@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 17.10.2014

Ebola virüsü nedir?

Ebola virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Son günlerin en tehlikeli ve yaygın hastalıklarından biri olan Ebola hakkında bilmeniz gerekenler Pudra.com’da.

İlk olarak 1976'da Zaire'de ortaya çıkan Ebola virüsü, adını buradaki Ebola nehrinden alıyor. Zamanla ilk görüldüğü Batı Afrika’dan çıkıp diğer kıtalara yayılan bu ölümcül virüs, son günlerde Türkiye’de de paniğe yol açtı. İstanbul’da birkaç vakada görülen bu virüsün ne olduğunu, nasıl bulaştığını ve belirtilerini bilmek oldukça önemli.

Ebola virüsü nedir?

Ebola virüsü nasıl bulaşır?


Ebola virüsü vücuda girer girmez zamanla yarışmaya başlarız. Aslında bu hastalığa yakalanmak çok da kolay değil. Ebola, kan, salya, mukus, ter, gözyaşı, sperm, kusmuk, idrar veya insan dışkısı gibi vücut sıvılarıyla bulaşan bir hastalık ve bu virüs sadece deri üzerindeki sıyrıklar veya kesiklerle doğrudan temas ettiği anda vücuda giriyor. Aynı zamanda göz, burun, ağız, boğaz veya üreme organları yoluyla da bulaşabiliyor. Ayrıca insanlar bu virüsü taşıyan bir hayvanla temas ederek ya da etini tüketerek de hastalığa yakalanabilirler.

Ebola virüsü masa, kapı kolu gibi kuru zeminlerde saatlerce canlı kalabilir. Virüs ayrıca, sıvı ve oda sıcaklığında tutulan yemeklerde de bulunabilir. Çoğu insan bu hastalığa başka bir hastanın vücut sıvısıyla yakalanır.

Ebola virüsü taşıyan biri hastalığı ne zaman başkasına bulaştırabilir?


Ne yazık ki, Ebola virüsü taşıyan kişi hastalık belirtileri görülmeye başladığı andan itibaren başkalarına da bulaştırabilir. Hastalık belirtileri 2-21 gün arasında görülmeye başlar; bir başka deyişle, Ebola virüsünü taşıyan kişi bu hastalıkla dünyayı günlerce veya haftalarca dolaşabilir ve insanlarla etkileşebilir. Hastalığın kuluçka süresi ortalama 8-10 gündür.

Ebola hastalığının belirtileri neler?


Hastalığın ilk evresinde ateş, halsizlik, adale, baş ve boğaz ağrısı belirtileri görülür. Bu belirtiler grip, sıtma gibi hastalıklarla karıştırılabildiği için hekimleri yanıltabilir. Hastalık ilerledikçe belirtiler daha da kötüleşir. İlerleyen evrelerde kusma, kanlı ishal, sık sık iç ve dış kanama görülebilir. Ciltte döküntüler ve mor lekeler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler görülmeye başlandığı andan itibaren kişi artık bulaşıcıdır ve virüsü yenmek için sadece 6-16 güne ihtiyacı vardır, yoksa ölür.

Ebola virüsü ölüme neden olur mu?


Ne yazık ki hastalığın ölüm oranı yüksek; virüs yapısına ve tıbbi tedaviye ulaşma imkanına göre ölüm tehlikesi %50-%90 arasında değişir. Bağışıklık sistemi güçlü bir kişiye tıbbi müdahale zamanında yapılırsa sağ kalma oranı artabilir.

Tıbbi müdahale sonucu hayatta kalan kişi 3 aya kadar sperm içerisinde virüsü taşımaya devam eder. Aynı zamanda bu virüse karşı da 10 yıl bağışıklık kazanır. Ancak henüz bilinmeyen başka Ebola türlerine karşı bağışıklık kazanılıp kazanılmayacağı bilinmiyor.

Ebola virüsüyle ilgili bilgilendirme videosunu izlemek için tıklayın.



POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER