02.10.2018

Hareket et, venöz tromboemboliden kurtul!

Dünya üzerindeki her dört ölümden birinin nedeni olan venöz tromboemboli hastalığına karşı hareket ederek, toplardamar yetmezliğinden kurtulmak mümkün!

Venöz tromboemboli hastalığı, derin yerleşimli toplardamarlarda kanın pıhtılaşması ile damarların tıkanması anlamına geliyor. Pıhtı genellikle; diz altında baldır kaslarındaki toplardamardan başlar ve yukarıya, uyluk ve kasık toplardamarlarından akciğer damarlarına ulaşabiliyor.

Venöz tromboemboli

3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü! Venöz tromboemboli hastalığına karşı yürüyüş yaparak bu hastalıktan kurtulmak mümkün. 

En büyük risk faktörü hareketsizlik!

Kanser hastaları, sigara kullananlar ve hamile kadınlarda kan pıhtılaşmaya eğilim gösterir. En büyük risk faktörü hareketsizliktir. Ayrıca; uzun süre yatan hastalar, beyaz yakalı çalışanlar, ofis çalışanları, trafikte uzun süre kalan ve uzun uçak yolculuğu yapan kişiler derin ven trombozu riski altındadır. Bir diğer risk grubu ise otomatik vites araba kullananlardır. Düz vitesli araba kullananlar daha şanslı oluyor, çünkü düz vitesli araba kullanırken, bacakları ileri geri hareket ettirmek açısından çok faydalıdır.

Venöz tromboemboli belirtisi

Aniden başlayan ve çoğu zaman baldır bölgesinde oluşan ağrı ve gerginlik hissi ile kendini belli eden venöz yetmezlik, ayrıca derin ven trombozunda oluşan pıhtının büyüklüğü ve seviyesine bağlı olarak, baldırın şişmesi ile de kendini belli edebilir. Bazı hastalarda baldırda renk ve sıcaklık değişiklikleri de görülebilir.

Genetik aktarım riski de bulunduğu için ailesinde venöz tromboemboli hikayesi olan kişilerin kontrol için mutlaka doktora başvurulması gerekir. Ancak bunun dışında toplardamar yetmezliğine karşı alabileceğimiz önlemler de vardır.

Toplardamar yetmezliğine karşı önlemler
- Uzun süre hareketsiz kalmayın, özellikle baldır kaslarını çalıştıracak hareketler yapın.
- Ara sıra kalkıp yürüyün; günde 30-60 dakikalık canlı bir yürüyüş yapın.
- Toplardamar yetmezliğine karşı amaç kanın birikmesini durdurmak ve bacaklardaki kan dolaşımını hareketli tutmaktır. Bu nedenle otururken bile baldır egzersizleri yapmaya gayret edin.
- Uzun süreli uçak, tren, araba veya otobüs seyahatleri yapıldığında ara sıra koridorda ileri geri küçük yürüyüşler yapın.
- Özellikle risk grubunda olan kişiler, ailesinde toplardamar yetmezliği hikayesi olanlar basınçlı varis çorabı giymelidir.
- Özellikle sıcak havalarda kesinlikle susuz kalmayın. Alkolden, kafeinden ve uyku ilaçlarından kaçının.
- Kilolu iseniz, fazla kilolarınızı mutlaka vermeye çalışın.
- Toplardamar yetmezliği riski altında iseniz, ailenizde toplardamar yetmezliği öyküsü varsa, araba alırken düz vitesli olanları tercih edin.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER