Pudra.com 03.08.2012

Nefes darlığı kalp hastalığı habercisi olabilir

Az efor sarf etmesine rağmen eskiye oranla daha çabuk yorulan ve nefes nefese kalan kişilerin kalp rahatsızlığı olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Ertan Ökmen, nefes darlığının nedenlerini açıklıyor.

Kalp hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan nefes darlığı yavaş ilerliyor. Bu nedenle fark etmek zaman alabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, az efor sarf etmesine rağmen eskiye oranla daha çabuk yorulan ve nefes nefese kalan kişilerin bu belirtileri önemseyerek, bir kardiyoloji uzmanına görünmelerini tavsiye ediyor.

Nefes darlığı kalp hastalığı habercisi olabilir

Nefes darlığı belirtilerinin altında çoğu zaman kalbe bağlı hastalıklar yattığını ifade eden Doç. Dr. Ökmen, nefes darlığının en sık kalp yetmezliğinde görüldüğünü vurgulayarak şu bilgileri veriyor:

“Kalp damarlarının tıkanması, tıkanan damarın işlevini yitirmesi, kalp kasının iyi kasılamaması sonucunda kalp yetmezliği ve buna bağlı olarak nefes darlığı ortaya çıkıyor.

Hipertansiyon hastaları daha dikkatli olmalı
Türkiye’de nüfusun üçte biri hipertansiyon hastası. Yolda yürürken, merdiven çıkarken görülen nefes darlığı hekim olarak bize kalp hastalıklarını düşündürüyor. Bu nedenle kalp yetmezliği, hipertansiyon ve damar tıkanıklığı gibi nedenler araştırılmalı.

Ayrıca kalp kapakçıkları ile ilgili hastalıklar da ileri evrelerde nefes darlığına neden olabilir. Kan basıncının neden olduğu iki tür nefes darlığı vardır: Birinde, kalbi büyüterek kalp yetmezliği yapıyor; diğerinde ise kalbin esnekliğini azaltıp, kalp duvarlarını kalınlaştırarak aynı sorunlara neden oluyor.

Nefes darlığı şikayeti ile kardiyoloji bölümüne başvuran hastaya, öncelikle hipertansiyon, ailede veya kendisinde kalp krizi hikayesi ve damar tıkanıklığı olup olmadığı sorulur. Rahatsızlıkta sigara kullanımı da akciğerlerin yanı sıra damar tıkanıklığına neden olduğu için önem taşır.

Nedeni yüzde 90 belirlenebiliyor
Kalbi dinleyerek kapakçıklarla ilgili bazı uyarı ve sinyaller alınabiliyor. Geçirilmiş bir kalp krizi nefes darlığına neden olabiliyor. Bu EKG (Elektrokardiyogram) ile görülebiliyor. Efor testi ile bandın üzerinde yürüyen hastada nefes darlığı hangi koşullarda, kaçıncı dakikada, kaç metre yürümeyle ortaya çıkıyor, yürürken kan basıncı yükseliyor mu, öğrenilebiliyor.

Nefes darlığının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığı teşhisini koyduran test ise şüphesiz ekokardiyografi ile değerlendirmedir. Bu test ile kalbin gücü, büyüklüğü, fonksiyonları, kas kalınlığı, kapakçıkları ve yapısal bozuklukları rahatlıkla ortaya koyulabilir. Bu testlerden elde edilen veriler sonucunda nefes darlığının kalbe ait olup olmadığı yüzde 90 oranında belirlenebilir.

Bu işaretleri ciddiye alın!
Nefes darlığı şikayeti başlayan kişilerin,
  • Ailelerinde erken yaşta kalp hastalığı hikayesi varsa,
  • Sigara içiyorlarsa,
  • Diyabetiklerse,
  • İleri derecede şişmanlarsa,
  • Hipertansiyonları varsa,
  • Aşırı stresli yaşıyorlarsa,
  • Yüksek tuz tüketimi varsa,

En kısa sürede bir kardiyoloji uzmanı ile görüşmeleri öneriliyor."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER