18.10.2017

Romatizma ile ilgili sık sorulanlar

Romatizma hakkında en sık sorulan soruların cevapları, İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şenol Kobak yorumları ile Pudra.com'da.

İZLE: ROMATİZMA AĞRISINA KARŞI EGZERSİZ👇 
Romatizma, başta kas-iskelet sistemini tutan, fakat birçok iç organ tutulumuna da yol açabilen, kronik bir rahatsızlık.

Romatizma ile ilgili sık sorulanlar

Romatizmal hastalıklar özellikle ülkemizde çok yaygın bir şekilde görülüyor. Eklemler başta olmak üzere, kas, kemik, eklem bağları ve omurga gibi hareketi sağlayan doku ve organlar da romatizmadan çok fazla etkileniyor. Romatizmanın yarattığı bir diğer sıkıntı ise kalp-damar sistemlerini tutması ve belirti vermediği durumda hayati tehdit edici hale gelmesi. Tüm bu nedenlerle biz de Pudra.com olarak İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şenol Kobak’ın uzman görüşlerine başvurduk ve romatizma hakkında en sık sorulan konu başlıklarını onunla inceledik.
 
Romatizma görülen kişiler
 
Romatizma, çocukluk çağı dahil, her yaş grubunda görülebiliyor. Genç yaştaki erkekler, doğurganlık çağındaki kadınlar da romatizmadan etkilenebiliyor. Bunun dışında yaşlılarda da dejeneratif ağırlıklı romatizmal hastalıklar görülüyor.
 
Romatizmada genetik geçiş de söz konusu. Bu nedenle ailesinde romatizma görülen kişilerde hastalığa yatkınlık söz konusu oluyor ve romatizma daha ağır seyredebiliyor.
 
Romatizma belirtileri
 
Eklemlerde ağrı, şişlik, hareket kısıtlanması ve sabah tutukluğu romatizma belirtilerin başında geliyor. Ancak özellikle ağrı hastaları doktora getiren en önemli şikayet.
 
Dizde romatizmaRomatizma belirtileri
- Sabah tutukluğu
- Bel, sırt ve boyun ağrıları
- Küçük eklemlerde ağrı ve şişlik
- Sabah tutukluğu
- Ağız ve göz kuruluğu
- Deri döküntüleri
- Ağız ve genital bölgede aftlar
- El ve ayak parmaklarında beyazlaşma, sararma ve morarma
- Deri sertliği
- Saç dökülmesi
- Kas ağrıları
- Kaslarda güçsüzlük
- Tekrarlayan ateş
- Karın ve/veya göğüs ağrısı atakları
 



İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şenol Kobak, romatizma hakkında merak edilenleri ve romatizmanın yarattığı tutulumları bize şu şekilde açıklıyor.
 
Romatizmanın yarattığı tutulumlar
- Romatizmal hastalıklar, hayatı tehdit eden iç organ (kalp, akciğer, böbrek, sinir sistemi) tutuluşları yapabilir.
- Fiziksel efor ile gelişen nefes darlığı ve/veya kuru öksürük, akciğer tutuluşun ilk semptomları olabilir.
- Göğüs ağrısı ve/veya çarpıntı, kalp tutuluşun bulguları olabilir.
- İdrarda renk değişikliği, hipertansiyon ve/veya böbrek yetmezliğine kadar varan, böbrek tutuluşu görülebilir.
- Baş ağrısı, unutkanlık, epilepsi veya el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük, sinir sistemini tutuluşun bazı belirtileridir.
 
Romatizmal hastalıkların sakatlıklarla ilişkisi
 
Romatizmal hastalıklarda en sık karşılaşılan türlerin toplumda görülme oranı yüzde birdir. toplumda yüzde 1 oranında görülür ve bunlar farklı seyirlere ve prognoza sahiplerdir. Bu seyri erken tanı, hastalığın tipi, tedavi biçiminin yanı sıra hastanın eğitimi ve bilinçlendirmesi de belirtler. Ancak bazı romatizmal hastalıklar sakatlıkla sonuçlanabilir.
 
Romatizmal hastalıklarda erken tanının önemi
 
Romatizmada hasta öyküsü, belirtiler dışında kan ve idrar tetkikleri, direkt grafi, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi ile tanı konulur.
 
Romatizmal hastalıklarda erken tanı konması hastalığın seyri açısından çok önemlidir. Erken tanı sayesinde sakatlıklar, iç organ tutulumları önlenebilir. Bu anlamda hasta öyküsü ve muayene çok önemlidir. Hastanın da belirtiler karşısında uyanık olması, özellikle kalıtsal bir romatizmal hastalık riski varsa, doktor kontrolünü aksatmaması gerekir.
 
Romatizmanın tedavisi
 
Kronik enflamatuvar hastalığı olan romatizmada tedavide amaç sadece hastalığı kontrol altına almak değil, hastanın fonksiyonel durumunu ve yaşam kalitesini de artırmaktır. Bu anlamda romatizmal hastalıklar ağrı kesici ilaçlarla değil, hastalığın seyrini ve prognozunu değiştiren, temel etkili ilaçlar ile olmalıdır. Hedef sadece ağrı olmamalıdır. Hastalık kontrol altına alınmalıdır

Prof. Dr. Şenol KobakRomatizmada kortizonlu ilaçların kullanımı

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şenol Kobak, romatizmal hastalıkların tedavisinde kortizon ilacının sıklıkla kullanıldığından bahsediyor.

Ancak bu ilaçların sadece gerektiği durumlarda, doktor kontrolü ile uygun dozlarla kullanılması gerektiğinin de altını çiziyor ve ekliyor: “Bu şartlar altında kortizonlu ilaçlar güvenle kullanılabilir”





Konuyla ilgili haberler

Romatizmaya karşı 13 öneri
Doğru ve zamanında tedavi uygulanmadığı takdirde hayatı kabusa çeviren ağrı ve şişlikler yaşanmasına yol açabilen romatizmaya yakalanmamak için alınması gereken önlemler Pudra.com'da.

Kışın romatizma ağrısından kurtulmanın yolları
Eomatizma ağrıları soğukların gelmesiyle daha belirgin olarak kendini hissettirir. Bu ağrılarla başa çıkmak ise; hareketli yaşam tarzı, ideal kilonun korunması ve soğuk havalara karşı dikkatli olmakla mümkündür.

Diz ağrısının nedenleri
30 yaş üstü kadınların neredeyse üçte birinde diz sorunu görülüyor. Peki, neden oluşuyor bu diz ağrıları?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER