17.12.2019

Reflü şikayetlerini azaltacak 10 öneri

Tedavi edilmeyen reflü, yemek borusu kanserine zemin hazırlayabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gökhan Aksakal, reflü tedavisi için önerilerde bulundu.

İZLE: REFLÜ TEDAVİSİ👇 
Reflü midede yanma ve ekşime problemleri ile kendini gösteren bir sorun olsa da öksürük ve ses kısıklığına da yol açabiliyor. Ayrıca uzun süren ve tedavi edilmeyen reflü hastalığı yemek borusunda kanser oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. 

Reflü şikayetlerini azaltacak 10 öneri

Yemek yeme alışkanlıkları ve bazı yiyeceklerin sık tüketimine bağlı olarak mide asidi ve mide içerikleri yemek borusuna geri kaçabilir. Hatta gıdalar boğaza kadar bile gelebilir. Bu durum reflü olarak adlandırılmaktadır.

Reflü belirtileri
  • Göğsün ön kısmında ve bazen boğazda yanma
  • Kuru öksürük
  • Diş hastalıkları
  • Ses kısıklığı
  • Boğaz ağrısı
  • Orta kulak iltihabı

Hastada göğüste ağrı ve yanma hissi, yutma güçlüğü, lokmaların zor geçmesi gibi şikayetler varsa, lokmaları yutarken takılma hissi oluyorsa, kilo kaybı ve erken doyma gibi bir takım belirtiler söz konusuysa bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır

Reflü şikayetlerini azaltmak için bunlara dikkat edin:
1. Yaşam koşulları ile ilgili değişikler yapılmalıdır. Yemek saatlerinin ve beslenme düzeninin değiştirilmesi ilk sırada gelir.
2. Hastanın kilo fazlalığı varsa mutlaka kilo vermesi gerekir. Çünkü şişmanlık bir takım mekanizmalarla reflüye zemin hazırlar ve reflü şikayetleri artır.
3. Mide çok fazla doldurulmamalı, az porsiyonlar tüketilmelidir.
4. Uzun süren açlıklardan sonra büyük porsiyonlar tüketilmemelidir.
5. Kızartma, çikolata, yağlı yiyecekler gibi mideden geç boşalan, mideden boşalmasını güçleştiren yemekler tercih edilmemelidir.
6. Baharatlı gıdalar tüketirken dikkat edilmeli, mideye iyi gelmediği hissedilen gıdalar tüketilmemelidir.
7. Özellikle akşam yatar pozisyona geçmeden önce midenin dolu olmaması gerekir. Yatmadan en az 3-4 saat önce sıvı ve katı gıda tüketilmemesi önemlidir. Mide dolu olduğunda, mide içeriğin yemek borusuna kaçması daha kolay olmaktadır. Bu aynı zamanda uyku apnesine neden olabilmektedir. Uyku apnelerinin altında başka nedenler de olsa reflü uyku düzenini bozar.
8. Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur.
9. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir.
10. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.

Editörün önerisi: Reflü ile reflü hastalığı aynı şey değil
Reflü, sağlıklı insanlarda ortaya çıkan fizyolojik bir durumken, reflü hastalığı nedir? Prof. Dr. Ahmet Kemal Gürbüz, reflünün az bilinen yönleri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Tedaviye yanıt vermeyen hastalara cerrahi uygulanabilir
Reflü tedavisi her hastaya göre değişir. Uzun süre ilaç tedavisi alan hastaların en azından senede iki defa doktora gitmesi gerekir. Doktorun belirlediği zamanlarda bazı hastalarda birkaç senede bir endoskopinin tekrarlanması gerekebilir. Genellikle beslenme alışkanlığı, kilo, günlük yaşamda gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra ve ilaç tedavisiyle şikayetler geçmektedir. Fakat bazı hastalarda ilaçlar yeterli olmayabilir ya da çok uzun süre ilaç kullanılması gerekebilir. Bu grup hastalara reflü cerrahisi yapılır.

İlgili haberlerimiz:

​Reflü şikayetini azaltma yöntemleri
Gece hangi pozisyonda yattığınızdan, yatmadan önce atıştırdıklarınıza kadar her şey reflü şikayetini artırabiliyor. İşte reflüyü azaltma yöntemleri...

​10 soruda reflü hastalığı
10 soruda reflü hastalığını tanımak ister misiniz? Seste çatallanma, midede ekşime ve kaynamalar oluyorsa bunlar reflünün işareti olabilir. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu reflüyü anlatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER