18.10.2018

Özel makula lensi sayesinde sarı nokta hastaları daha fazla görebilecek

Sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu için kullanılan özel sarı nokta lensleri sayesinde görme yüzdelerinde ciddi oranda artış sağlandı.

İZLE: SARI NOKTA HASTALIĞI NEDİR?👇 
Bir retina problemi olan sarı nokta hastalığında, hastalık geliştiğinde kişiler, baktıkları yerin orta kısmını göremezler. Sadece kenar kısımları görülebilir. Sarı nokta hastalığı ile görüşün en önemli kısmı olan orta kısım bozulduğundan görme kalitesi de ciddi oranda etkilenir. Kişilerin zamanla okuyamaz, günlük aktivitelerini gerçekleştiremez hale gelmesi de bundan kaynaklanır. Ancak bugün tıbbın ve teknolojinin gelişmesi sayesinde halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonuna özel makula lensleri sayesinde görüşü belli bir oranda eski hale getirmek mümkün hale geldi. 

Sarı nokta hastalığına özel makula lensi

Sarı nokta hastalığının tedavisinde önceden çok da pratik olmayan özel teleskopik gözlüklerle belli bir oranda görüş sağlanabilse de hastalar için tam anlamı ile bir rahatlama sağlanamıyordu. Bunun dışında, sarı noktanın ıslak tipi için hastalığın ilerlemesini yavaşlatma ve durdurmaya yönelik göz içi enjeksiyonları söz konusuydu. Ancak bu tedaviler de ilerlemiş göz sorununun gerilemesine veya kişinin daha fazla görmesine yardımcı olamıyordu. 

Makula lensleri ile sarı nokta hastaları daha fazla görebilecek!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker'den aldığımız bilgilere göre, dünyada da çok sık bir şekilde kullanılmaya başlanan göz içi lensleri ise sarı nokta hastalığı konusunda ciddi bir adım atılmasını sağladı. Bu özel makula lensleri, sarı noktaya düşen görüntüyü büyüterek, sağlam retina bölgesine net bir görüntü düşürdüğü için makula lensleri sayesinde görme yüzdesinde kişiler, 10 puan ile 30-40 puan arasında görmede artış yaşamaya başladılar. 

Özel makula lensi, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı için kullanılıyor

Yaşa bağlı sarı nokta hastalığında görme kayıpları çok ileri derecelere varabildiğinden, kişilerin görme yüzdesi neredeyse yüzde 20, yüzde 10'lara kadar düşebildiğinden, Sinan Göker, özel sarı nokta lensleri ile artırılan bu 10-20-30-40 puanların kişinin görme kalitesi anlamında çok önemli puanlar olduğunu belirttir. Bir örnek vermek gerekirse, görme kalitesi yüzde 20'ye varmış bir kişide kazanılan yüzde 30'luk görme başarısı kişinin yüzde 50 oranında görmesi anlamına geldiğinden, makula lensleri ile elde edilen başarı, yaşam kalitesini ciddi anlamda yükseltiyor. Çünkü bu kişi hiçbir şekilde okuyamazken, bu lens sayesinde artık okuyabilir, günlük işlerini rahatça yapabilir hale geliyor. 

UZMANTV uzmanları arasında yer alan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker'den aldığımız bilgilere göre bahsi geçen özel makula lensleri Avrupa'da 3000 hastaya uygulanmış durumda. Operasyon, Türkiye'de 2017 yılının başından bu yanan Op. Dr. Göker tarafından uygulanıyor. 

Özel sarı nokta hastalığı tedavisinde kullanılan makula lenslerinin katarakt ameliyatı şeklinde göz içine takılması hakkında daha fazla detaylı bilgi sahibi olmak için Op. Dr. Sinan Göker'in makale sonundaki videosunu izleyebilirsiniz. Videoda aynı zamanda sarı noktanın hangi türlerinde bu lenslerin kullanılabildiğine dair detaylar da yer alıyor.


İZLE: GÖZ İÇİ LENSİ BAŞARI ORANI👇 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER