Pudra.com 25.01.2012

Hava kirliliği sinüzite neden oluyor

Kış aylarında artan hava kirliliğinin, sinüzite ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu söyleyen Op. Dr. Emre İlhan, bunun nedenlerini ve alınması gereken önlemleri anlatıyor.

Kış aylarıyla birlikte büyük şehirlerde artış gösteren hava kirliliğinin, sinüzite ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan, sinüzit ve hava kirliliği hakkında şu bilgileri veriyor:

Hava kirliliği sinüzite neden oluyor

"Sinüzit, burnun her iki tarafında, arkasında ve alında yer alan ve içinde hava boşlukları bulunan kemik yapılarının iltihaplanmasıdır. Özellikle kış aylarında büyük şehirlerde sinüzit ve üst solunum yolu hastalıkları artış gösterir.

Sağlıklı nefes alamıyoruz
Kış aylarında özellikle büyük şehirlerde grip ve nezle vakalarının daha fazla görülmesinin nedeni soğuk hava ile birlikte havadaki kirlilik oranının artışıdır. Burnun içine kendi kendini temizleme mekanizması vardır. Biz buna 'mukosiliyer aktivite' diyoruz. Eğer soluduğunuz hava kirliyse ve karbondioksit oranı çok yüksekse, mukosiliyer aktivite bozulur. Bu durumda sinüs fonksiyonları çok ciddi derecede etkilenir ve sağlıklı nefes alamazsınız. Gerek sinüs fonksiyonları, gerekse burun fonksiyonları kirli havadan etkilenir. Bunun sonucunda da sinüzit kaçınılmaz olur. Bu yüzden büyük şehirlerde yaşayanlar, çok daha fazla grip atakları geçiririr ve hastalık riski taşır.

Toplu taşıma araçları hasta ediyor
Metro ve otobüs gibi aşırı kalabalık toplu taşıma araçları ile sık seyahat edenlerin, bu kalabalık ortamlarda diğer insanlarla yakınlaşmaları sonucunda, bulaşıcı hastalıklar ve kışın sık görülen nezle ve grip gibi üst solunum yolu virüsleriyle karşılaşma riskleri daha fazladır. Özellikle kış aylarında toplu taşıma araçlarını kullanan hastaların maske kullanabilir. Yurt dışında bu konuda bir bilinç gelişmiş durumdayken ülkemizde maske kullanımı yaygın değildir.

Plazalarda çalışanların sağlığı tehlikede
Özellikle plazalar burun sağlığına düşman yerlerdir. Grip ve salgın hastalıklarda plazaların içerisinde havalandırma olmadığı ve çalışanlar gün ışığından faydalanamadığı için bu tür bulaşıcı hastalıklar daha hızlı yayılır. Bu tür ortamlarda bulunanların zamanla bağışıklık sistemi de zayıflar ve hastalıklara karşı daha zayıf düşerler.

Eskiden hava kirliliği denince akla trafik, yoğun sis ve havadaki kirlilik gelirken şimdilerde ise plazalar, alışveriş merkezleri, sinemalar, kafeler gibi kapalı ortamların da havasının kirlenebileceğini ve bu durumun sağlığımız için ciddi risk oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Hastayken işe gitmeyin
Büyük şehirlerde yaşayanlar geçim derdi ve zorlu hayat şartları nedeniyle hastayken bile çalışmak zorunda kalabiliyor. Mümkünse hastayken işe gidilmemesi gerekir. Hastayken işe gitmek, iş yerine yararlı olmak yerine, tam tersine hasta çalışanlar çalışma arkadaşlarına da hastalık bulaştırdığı için şirkette çalışma performansının düşmesine neden olur. Bu konuda işverenlerin de anlayışlı olması ve durumun öneminin farkında olması gerekir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER