30.10.2019

HPV için etkili silah: Rahim ağzı kanseri aşısı

9-26 yaşlar arasında 3 doz olarak uygulanan rahim ağzı kanseri aşısı rahim ağzı kanserine yol açan HPV'ye karşı en etkili koruyucu yöntem.

İZLE: HPV AŞISI FAYDALARI👇 
Kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türü ola rahim ağzı kanserine her 100 kadından en az 2’si hayatının bir döneminde yakalanabiliyor. Yüksek oranda HPV virusü (Human papilloma virus) kaynaklı olan rahim ağzı kanserine karşı en etkili koruyucu yöntem olarak ise aşı gösteriliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cem Kınık, rahim ağzı kanserinin belirtileri, risk faktörleri, kansere karşı koruyucu yöntemleri, HPV aşısı, aşının yapılabileceği yaş aralığı ve tedavi sonrası süreç hakkında bilgiler verdi...

HPV'ye karşı rahim ağzı kanseri aşısı yaptırın

Kadınlarda sık görülen kanser tiplerinden biri olan rahim ağzı (serviks) kanserinin en önemli belirtileri; genellikle ilişki sonrası vajinal kanama, kanlı veya kötü kokulu akıntı olarak karşımıza çıkıyor. Bu belirtilere sahip kişilerin geç kalmadan uzman bir hekime başvurarak ilgili kontrolleri yaptırması gerekiyor. Bu belirtilere rağmen kontrollerin yaptırılmaması sonucunda tedavi süreci daha da zorlaşıyor.

Rahim ağzı kanseri risk faktörleri
  • HPV (Human papilloma virüs) enfeksiyonu
  • Erken yaşta başlayan cinsel ilişki
  • A ve C vitamin eksikliği
  • Birden fazla cinsel partnerin olması
  • Sigara kullanımı
  • Ailede bulunan rahim ağzı kanseri öyküsü (genetik faktörler)

En etkili koruyucu yöntem: Aşı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cem Kınık, en büyük risk faktörü olan HPV için aşılama yönteminin çok önemli olduğunu belirtiyor. Op. Dr. Kınık aşılama hakkında şu bilgileri veriyor: "9-26 yaşlar arasında 3 doz olarak uygulanan aşıların rahim ağzı kanserine karşı en etkili koruyucu yöntem olduğu bilinmektedir. Bu nedenle özellikle ebeveynlerin çocuklarına bu aşıyı yaptırması, onların gelecekleri için en önemli sağlık yatırımı olacaktır”

Erken teşhis için düzenli olarak smear testi yaptırın
 
Serviks kanseri

Rahim ağzı kanseri aşısının koruyuculuğu kanıtlansa da, aşı olan kişilerin yine de rutin kontrollerini yaptırması gerekiyor. Smear testi ile rahim ağzında oluşan ve yıllar içerisinde kansere dönüşme riski olan lezyonları, erken dönemde tespit edilebiliyor ve gerekli tedaviyle kansere dönüşmesi  engellenebiliyor.

Tedavisi tamamlanan kişiler çocuk sahibi olabilir
 
Kanser tedavisi sonrası çocuk sahibi olunabilir


Rahim ağzı kanseri teşhisi konulmuş ve tedavisini tamamlayan kişilerin çocuk sahibi olabileceğini de belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cem Kınık, ‘Bu kişiler hekimlerinin kontrolünde çocuk sahibi olabilir ancak doğumdan sonra yine hekimlerinin kararı ile rahimi alınabilir. Rahim ağzı kanseri, önlenebilir kanser türlerinden biridir. Öncelikle aşı ve sonrasında da rutin aralıklarla yapılan muayeneler ile sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür” dedi ve kadınları kontrollerini ihmal etmemeleri konusunda özellikle uyardı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER