pudra.com 03.12.2009

Göz kuruluğu neden olur?

Göz kuruluğu nedir ve nasıl tedavi edilir? Belirtileri nelerdir ve göz kuruluğu olanlar nelere dikkat etmeli?

İZLE: GÖZ KURULUĞU NEDEN OLUR?👇 
Özellikle sürekli olarak bilgisayar karşısında çalışanların karşılaştıkları sağlık problemlerinin başında göz hastalıkları gelir. Gün içinde maruz kalınan uzun saatler bilgisayar karşısında çalışma, evrak okuma ve havasız ofislerdeki ısıtma soğutma sistemleri gibi durumlar yüzünden göz kuruluğu çalışanlar için büyük bir tehlike yaratıyor.

Göz kuruluğu nedir, göz kuruluğu belirtileri ve tedavisi, göz hastalıkları

Gözyaşı çok önemli
Gözdeki yapıların fonksiyonlarını sürdürmesi ve gözün net görebilmesi için gözyaşı çok önemlidir. Göz yüzeyinin beslenmesi, oksijeninin sağlanması, temizlenmesi ve kapaklardaki sürtünmenin önlenmesi gibi görevleri vardır. Memorial Ataşehir Tıp Merkezi’nden Op. Dr. Olcay Şahin, gözyaşının günlük olarak sabit miktarda üretildiğini; ancak ağlama, göze bir şey kaçması gibi durumlarda üretilen refleks gözyaşının da bulunduğunu belirtiyor.

Bilgisayar başında çalışanlar, dikkat!
Kişinin yaşadığı ortam ve sağlık koşullarındaki değişiklik gözyaşı üretimini etkileyebilir. Gözyaşı salgısı ilerleyen yaşla birlikte azalmaktadır. Bunun yanında; şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, menopoz, romatizmal hastalıklar ve bazı ilaçların kullanımı (antidepresanlar, akne ilaçları, kan yağları düşüren ilaçlar ), bazı göz damlaları (kortizonlu damlalar, glokom ilaçları ), bazı göz operasyonları, göz alerjisi, kontakt lens kullanımı gözyaşının üretimini veya yapısını bozarlar. Gözyaşının üretim miktarı kadar üretilen gözyaşının içeriği ve yüzeyde tutunma süresi de önemlidir.

Ofis çalışanları, ortamdaki klimalar ve sürekli ekran karşısında çalışma ve az göz kırpma nedeniyle göz kuruluğu yaşayabilirler. Ayrıca, yazın güneş ve kışın da rüzgar ve soğuk hava göz yüzeyindeki gözyaşı filminin bozulması için gerekli ortamı yaratırlar.

Gözde kurumanın belirtileri ve sonuçları nelerdir?
En belirgin bulguları; gözde yanma, batma, kaşıntı, kızarıklıktır. Kapak kenarında köpüklenme şeklinde birikintiler, görmede bulanıklık, ışıktan rahatsızlık, aşırı sulanma, kapaklarda ağırlık hissi, sabah kapakları zor açma, sürekli yorgunluk hissi de olabilir.

Tedavi edilmediğinde göz yüzeyindeki kuruluk dokularda kalınlaşmayla göz eti oluşumuna, sürtünme etkisi ile kornea ve konjunktivada hasar bulgularının, yaraların açılmasına neden olabilir. Zamanla korneada damarlanma artışı, lekelenmeler ve sonunda da saydamlık kaybına yol açabilir. Tedavisi son derece basit olan bu durumun tedavi edilmemesi ise görme kaybı ve kornea nakli tedavisine kadar gidebilir.

Mutlaka göz doktoruna görünün
Üretilen gözyaşı miktarının ölçülmesi (schirmer testi), gözyaşının yüzeyde kalma zamanının ölçülmesi( breakup time) ve göz yüzeyindeki kuruluk belirtilerinin biomikroskop muayenesinde tespit edilmesi (kornea ve konjunktivada lekelenmeler, birikintiler ve bölgesel kalınlaşmalar gibi) gerekir. Kuruyan göz için tedavi düzenlendikten sonra, altta yatan bir hastalık varsa dahiliye konsültasyonu ile bu hastalığa yönelik bir tedavi düzenlenmesi de gözyaşı miktarını artırabilir.

Tedaviye öncelikle yapay gözyaşı damlaları ve jelleri ile başlanırken; kişinin durumuna göre yağ içerikli damlalar veya gözyaşı üretimini artıran damlalar eklenebilir veya cerrahi başka yöntemler uygulanabilir.

Günümüz şartlarında sıklıkla gördüğümüz göz kuruluğunun geri dönüşümsüz hasarları oluşmadan tanısı ve tedavisi son derece kolaydır. Gözlerde ışığa aşırı hassasiyet, batma hissi, ağrı, bulanık görme gibi belirtiler varsa; son zamanlarda uzun süreli kitap okuma, ekran karşısında çalışma, televizyon izleme gibi aktiviteleri yapmakta zorlanıyorsanız ve rüzgarda, klimalı ortamlarda aşırı sulanma varsa bir göz doktoruna başvurmanız yeterli olacaktır.


Konuyla ilgili diğer haberlerimizi okumak için tıklayın:

Göz Tansiyonu (Glokom) nedir? Erken teşhis edilmediği takdirde görme kaybına kadar varan göz tansiyonunun sebepleri, belirtileri, çeşitleri ve tedavisi…

Göz kapağı estetiği Sarkık göz kapaklarının yol açtığı yorgun ve cansız bakışlara göz kapağı estetiğiyle veda edin!

Göz çevresi için en iyi bakım ürünleri Yorgunluğu ve ilerleyen yaşı ilk ele veren gözlerimiz için en iyi bakım ürünlerini inceledik...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER