19.07.2021

Fazla kilolar bele de zarar

Omurga üzerinde baskı yaşayanlar, hatalı şekilde ağır yük kaldıranlar, zorlu fiziksel koşularda çalışanlar ve fazla kilolular bel fıtığı riski altında.

Bel fıtığı sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır'ın açıklamalarına göre omurga üzerinde baskı yaşayanların, uygunsuz pozisyonda yük kaldıranların, zorlu fiziksel koşullarda çalışanların ve kilo fazlası olanların bel fıtığına yakalanma riski çok daha yüksek.

Fazla kilolar bele de zarar

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır'a bel fıtığı hakkında en sık sorulan soruları sorduk, önemli bilgiler aldık. 

Bel fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Omurlar arasında olan ve süspansiyon görevi gören disk aniden veya yavaş yavaş bozulabilmekte  veya bozulmaya devam etmekte ve dış tabakaları delinebilmekte, diskin merkezinde olan jöle kısım dışa sızarak sinire basınç veya bası yaparak ağrı, uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı gibi bulgulara neden olabilmektedir. Çok nadiren de cerrahi gerektirebilen düşük ayak ve idrar veya gaita kaçırma bulgularına neden olabilmektedir.

Bel fıtığı riski neden fazla kilo ile artar?

Omurga esnekliğini sağlayan diskler, eklemler,  bağlar ve kaslar fazla kiloların baskısı nedeniyle aşırı yüklenmeye maruz kalmakta ve deforme olarak bel fıtığına neden olabilmektedir. Ayrıca vücudun ağırlık merkezini değiştirerek bel kaymalarına zemin hazırlayabilmektedir. Fazla kilolarınızı vererek bel fıtığı riskini azaltabilirsiniz.

Fazla kilonun omurga sağlığında başka ne tür olumsuz etkileri olur?

Omurlar arasındaki disk fazla kilo nedeni ile erken yıpranıyor ve bel fıtığı oluşumu oranını arttırıyor. Öne eğilerek yerden bir şey alırken bele binen yük kiloya göre 5-10 kat artmaktadır.  Örneğin fazladan 50 kg'lık bir ağırlığın gün boyunca taşınması bel omurları arasındaki disklerde, bağlarda, kaslarda, eklemlerde kronik zorlanmaya ve bozulmaya yol açar. Ayrıca 50 kg fazla kilosu olan bir insanın eğilerek bir kalemi alması durumunda dahi bele en az 250 kg ekstra yük binmektedir. Bu da fazla kiloların bel fıtığı oluşumundaki etkisini çok açık bir biçimde ortaya koymaktadır. Ayrıca obezite kanal daralması ve bel kayması riskini de artırır.

Bel fıtığı tanısı nasıl konulur?

Doğru tanı öncelikle fizik tedavi veya beyin cerrahi uzmanı tarafından yapılan muayene ile konulabilir. Diğerleri hataya açıktır. Gerekir ise röntgen, MRI, BT ve EMG çekilerek tanı netleştirilebilir.

Bel fıtığında nasıl bir tedavi protokolü izlenmelidir?

Bel fıtığı olan hasta mutlak surette konuya hakim bir uzman hekim tarafından muayene ve tedavi edilmelidir. En önemli konu hangi tedavinin gerektiği veya öncelikle gerekmediği konusudur. İhmal edilen bir yönem kalmamalıdır. Bu bakımdan bu kararı doğru olarak verebilecek bu konuda uzmanlaşmış bir doktor arayıp bulmak hayli önem arz etmektedir.

Tedavide önceliği hastanın eğitimi almalıdır. Hastaya doğru duruş, eğilme, yük taşıma, yatış ve oturma pozisyonu öğretilmelidir.

Bel fıtıklarının çok büyük çoğunluğu ameliyatsız iyileşir veya zararsız hale gelebilir. Hastanın bel boyun, bacak, kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa bile hemen cerrahi önermek bir hatadır. Tedaviye cevap vermez ve tedaviye rağmen ilerleme olur ise cerrahi karar verilmesi uygun bir tavır olacaktır.

Sadece ağrıyı hedef alan uygulamaların tasvip görmediğini belirtmekte yarar vardır. Tedavi adı üstünde fıtıklaşan kısmın yerine döndürülmesini hedeflemelidir. Ameliyat ise diskin dışarı sızan kısmının çıkarılıp atılmasını amaçlamaktadır.

Boyun ameliyatları boynun ön kısmından yapılagelmesi nedeniyle takviye bir yapay sistem konulmasını kaçınılmaz hale getirmektedir. Bel ameliyatları ise omurganın temel yük taşıma zeminini dahada zayıflatmaktadır. Bu bağlamda bel ve boyun hastası çok ayrı bir titizlikle ele alınmalı ve komisyon kararı (multisipliner) olmadan cerrahi yaklaşım öngörülmemelidir.

İlgili haberlerimiz:

Bel fıtığı neden olur?
Bel fıtığı nedir, belirtileri nelerdir, kimler risk altındadır, nasıl önlem alınır ve tedavisi nasıl gerçekleşir? Yanıntları Pudra.com'da.

Bel fıtığına neden olan 6 hatalı alışkanlık
Bel fıtığına neden olan hatalı alışkanlıklarınızı değiştirin. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın'ın açıklamaları Pudra.com'da.

Bel fıtığının belirtileri nelerdir?
Bel fıtığının belirtileri nelerdir? Hangi rahatsızlıklarla benzerlik taşır? Kimlerde bel fıtığı riski daha fazladır? Bel fıtığına yol açabilecek pozisyonlar hangileridir? Bel fıtığından korunmak için nelere dikkat etmeliryiz?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER