Pudra.com 18.12.2012

Grip salgınları, zatürre oluşumuna zemin hazırlıyor

Zatürrenin Türkiye'de ölüm nedenleri arasında beşinci sırada yer aldığını biliyor musunuz? Bu hastalık bebek ve çocukların yanında, yaşlı ve müzmin hastalığı olan erişkinlerde daha sık görülüyor. Zatürreye dair bilinmesi gerekenler Pudra.com'da.

Gripten sonraki ölümlerin asıl nedeninin grip virüsünün yaptığı zatürre ya da grip sonrası bakteriler ile gelişen zatürre olduğunu biliyor muydunuz?

Grip salgınları, zatürre oluşumuna zemin hazırlıyor

Yaşlılarda hastalığın hem daha ağır seyrettiğine hem de ölümcül olabildiğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, özellikle 65 yaşın üstündekilerin 5 yılda bir zatürre aşısı yaptırmalarını öneriyor.

İngiltere ve ABD’de ölüm nedenleri arasında altıncı, Türkiye’de ise beşinci sırada yer alan zatürre akciğer dokusunun ilthaplanması olarak tanımlanıyor. Başta bakteriler olmak üzere birçok mikroorganizma zatürreye neden olabiliyor. Zatürre, bebek ve çocukların yanında, yaşlı ve müzmin hastalığı olan erişkinlerde hem daha sık görülüyor hem de daha ağır ve ölümcül olabiliyor.

Şeker, kalp, akciğer, böbrek, beyin, kas ve bazı kan hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olanlar ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler zatürre bakımından risk grubunda bulunuyor.

Grip salgınlarının da zatürre oluşumuna zemin hazırladığını ifade eden Doç. Dr. Tahaoğlu, gripten sonraki ölümlerin asıl nedeninin grip virüsünün yaptığı zatürre ya da grip sonrası bakteriler ile gelişen zatürre olduğunu söylüyor ve zatürre hakkında şu bilgileri veriyor:

Tanıda geç kalmamak çok önemli
"Zatürrenin en önemli belirtileri aniden ortaya çıkan, üşüme, titreme ile yükselen ateştir. Hastalar yan ağrısı, öksürük, pas renginde balgam çıkarmaktan yakınabilirler.

Alkol ve sigara kullananlarda, büyük ve uzun süre yatmaya neden olan ameliyatlar sonunda zatürre gelişme sıklığını artar. Ölümle sonuçlanacak bir hastalık olan zatürrede en önemli nokta, tanıda geç kalmamak ve uygun tedaviye en kısa sürede başlamaktır.

Zatürreden nasıl korunmak gerekir?
Zatürreden korunmada aşılar önemli bir yer tutar. Zatürre risk grubunda bulunan ve 65 yaşın üstünde olan bireylerde 5 yılda bir olmak üzere zatürre aşısı yapılmasını öneririz."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER