Hürriyet 22.04.2011

Baş dönmesi neden olur?

Baş dönmesinin nedenleri neler olabilir? Baş dönmesi ne zaman tehlikelidir? Baş dönmesi şikayeti olanlar ne zaman doktora gitmeli? Yanıtları Prof. Dr. Osman Müftüoğlu veriyor...

Baş dönmesi özellikler kadınların şikayetlerinden biri... Baş dönmesi neden olur? Başımız dönüyorsa bu durumu ne zaman ciddiye almalı, ne zaman doktora başvurmalıyız? Bu sorularımızın yanıtı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu veriyor:

Baş dönmesi neden olur?

Baş dönmesi sık görülen bir sağlık problemidir. Uzun sürdüğü ve sık tekrarlandığında can sıkıcı hale gelir ve işinizi gücünüzü yapabilmeyi bir kenara bırakın, size istirahat halinde bile rahat vermez!

Baş dönmesi (vertigo) bir hastalık değil bir “sağlıksızlık” işaretidir. Vertigonun farklı nedenleri var. Kulak sorunlarından göz problemlerine, kan basıncı değişimlerinden beyin-beyincik hastalıklarına kadar çok sayıda hastalıkta görülebiliyor. En sık görüleni iç kulaktaki denge organı ile ilgili olanı….

Eğer oturma pozisyonunda veya ayakta dururken dengenizi de sağlayamıyorsanız, hatta eşyaların yatarken bile etrafınızda fır fır döndüğünü hissediyorsanız durum oldukça önemli demektir. Fazla vakit kaybetmeden, en kısa sürede bir KBB ya da nöroloji uzmanı ile görüşmek gerekir.

Baş dönmesini ciddiye alın!
İster kan basıncındaki ani düşme ya da yükselmelerden, ister iç kulaktaki denge mekanizmasının bozulması, ister beyin-beyincikteki bir problemden kaynaklansın baş dönmesi sorununu her zaman ciddiye alın. Özellikle de bilinç kaybı atakları, göğüs ağrısı, el ve ayaklarda uyuşukluk ve kuvvet kaybı, konuşma bozukluğu gibi işaretlerle birlikte olduğunda hemen bir doktora müracaat etmekte geç kalmayın.

Küçük bir hatırlatma daha: Baş dönmesinin her zaman ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanmayabileceği, farkına varmadığınız bir ruhsal problemin, özellikle iç çatışmalarla birlikte olan gerginlik, endişe, korku durumlarının da baş dönmesine yol açabileceği aklınızda olsun. Uzmanlar vertigonun farkına varılmamış bir depresyona da işaret edebileceğini belirtiyorlar. Yani sadece ruhsal sorunlardan kaynaklanan vertigo atakları da olabiliyor.

Baş dönmesinin nedenleri

* Şiddetli ağrı
* Sık ve derin solunum
* Baş ağrısı
* Yaralanma
* Korku
* Kan basıncının düşmesi
* Öksürük
* Uzun süreli yatar pozisyondan aniden ayağa kalkmak
* İçkulağın viral enfeksiyonu
* Fazla alkol alımı
* Boyundaki karotit sinüse baskı (gömlek yakasının çok dar olması gibi)
* Sakinleştiriciler, bazı kalp ilaçları, antikonvülzanlar, aspirin, dilantin, narkotikler, tansiyon düşürücüler.
* Kalp atım hızının dakikada 30’dan daha az ya da 200’den daha fazla olması
* Klasik migren
* Madde bağımlılığı
* İlaç alerjileri
* Ortakulak cerrahîsi veya travması
* Kulak zarı yırtılması
* Görme problemleri

Ne zaman doktora başvurmalı?
* Bilinç kaybı varsa
* Oda ve eşyalar kişinin etrafında dönüyorsa
* Baş dönmesi günlük aktiviteleri engelliyorsa
* Baş dönmesi ilaç kullanımıyla birlikte başlamışsa
* Göğüs ağrısı, uyuşukluk veya başka ciddi bulgular varsa

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER