük kalsiyum ihtiyacını karşılmak için ortalama 1000 mg kalsiyum alması gerekir. Bu ihtiyaç, gebelik ve süt verme döneminde 1500-2000 mg’a kadar çıkar.

En çok kalsiyum içeren yiyecekler hangileri?

En zengin kalsiyum kaynağı süt, yoğurt, ayran, peynir, hamsi, sardalye, somon balığı, kurubaklagiller, badem, ceviz, brokoli ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerdir.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER