@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.04.2018

Hareketsiz yaşam varise neden oluyor

Bacak toplardamarlarında genişleme, yapı ve şekil bozukluğu olan varisin oluşma ve ilerleme nedenlerini Kalp-Damar Cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk anlatıyor.

Varis hastalığı, günümüzde oldukça sık karşılaşılan; yarattığı ağrı, huzursuzluk gibi semptomlarla günlük hayatı olumsuz etkileyen ve estetik kaygılara neden olan bir hastalık.

Hareketsiz yaşam varise neden oluyor
 
Bacak toplardamarlarında genişleme, yapı ve şekil bozukluğu olarak tanımlanabilecek varisin oluşumuna neden olan veya ilerlemesini hızlandıran birtakım nedenler var.
 
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk’e göre genetik ve ailesel faktörler, varis oluşumunun ve ilerlemesinin en önemli nedenlerinden biri. Bu anlamda Doç. Dr. Arıtürk, ailesinde veya yakın akrabalarında varis bulunan bir insanın, hayatı boyunca varis sorunu ile karşı karşıya ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. 2012 yılından bu yana Acıbadem Sağlık Grubu’nda yer alan Doç. Dr. Arıtürk’ün açıklamalarına göre, anne veya babasından birinde varis bulunan bir kişinin bu hastalığa yakalanma ihtimali %40-50 arasında iken anne ve babasında beraber varis hastalığında bulunan bir kişinin varis hastası olma ihtimali %70’lere yükseliyor.
 
Plaza çalışanları da varis riski altında

Plaza hayatı ve haretetsizlikHayat şartları ve özellikle çalışma hayatı varis oluşumunun en önemli nedenlerinden bir tanesi. Özellikle uzun saatler oturarak veya hareket etmeden sabit bir şekilde ayakta durarak çalışan kişilerde varis hastalığı daha sık görülüyor. Bu nedenle varis hastalığına belli meslek gruplarında belirgin olarak daha fazla karşılaşılıyor. Günümüzde beyaz yakalı olarak adlandırılan plaza-ofis çalışanları, uzun saatler oturarak iş yapan öğretmenler ve bankacılar, uzun saatler ayakta sabit bir şekilde çalışan hostesler ve cerrahlar da bu hastalığa aday olan kişiler arasında yer alıyor.
 
Fazla kilolar varis oluşumuna ve varisin çabuk ilerlemesine neden oluyor
 
Genetik yatkınlık veya meslek grubu gibi değiştirilemez veya değiştirilmesi zor olan faktörler haricinde başka birtakım nedenler de varis oluşumuna katkıda bulunuyor. Örneğin şişmanlık, karın içindeki yağ miktarının ve dolayısı ile karın içindeki basıncın artışına neden olarak bacak toplardamarlarındaki yerçekimine karşı pasif olarak devam eden kan akımının normalden daha zorlu hale gelmesine sebep olarak varis oluşumunu ve ilerlemesini kolaylaştırıyor. Keza kadınlarda gebelik döneminde ve sonrasında varis oluşumuna neden olan faktörlerden birisi karın içi basınç artışı. Bununla birlikte bu dönemlerde meydana gelen hormonal değişimler de toplardamar hastalıklarında rol alıyor.
 
Hareketsizlik varis oluşumuna zemin hazırlıyor!
 
Günümüz hayatının bireylere kazandırmış olduğu olumsuz özelliklerden biri olan hareketsizlik de varis oluşumunu kolaylaştırıcı bir etken. Bacak kaslarının kasılması ile, özellikle bacaklardaki derin toplardamarlar içindeki kanın hareketi desteklenmektedir. Ancak hareketsiz yaşamı tercih eden kişilerde bu destek mekanizma ortadan kalkıyor, sürekli hareketsizliğin etkisi ile bacaklardaki kan akımı zorlaıyor ve varis hastalığına yakalanma olasılığı artıyor. Tüm bu nedenlerin haricinde bacak veya karında toplardamarlarda içten tıkanıklık veya dışarıdan baskı yapacak hastalıklar (tümörler, damar içi pıhtılaşma vs.) da varis hastalığının oluşumunu tetikliyor.

İlgili haberlerimiz:

Varis tedavisi nasıl yapılır?
Varis konusunda uzman görüşlerine başvurduğumuz Kalp - Damar Cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk, varis tedavisi yöntemlerini Pudra.com için anlattı.

Varis çorabı nasıl seçilir?
Varis çorabı, varis tedavisinin en stratejik noktalarından biri. Kalp - Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, doğru varis çorabı seçimini anlatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER