Pudra.com 03.12.2012

Baş ağrısı nasıl tedavi edilir?

Baş ağrısının 300'den fazla sebebi olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Gülçin Gülşen, "Altta yatan sebebi belirleyerek etkin tedaviyi uygulamadıkça sadece ağrının azaltılması için kullanılan ilaçlar, alttaki hastalığın ilerlemesine sebep olur" diyor.

"Baş ve yüz ağrıları, ağrılı durumlar içinde en karmaşık olanları içerir" diyen Fizyorem Fizik Tedavi Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen Sevinçler, değişik sistemlerin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan baş, yüz ve çene ağrılarının yanlış tanı sonrası uygun tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini de düşürdüğünü belirtiyor.

Baş ağrısı nasıl tedavi edilir?

"Baş, yüz ve çene ağrılarında yanlış tanı konulma olasılığı yüksektir. Özellikle miyofasyal (kas kaynaklı) ağrılara doğru tanıda bulunulmadığını sık görüyoruz. Çünkü baş, yüz ve çene ağrılı kişileri gören farklı branşlardaki hekimlerin çoğu miyofasyal ağrılar konusunda yeterli eğitim almamışlardır. Yeterli hasta görmek ve deneyim çok önemlidir.

Baş, boyun ve yüz bölgesinde bulunan kas ve kas gruplarından kaynaklanan miyofasyal ağrılar, bu bölgedeki birçok organik nedenli ağrıyı taklit edebilir. Miyofasyal noktalar ile ağrı yayılma alanı farklı bölgeler olabileceğinden ve bu ağrılar için yapılacak tetkiklerde de pozitif bulgu elde edilemeyeceğinden tanı gecikebilir.

Miyofasyal ağrılarda çene eklemi hareketlerini de kısıtlayabilen baş, boyun ve yüz bölgesindeki kasların içinde ağrılı tetik noktalar mevcuttur. Her kastaki tetik noktalar için farklı ağrı yayılım bölgeleri tanımlanmış durumdadır. Hastalar ağrılarını bu yayılım bölgelerinde duyarlar ve tetik noktaya basmakla yayılım bölgesindeki ağrıda artış olur. Çene eklemine yapışan kaslardaki problem kendini söz konusu bölgelerde ağrı olarak gösterebilir.

Hastalar genellikle, kronik olarak devam eden, bazı zamanlarda ataklar gösteren, genelde şakaklar, kulak önü ve ensede baş ağrısı olarak kendini gösteren, boyun ve sırta da yansıyan, kronikleşen ve bir türlü geçmeyen ağrılardan şikayetçidirler.

Baş, yüz ve çene ağrılarına sebep olabilecek kas gruplarını değerlendirmek çok önemlidir. Özellikle boyun ve sırt bölgesindeki kas kaynaklı ağrılar baş, kulak, çene-yüz ağrıları, çene ekleminden ses gelmesi, kulak çınlaması, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya kaymalara sebep olabilir.

Çene ağrısıyla diş hekimlerine başvuran, ağrıdan sorumlu diş sanılarak diş çekimleri yapılan, yıllarca aperey (çene tedavi amaçlı dişe takılan aparat) destek taktığı halde ağrıları yok olmayan hastaların gerekli miyofasyal bantlarını (ağrılı kas bandı) çözerek çok kısa sürede şikayetlerinin yok olması sağlanır.

Baş ağrısından yakınan kişilerde doğru teşhis konup uygun tedavi uygulanamadığında ağrı kronikleşir, çözümlenemeyen baş ağrıları için de psikolojik denir. Oysa yapılan çalışmalar sonucunda tipik bir psikolojik baş ağrısı tanımlanmadı. Baş ağrısı ile vazomotor fonksiyonlar, boyun omurgası arasında psikosomatik bağlantılar vardır.

Baş ağrılarının üç yüzden fazla sebebi vardır. Ancak şiddetli baş ağrılarında hemen hemen herkesin aklına ilk gelen hastalık migrendir. Migren hastalarının yarıya yakınında baş ağrısına görme bozuklukları, yüzde uyuşma, konuşma zorlukları gibi belirtiler de eşlik eder. Bazen migren atağından önce duygusal değişiklikler, depresif ruh hali, susama hissi, sık idrara çıkma, esneme gibi belirtiler izlenir. Baş ağrısı sonlandıktan sonra da ışığa ve sese hassasiyet, yorgunluk, dikkat kaybı gibi şikayetler devam edebilir.

Migren hastalarında dolaşım sistemi etkilenir. Otonom sinir sisteminde aksama oluşturacak odaklar tetikleyici faktörlerin etkisiyle zaman zaman sistemin aksamasına yol açar. Ağrı kesici ilaçların kimyasal etkileri ile sinir sistemindeki bioelektriksel bozukluk düzeltilemez.

Boyun fıtıkları, boyunda kireçlenmeler, romatizmal hastalıklardaki boyun omurga tutulmaları kendini baş, boyun ve yüz ağrıları şeklinde belli edebilir. Migren şikayetlerine yol açabilen sebepleri iyi belirlemek tedavinin esas prensibidir.

Genellikle baş, yüz ve çene ağrılarında ağrı kesiciler, anti-romatizmal ilaçlar, kas gevşetici ve anti-depresan ilaçlar verilir. Altta yatan sebebi belirleyerek etkin tedaviyi uygulamadıkça sadece ağrının azaltılması için kullanılan ilaçlar, alttaki hastalığın ilerlemesine sebep olur. Hastalık ilerledikçe ilaç dozları artırılır ve bir kısır döngü oluşur. Bu noktada öncelikle doğru teşhis sonrasında doğru tedavi yöntemleri ile kişiye özel program çalışmalı ve teknolojik gelişmeler ile uygulamaları yakinen takip etmeli."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER