milliyet cadde 21.06.2010

Osteoporoz riskine karşı diyet

Osteoporoza dikkat! Kimler risk altında? Riske karşı nasıl beslenmeli? Dilara Koçak anlatıyor.

Dilara Koçak'ın Milliyet Cadde'deki köşesinde Osteoporoz riskine karşı önerilerine rastladık...


G.T. Hanım’ın annesi ve teyzesinde ileri derecede kemik erimesi var. Bolca kalsiyumlu gıda tükettiğini ama kilo almaktan korktuğunu söyleyen okurumuz için örnek bir mönü hazırladım

Merhaba, annem ve teyzemde ileri derecede kemik erimesi var, 35 yaşındayım. kalsiyumlu gıdaları bolca tüketmeye çalışıyorum, ama kilo almaktan korkuyorum. Boyum 1.66; kilom 70. Her sabah 30 - 35 dakika yürüyüş yapıyorum. Tavsiyelerinizi ve örnek diyet programınızı yayınlarsanız teşekkür ederim. G.T / Adana

GT Hanım, kemikleri korumak için pek çok önlem alınabilir. 35 yaşın altındaysanız güçlü kemikler oluşturmalı, üstündeyseniz kemik kaybınızı minimumda tutmanız önemli. Düzenli egzersiz, kemikler için önemlidir. Kilo almamak için süt ve ürünlerini az yağlı veya yağsız tercih etmeniz gerek, üstelik yağı alınmış sütteki kalsiyum miktarı tam yağlı süttekinden fazladır.

D vitamini kalsiyumun bağırsaktan emilimine ve kemikler tarafından depolanmasına yardımcı olan bir hormondur. Güneş ışığının etki- siyle ciltte, karaciğerde ve böbrekte sentezlenerek aktif D vitamini haline dönüşür. Haftanın en az üç günü 10-15 dakika güneşlenerek, D vitamini alabilirsiniz. Kışın süt, yoğurt ve süt türevlerini, balık ve balık yağını, yumurtayı tüketebilirsiniz.

KiMLER RiSK ALTINDA?
  • Erken menopoza giren veya histerektomi (yumurtalıklardan birinin veya ikisinin çıkarılması ameliyatı) geçiren kadınlar.
  • Geçmişte anoreksia veya bulimia nervoza yaşayan kadınlar. (Bu beslenme bozukluğu, kalsiyum alımının çok azalmasına ve adetin düzensiz olmasına yol açar.)
  • Balerinler veya atletler gibi, aşırı egzersiz yapan kadınlar. (Bu aktiviteler adet kanaması kesebildiği için düşük östrojen düzeylerine de yol açar.)
  • Daha önce düşme sonucu kırık geçirenler. (Bu, ikinci bir kırık geçirme riski taşır.)
  • Vertebradaki omurların kırılması sebebiyle boy kaybına uğrayan kadınlar.
  • Uzun süre kortikosteroid (kortizon) tedavisi görenler.
  • Aşırı içki ve sigara tüketenler. (Alkol, kalsi-yumun vücuttaki emilimini engeller. Tütünse, östrojen düzeylerinin düşmesine yol açar.)






POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER