@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 06.07.2010

Diş çürükleri hakkında…

Dişler neden ve nasıl çürür? Dişimizin çürüdüğünü nasıl anlarız? Çürükleri nasıl önleyebiliriz? Diş çürükleri nasıl tedavi edilir, dolgu yöntemleri nelerdir?

Kadıköy Diş Polikliniği, diş çürüklerini şöyle özetliyor: Dişlerin çiğneme yüzeylerinde kahverengi, siyah gibi koyu renklerde görülen, dişlerin birbiriyle yan yana temas ettikleri ara yüzlerinde ise, ya tebeşirimsi beyaz olarak izlenebilen ya da sadece röntgenle tespit edilebilen, bakterilerin neden olduğu hastalıklardır.

Diş çürükleri hakkında…

Diş çürükleri mutlaka tedavi ve takip edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü ilerlemesi halinde, dişler üzerinde yiyecek artıklarının buralara birikebileceği oyuklar meydana gelir. Dişe müdahale edilmemesi durumunda önce soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerde hassasiyet, devamında da dişte sürekli ağrı meydana gelir. Diş hassasiyeti konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için Diş ve dişeti hassasiyeti nedir? ve Diş hassasiyeti neden olur? yazılarımızı tıklayın.

Dişler neden çürür?

Dentistanbul ayrıca ağızda bakterilerin oluşturduğu bakteri plağının, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşabileceğini belirtiyor. “Bu asitler, dişin mineral dokusunu çözer ve dişin minesini bozarak diş üzerinde kavite adını verdiğimiz oyukların oluşmasına neden olur” diyor.

Diş nasıl çürür?

Kadıköy Diş Polikliniği yanıtlıyor. Ağızdaki sert dokular ve dişler üzerinde, bakteriler, bakterilerin dişe tutunmak için salgıladıkları dekstran ismindeki yapışkan madde ve yiyecek artıklarından oluşan bakteri plağı olarak adlandırdığımız bir tabaka bulunur. Plağın içindeki bakteriler küçük yiyecek artıklarını sindirerek organik asitleri açığa çıkarırlar. Bu asitler, dekstran nedeniyle uzun süre dişle temas ettiği için, dişin minesinin mineral dokusunu çözerek bozulmasına, sonucunda da dişin çürümesine sebep olmaktadır.

Dişimizin çürüdüğünü nasıl anlarız?

Yeditepe Diş Hastanesi, dişlerde soğuk ve şekerli besinlere duyarlılığın olmasının diş çürüğüne işaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca dişlerde görülen gri ve kahverengi lekeler de çürüklerin habercisidir.

Diş çürüğünü nasıl önleyebiliriz?
  • Dişlerinizi günde 2 defa, en az 3 dakika süreyle fırçalayın. Diş fırçalamak deyip geçmeyin yazımızı da mutlaka okuyun
  • Diş hekimi tarafından önerilen doğru diş macununu kullanın. Florürün diş çürüğü önleyici veya diş çürüğü oluşumunu azaltıcı etkisi kanıtlandığı için florürlü bir diş macunu kullanın
  • Diş ipi mutlaka kullanın
  • Ana öğünler arasında mümkün olduğunca şekerli yiyeceklerden kaçının, şekerli yiyecek yendiği zaman ise dişlerinizi fırçalayın
  • Düzenli olarak 6 ayda bir diş kontrolüne doktora gidin
  • Kadıköy Diş Polikliniği, diş fırçalama imkanınız yoksa, diş dostu amblemi taşıyan sakızlardan çiğnemenizin uygun olacağını söylüyor.

Diş çürükleri nasıl tedavi edilir?

Diş çürüklerinin tedavi edilmesi için dolgu yöntemleri hakkındaki bilgileri Dentistanbul’dan aldık:

Kompozit Dolgu: Silikondioksit parçacıkları içeren bir plastik karışımıdır.Çeşitli renk seçenekleriyle dişte fark edilmez ve estetik-beyaz dolgu olarak da adlandırılır. Bir dönem sadece ön dişlerde kullanılan materyal,çeşitli yöntemlerle güçlendirilerek arka dişler için de uygun hale getirilmiştir. Özel bir bağlayıcı ajan kullanılarak dişe yerleştirilen dolgu malzemesi ışık cihazıyla sertleştirilir ve cilası aynı seans yapılır.

Porselen Dolgu: Porselen dolgularda hazırlanan kaviteden ölçü alınır ve laboratuara gönderilir. Hasta bir sonraki seansa geldiğinde cilalanmış olan porselen dolgu kaviteye yapıştırılır.

Amalgam Dolgu: Gümüş, kalay ve bakır alaşımının %45-50 oranında civa ile karıştırılmasıyla meydana gelir. Çürükten temizlenen kavite amalgam dolgu malzemesi ile doldurulduktan sonra, o bölgenin iki saat kullanılmaması ve 24 saat sert bir şey çiğnenmemesi önerilir.24 saat sonra iyice sertleşen dolgu cilalanır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER