Pudra.com 06.12.2012

Fazla kilo polikistik over sendromunu tetikliyor

Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Sık rastlanan bu hormon bozukluğunun tedavisindeki en önemli basamak, kilonun kontrol altına alınması.

Normal olarak her ay yumurtalıklarda birkaç yüz yumurta, gelişen yumurta olmak için büyük bir yarışa girer. Yumurtalardan en güçlüsü büyür ve diğerlerinin büyümesini engeleyerek onları imha eder. Polikistik overde ise bütün yumurtalar bir anda gelişmeye başlar ve ancak hiçbiri tam olarak gelişemez ve boyda kalır. Yumurtalığın içinde kalan bu yumurta kesecikleri aynı zamanda erkeklik hormonu da salgılandığı için polikistik over (çok sayıda kist içeren yumurtalık) belirtileri gözlenir. Yumurtalıklara ultrason ile bakıldığında da orta boy, tespih tanesi gibi kesecikler görülür. Bu nedenle polikistik over, içinde çok sayıda içi sıvı dolu kesecik olan yumurtalık anlamına gelir.

Fazla kilo polikistik over sendromunu tetikliyor

Polikistik over sendromunun kadınlarda en sık rastlanan hormon bozukluğu olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yılmaz, hastalıkla ilgili şu bilgileri veriyor:

"Hastalık tipik olarak genç kızlarda ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Polikistik over sendromu, kendini, vücutta erkeklik hormonunun artmasının getirdiği bazı sonuçlarla gösterir. Genellikle şişmandırlar. Erkeklik hormonunun fazlalığına bağlı olarak da ciltte yağlanma ve akne oluşumu gözlenir. Bu nedenle vücutta erkeksi tüylenme denilen dudakların üst kısmında ve yanaklarda tüylenme gözlenir. İleri aşamalarda ise göğsün ortasında, çevresinde ve karnın alt kısmı ile bacakların diz üstü kısımlarında tüylenme ortaya çıkar.

Polikistik overin nedeni tam olarak bilinmese de genetik ön plana çıkar. Hastalık anneden geçebildiği gibi babadan da geçme ihtimali vardır. Menopoza kadar düzelmeyen bir hastalıktır. Genetik nedenli bir hastalık olmasından dolayı tedavi etmek hemen hemen imkansızdır.

Tedavi hastaya göre şekilleniyor
Yanlış beslenme, aşırı kilo alma gibi problemler hastalığı tetikler. Tedavide de var olan sorunlara çözüm bulma yolu izlenir. Bu nedenle en önemli ve birinci basamak, kilonun kontrol altına alınması ve kilo verdirilmesidir. Polikistik over sendromlu kadınlar biraz daha zor kilo verir. Hormon bozukluğunun neden olduğu kilo alımı söz konusu ise diyetlerin buna yönelik olarak programlanması gerekir. Yine fazla erkeklik hormonuna bağlı olarak gelişen cilt değişikliklerinin tedavisinde de anti-androjenler (erkeklik hormonlarını baskılayan ilaçlar) kullanılması önerilir.

Polikistik over sendromunun diğer bir bulgusu ise adet düzensizliği ve gebe kalmanın engellenmesidir. Tedavi, hastanın çocuk sahibi olmak isteyip istememesine göre şekillenir.

Henüz evlenmemiş veya çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlarda bu adetler doğum kontrol hapları ile düzenlenebilir. Ancak çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda, yumurtlamayı uyarıcı ilaçların kullanılması gerekir.

Polikistik over hastalığının uzun vadeli riskleri
Riskler kilonun kontrol altına alınması, kilo kaybı ve doğru beslenme ile en aza indirgenebilir.

  • Kan yağlarının yüksek olmasına bağlı olarak ilerleyen yaşlarda koroner damar hastalıklarına yakalanma riski yükseliyor.

  • Memede ve rahim içi tabakasında kanser oluşumu daha fazla görülüyor.

  • Gebelikte yüksek tansiyon ve gizli şekerin ortaya çıkma olasılığı daha yüksek oluyor.

  • Menopozdan sonraki dönemlerde diyabet olma riski de daha yüksek.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER