Pudra.com 19.11.2014

Kış aylarında KOAH hastalığına dikkat!

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) tedavi başarısı giderek artıyor. Dr. Esra Sönmez KOAH belirtileri ve tedavisini anlattı.

İZLE: KOAH BELİRTİLERİ👇 
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; günümüzde 600 milyon KOAH hastası bulunuyor. Her yıl 50 milyon kişi bu hastalığa yakalanırken, bunların 3 milyonu bu rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Son yıllarda hastalığın daha iyi anlaşılması ve erken tanı sayesinde tedavisinde de başarı oranı artırıyor. 19 Kasım Dünya KOAH Günü’nde, Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez KOAH hastalığının basit bir test ile saptanabildiğini belirtiyor. 2030 yılında KOAH'ın dünyada üçüncü ölüm nedeni olabileceğini belirten Dr. Esra Sönmez bu hastaların özellikle bu mevsimde olmaları gereken aşıları ihmal etmemeleri gerektiğine dikkat çekiyor.

Kış aylarında KOAH hastalığına dikkat!
 

KOAH'ın belirtileri neler?


Solunum yollarını tutan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes verirken ıslığa benzer ses, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtiler gösteriyor. Bu nedenle birçok kişi belirtileri önemsemiyor. KOAH hastalığında basit bir solunum fonksiyon testi ile erken tanı mümkün.
 

KOAH'ı neler tetikliyor?


Hava kirliliğinin artması ve beslenme düzeninin bozulması KOAH hastalığını tetikliyor. Hastalığın en büyük nedenlerinden biri sigara. Sigara içmeyen ancak sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerin de bu hastalığa yakalanma riski var. Sigara kullanımının azaldığı ülkelerde hastalık oranları günden güne düşüyor. Kömür ve metal işletmeleri, tekstil atölyeleri ile kağıt imalathaneleri gibi çalışanların toza ve dumana maruz kaldığı meslek gruplarında da hastalığın görülme oranı fazla.
 

KOAH tedavi edilmediğinde neler görülebiliyor?


Hastalık tedavi edilmediği taktirde yavaş yavaş ilerleyebiliyor. KOAH, orta ve ileri evrede alevlenmelerle kendini gösteriyor. Hastanın doktora gidiş sebebi de çoğu kez bu alevlenmeler oluyor. Hızla kötüleşen çoğu hasta ya hastaneye yatıyor ya da yoğun bakıma gereksinim duyuyor. Hastaların ölüm nedeni ise ilerleyen solunum yetmezliği oluyor. Daha sonra ise sağ kalp yetmezliği ve enfeksiyonlardan kaynaklanan kayıplar geliyor. Erken tanı ve uygun tedaviyle hastalığın seyri düzeliyor ve ilerlemesi durdurulabiliyor.
 

Özellikle kış aylarında dikkatli olması gereken KOAH hastaları neler yapmalı?


Solunum fonksiyon testleri, akciğer grafisi gibi görüntüleme yöntemleriyle hastalığın şiddeti ve evresi belirlenerek, tedavi ve takip planı yapılmalı. Sigara içmeyi bırakmak, KOAH’ın gelişme riskini azaltıyor. Hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişim aslında sigarayı bırakmak. Yılda bir kez grip aşısı ve 5 yılda bir pnömokok (zatürre) aşısı yaptırmak da bu hastalar için son derece önemli. KOAH tanısı alan hastalar sigara içtiği için, akciğer kanseri konusunda da risk altında oluyorlar. Akciğer kanseri olan hastaların çoğunda da bu rahatsızlık görülüyor. Bu nedenle KOAH tanısı alan kişilerin akciğer kanseri açısından da değerlendirilmesi önem taşıyor.
 

KOAH hastalarına tedavi sürecinde neler önerirsiniz?


Sigaradan uzak durun. Gerekirse sigarayı bırakmak için destek alın. İlaçlarınızı doktorun söylediği şekilde kullanın. KOAH şikayetlerinizde artış olduğunda gecikmeden doktorunuzla paylaşın. Aşılarınızı ihmal etmeyin. Sağlıklı beslenin. Düzenli olarak egzersiz yapın. Solunum egzersizlerini öğrenin.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER