18.11.2019

Nefes tüketen hastalık KOAH'ın başlıca 3 nedeni

Tütün ve tütün ürünleri kullanmak, hava kirliliği ve mesleki maruziyet, KOAH hastalığının en önemli 3 nedeni arasında gösteriliyor.

İZLE: KOAH BELİRTİLERİ👇 
Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur birçok kişinin sağlıklı nefes alıp vermek için üzerinize düşenleri yapmak konusunda yeterli özen göstermediğini, vücudumuz alarm verene kadar yanlışları yapmaya devam ettiğini belirtiyor. Günümüzde giderek yaygınlaşan ve tüm dünyada ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bunlardan biri. Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, 20 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında yaptığı açıklamada, KOAH’nın 3 nedenini açıkladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Nefes tüketen hastalık KOAH'ın başlıca 3 nedeni

Günümüzde giderek yaygınlaşan ve tüm dünyada ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) akciğer dokusunu hızla bozarak hava yollarının daralmasına yol açan ve nefes alıp verişimizi kısıtlayarak yaşam kalitemizi düşüren bir hastalık. En sık; öksürük, nefes darlığı ve balgam çıkarma olarak kendini gösteren KOAH’nın başlıca nedeni sigara. Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur'un yaptığı açıklamalara göre ülkemizde sigara içen 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1’inde KOAH görülüyor, bu sayı her geçen gün artıyor. İşte KOAH’nın 3 nedeni ve Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur'nun önemli uyarılar ve önerileri...

1. Tütün ürünleri kullanımı

10 hastadan 9'unun KOAH olma nedeni sigara! 

Türkiye'de 40 yaş üstü her 5 kişiden 1'i KOAH hastalığıyla mücadele ediyor.  Sigara kullanımıyla birlikte artan KOAH vakaları, bugün tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelmiş durumda. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esra Uzaslan, “Hangi sağlık durumunda ya da hangi yaşta olursanız olun sigarayı bırakmak, KOAH hastalığının kötüye gidişini yavaşlatır ve tedavinin etkinliğini artırır” dedi.
 
Sigara kullanmanın zararları


KOAH hastalığının yüzde 90 ile başlıca sorumlusu sigara. Pipo, puro, elektronik sigara ve nargile de sanılanın aksine akciğerlerimize sigara gibi büyük zarar veriyor. Sigara içmeyen kişiler yani pasif içiciler de en az sigara içenler kadar risk altında. Örneğin; eşi sigara içen kadınlarda en az sigara içen kişiler kadar KOAH görülebiliyor. KOAH hastalığında hava yolu bozulduğu ve hava keseciklerinin yapısı harap olduğu için nefes alıp vermek güçleşiyor. KOAH önlenebilen bir hastalık ve ilk şartı da sigarayı bırakmak.

2. Hava kirliliği

Özellikle büyük şehirlerde ve sanayi şehirlerinde solunan havadaki yakıcı ve zararlı gazların yüksek oranda olması da KOAH’ya zemin oluşturuyor. Çevre kirliliği gibi ev içi ortamdaki hava kirliliği de tehlikeli. Örneğin; yemek pişirirken buharına maruz kalmak ya da Anadolu’da tandırda ekmek yaparken duman maruziyetinin olması; evde ısınmak için odun, tezek gibi biyomass yakıt dumanı maruziyeti bunlar arasında yer alıyor. Mangal yaparken ve şömine yanarken maruz kalınan dumandaki gazlar da bu hastalığa yol açabiliyor.

3. Mesleksel maruziyet
 
Mesleki maruziyet

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur “Tozlu, dumanlı iş yerlerinde, ağır metal, yağ giderme ve boya sökme, kozmetik üretimi, endüstriyel polimer kaplama, alüminyum işleri ve çimento fabrikasında çalışanlar bu hastalığa karşı yüksek risk altında. Yine, temizlik işinde çalışanların kullandığı temizlik malzemeleri de hastalığa karşı zemin oluşturuyor. Mesleksel maruziyeti en az seviyeye indirmek için doğrudan temastan kaçınılması ya da maske kullanılması şart” diyor.

TANI KOYMAK ÇOK KOLAY!

KOAH tanısının kolayca uygulanan “nefes ölçüm testi”yle konabildiğini söyleyen Prof. Dr. Esra Uzaslan aşağıdaki 5 sorudan 3'üne “evet” cevabını verenlerin en kısa zamanda hekime başvurması gerektiği konusunda uyardı.

1. Haftanın çoğu günü sık sık öksürüyor musunuz?
2. Haftanın çoğu günü balgam çıkarıyor musunuz?
3. Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor?
4. Yaşınız 40'ın üzerinde mi?
5. Halen sigara içiyor musunuz ya da eskiden içer miydiniz?

Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değil!

Otuz yaşından sonra akciğer kapasitesi her yıl azalmaya başlar. Sigara içenlerde bu oran çok daha fazladır, ancak sigaranın bırakılmasıyla akciğer kapasitesindeki bu azalma yavaşlatılabilir.

Sigaradan kurtulmaya karar verdiyseniz bu konuda, sağlık merkezlerinden,  sigara bırakma polikliniklerinden, hekimlerden, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlardan ve Alo 171'den destek alabilirsiniz. 

İlgili haberlerimiz:

Kış aylarında KOAH hastalığına dikkat!
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ile ilgili yapılan araştırmalar sayesinde, tedavi başarısı giderek artıyor. Dr. Esra Sönmez KOAH hastalığının belirtileri ve tedavi süreciyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Evin içinde çamaşır kurutuyorsanız dikkat!
Bu yanlışı yapmayın: Çamaşırları odanın içinde kurutmak akciğer hastalıklarına yol açabiliyor.

Geçmeyen öksürüğün nedenleri
2 haftadan uzun süren öksürüğe dikkat, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Prof. Dr. Öner Dikensoy'un öksürükle ilgili açıklamaları Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER