04.07.2019

Kronik akne ve çıbanlar kıl kötü iltihabından olabilir!

Özellikle meme altı, koltuk altı, kasık, kalça ve baldırlarınızda sivilce ve akneler oluşuyorsa, bu akne inversa olarak da bilinen HS kaynaklı olabilir.

İZLE: KRONİK ÇIBAN NEDENLERİ👇 
Halk arasında köpek memesi hastalığı olarak da ifade edilen kıl kökü iltihabı (hidradenitis suppurativa -HS) hastalığı olan bireyler yaklaşık 7 yılda doğru tanıya ulaşabiliyor. Toplumda her 100 kişiden birinde görülen kıl kökü iltihabı hastalarının vücutlarındaki ağrılı, iltihaplı sivilce ve çıban benzeri nodüller sebebiyle yaşam kaliteleri düşüyor. İşte bu nedenle Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği kronik kıl kökü iltihabı (hidradenitis suppurativa- HS) hastalığına dikkat çekmek amacıyla, AbbVie desteği ile yeni bir farkındalık kampanyası başlattı.

Hidradenitis suppurativa (HS) hastalığı nedir?

Dermatologların “akne inversa” olarak da andığı; genellikle koltuk altlarında ve kasık bölgesinde inflamasyon oluşmasına yol açan kronik bir deri hastalığı olan kıl kökü iltihabı - hidradenitis suppurativa (HS), kişide ağrılı lezyonlar oluşmasına, nodüller ve çıbanlar çıkmasına yol açabiliyor. Ter bezlerinin bulunduğu yerlerde, memelerin altında, kalçalarda ve baldır içlerinde olmak üzere cildin sürtündüğü yerlerde bulunan HS, bulaşıcı ve enfeksiyöz bir hastalık değil ancak HS'nin yol açtığı lezyonlar son derece rahatsızlık verici ve ağrılı olabildiğinden bu hastalıkla yaşayanların yaşam kalitesi çoğu zaman bozuluyor. 

Hidradenitis Suppurativa (HS) evreleri

Kıl kökü iltihabı kişiden kişiye değişkenlik göstererek çeşitli şekillerde görülüyor.
 
  • Hafif derecedeki HS olguları küçük şişkinliklerden, siyah noktalardan veya birkaç kistten oluşuyor.
  • İleri evre hastalarında ise birden fazla reküren ve bazen de kokulu akıntıları olan apseler görülüyor.

HS 1. evre belirtileri
  • Sinüs traktı veya skarlaşma olmadan tek veya az sayıda çıbanlar.
  • Ağrılı şişlikler ve apseler koltukaltında, kasık çevresinde, baldırların iç kısmında, kalçalarda ve memelerin altında görülebilir. 
  • Şişkinlikler genelde bezelye büyüklüğünde sert nodüller olarak başlar. 
  • Tipik olarak kırmızı olduklarından bu nodüller çoğu zaman akne, kıl dönmesi ya da herpes gibi bir cinsel hastalıkla karıştırılır.

HS 2. evre belirtileri
  • Birden fazla bölgede sinüs traktları ve skarlaşmalarla tekrarlayan çıbanlar.
  • Tek bir lokasyondaki uzun süreli veya tekrarlanan çıbanların sonucu olarak HS ile skar oluşabilir.

HS 3. evre belirtileri
  • Etkilenen bölgede yaygın, birbiriyle çoklu sinüs traktlarıyla bağlı çıbanlar (ceviz büyüklüğünde) şiddetli skarlara ve kötü kokulu akıntıya neden olabilir.

Hidradenitis Suppurativa (HS) kimlerde görülüyor?

Kıl kökü iltihabı deriyi tutan bir hastalık. HS, inflamatuar bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Bu anlamda vücudun kendi bağışıklık sistemindeki düzensizliklerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

HS her yaşta görülebiliyor ancak en çok 20’li yaşlarının başlarındaki yetişkinlerde ortaya çıkıyor ve 50 ile 55 yaşından sonra azalıyor.

Tüm HS olguları progresif (zaman içinde ilerleyen) olmasa da, bazı HS olguları doğru yönetilmezse yeniden ortaya çıkıp büyümeye devam edebiliyor. Bu nedenle HS’ye olabildiğince erken tanı konması, doğru bir şekilde tedavi edilmesi önem taşıyor. Bununla birlikte, hastalık kıl köklerinde geliştiği için kıl köklerinin lazer epilasyonla ortadan kaldırılması, önleyici tedavide başı çekiyor. 

HS’nin dünyadaki görülme sıklığının genel popülasyonda %1 civarında olduğu belirtiliyor. Ancak çoğu zaman yanlış tanı konulabiiyor. Kıl kökü iltihabı ile yaşayan pek çok kişi, hastalığın özellikle genital bölgeler olmak üzere kişinin özel yerlerinde gelişmesi nedeniyle, kişilerin çekinme, utanma duyguları semptomlarını anlatmakta ya da bir dermatologtan yardım istemekte güçlük çekmelerine yol açıyor. Bu nedenle HS tanısı alan kişilerin sayısının tahmin edilenden çok daha az olduğu tahmin ediliyor. 

Kaynakça: https://www.hidradenit.com


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER