Pudra.com 27.04.2011

Fazla kilo idrar kaçırmaya yol açar mı?

İdrar kaçırma sadece zor doğum, sık doğum, doğum sırasındaki yırtılmalar gibi nedenlerden kaynaklanmıyor. Kadınlarda idrar kaçırmanın diğer nedenleri...

İZLE: İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ👇 
Zor doğum, sık doğum ve doğum sırasındaki yırtılmalar, menopoz dönemi ve bazı diğer jinekolojik ameliyatlardan sonra idrar kesesi (mesane) sarkması nedeniyle idrar kaçırma sorunları başlayabiliyor. Genç yaştaki kadınlarda da ortaya çıkan idrar kaçırma (inkontinans) özellikle orta yaştan sonra daha sık görülüyor.

Fazla kilo idrar kaçırmaya yol açar mı?

Memorial Ataşehir Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Tibet Erdoğru kadınlarda mesane sarkması ve idrar kaçırma sorunu hakkında şu bilgileri veriyor:

Tuvalete yetişemiyorsanız…
"Çok sayıda doğum yapmak ya da zor ve müdahaleli doğumlar, menopoz sonrası idrar kesesini asan kasların (pelvik taban kaslarının) gevşemesiyle veya rahmin alınmasından (histerektomi) sonra mesanedeki sarkma sonucu idrarı depolama ve yapmayla ilgili sorunlar başlıyor.

Bunlar sık sık tuvalete çıkma, tuvalete yetişememe, gece tuvalete kalkma, idrarda yanma gibi şikayetlere neden olur. Mesanedeki sarkmaları dört dereceye ayırarak sınıflandırıyoruz: Birinci ve ikinci derece mesane sarkması leğen kemiğinin tabanındaki kasların egzersizleri ve günlük hayatta yapılan bazı değişikliklerle tedavi edilebilir. Ancak üçüncü ve dördüncü derecedeki mesane sarkmaları çok ciddi olup cerrahi tedavi gerektirir."

İdrar kaçırmanın nedenleri
 
  • İlerleyen yaş: Menopoz oluşunca yaşın ilerlemesiyle östrojen hormonunun azalması leğen kemiği içindeki mesane ve rahmi yerinde tutan destek dokular zayıflar ve idrar kaçırma (üriner inkontinans) artar.
  • Doğum: Fazla sayıda doğum, iri bebek, doğumda vakum kullanılması gibi sebepler idrar kaçıran kadınlarda sıklıkla mevcuttur.
  • Fazla kilolu olmak-obezite: Aşırı kilolularda karın içi basınç artar ve idrar kaçırma daha sık olur.
  • Kalıtımsal sebepler: Bazı kadınların destek dokuları ve bağları doğumlarından itibaren zayıftır ve idrar kaçırmaya yatkındırlar.
  • Kabızlık: Ikınma, destek dokuları zayıflatır.
  • Kronik hastalıklar: Astım, bronşit, diyabet, kas hastalıkları ve omurganın kaza sonucu travması risk faktörüdür.
  • Tekrarlayan idrar torbası enfeksiyonları.
  • Fistüller (Doku yüzeyleri arasında normalde olmayan bir bağlantı, kanal).
  • Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar.

İdrar kaçırma bir kader değil
"Kadınların büyük bir çoğunluğu bu sorun yüzünden doktora gitmekten utanıyor ve çekiniyor. İdrar kaçırma tanısı konulan hastaların yüzde 70'i başka bir sebepten dolayı doktora geliyor. Çünkü hastalar hem bu sorundan utanıyor hem de 'Çok doğum yaptım, menopoza girdim artık bu benim yaşamımın bir parçası' diye düşünerek kendi yaşam kalitelerini düşürüyorlar."

"Oysaki bu kesinlikle doğru değil. Kadınların hiçbir şekilde bundan çekinmeden, bunun bir rahatsızlık olduğunu bilerek doktora danışmaları gerekir. Bu hastalığın tanısının konulması bir muayene süresi içinde biter. İdrar kaçırma tanısı için yapılan muayenelerin hiçbiri utanılacak ya da zorlanılacak muayeneler değildir."

Kapalı sistem ameliyatı: Da Vinci robot
"Da Vinci robotik cerrahi tıp dünyasında ileri teknoloji ürünü olarak biliyor ve yoğun olarak ABD'de olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yaygın şekilde kullanılıyor. Uzun yıllardır mesane sarkması ameliyatları açık yöntem ile yapıldı. Bu ameliyat sonrasında hastanın karnında büyük bir ameliyat izi kalıyor, ameliyat sonrası dönemde fazla ağrı çekiliyor, günlük hayata ve işe dönmek için uzun süre geçmesi gerekiyordu."

"Hazneden yapılan asma ameliyatları da çok etkili olmayabiliyor ve yıllar içinde sarkma tekrar meydana gelebiliyor. Son yıllarda erkeklerdeki prostat kanseri ameliyatlarını yapan, Da Vinci robot tekniği artık kadınlarda mesane sarkmasının tedavisinde de başarılı şekilde uygulanıyor. Robotun gözleri ile üç boyutlu görüntü alınabiliyor ve vücut içindeki robot kolların insan elini taklit eden hareket kabiliyeti ile mesane sarkması kesin olarak gideriliyor. İdrar tutma mekanizması daha iyi onarılan bu ameliyat sayesinde hastada ameliyat izi de olmuyor. Da Vinci robot ile ameliyat sonrası dönemde ameliyata bağlı şikayetler çok az olurken, iyileşme süresi ve günlük yaşama dönme süresi çok kısalıyor ve bu avantajlarla başarı oranı yüzde 95’leri buluyor."

İlgili haberlerimiz:

​Kadınlarda idrar kaçırma sorununa dair her şey!
30 yaş ve üzeri her 4 kadından biri kadın idrarını kaçırıyor. İşte idrar kaçırma ve tedavisi hakkında sormaya çekindiğiniz tüm soruların yanıtları!

​​Kadınlarda idrar kaçırma
İdrar kaçırma, menopoz dönemi ve sonrası kadınların en büyük problemlerinden biridir. Nedeni mutlaka araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER