05.04.2018

Şeker hastalığı (diyabet) belirtileri

Ağız kuruluğu, sürekli su içme ihtiyacı ve çok sık idrara çıkmaya ek olarak halsizlik, tip 2 diyabet anlamına geliyor olabilir. Detaylar Pudra.com'da.

Tıpta diyabet olarak geçen şeker hastalığı, midenin hemen arkasında bulunan pankreas adını verdiğimiz bir salgı bezinin bir hastalığıdır.

Şeker hastalığı (diyabet) belirtileri

Pankreas bezi hem yediğimiz besinlerin sindirimi için enzim salgılar hem de kandaki şekerin hücreler tarafından kullanılabilmesini sağlayan insülin hormonunu üretir. İnsülin, hücrelerin canlılığını devam ettirebilmesi için kanda bulunan şekerin hücre içine girmesini sağlar.

İnsülin hormonu yeterince salgılanamazsa kendimizi sürekli aç hissederiz ve kandaki şeker miktarımız aşırı artar. Kandaki şeker miktarı aşırı artınca ince kan damarları tıkanır. Bu durumdan da en çabuk böbreklerimiz, gözlerimiz, kalbimiz, el ve ayaklarımızın uç kısımları etkilenir. Daha sonra da tüm organlarımız hasara uğrar ve görevlerini sağlıklı olarak yerine getiremez.

Peki vücudumuza bu kadar çok zararı olan şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Beden Aklıyla Zayıfla kitabının da yazarı olan Dr. Fevzi Özgönül, "çevrenizde ağzı çok kuruyan, çok su içen, çok idrar yapan ve çok acıkan birisini görürseniz hemen ona kan şekeri tahlili yaptırmasını önerin" uyarısında bulundu ve Pudra.com okuyucuları için şeker hastalığı belirtilerini sıraladı.

Şeker hastalığı belirtileri
- Kandaki yüksek şekeri idrar ile vücut dışına atabilmek için çok susama ve çok su içildiği için sık idrara çıkma
- Kan şekeri hücre içine giremediği için sürekli açlık hissi ve yemek yeme ihtiyacı
- Ağız kuruluğu
- Halsizlik, yorgunluk
- İlk başlarda ani kilo kaybı
- Özellikle kollarda ve bacaklarda olmak üzere vücutta uyuşma, karıncalanma, parmak uçlarında his kaybı ve görme bozuklukları
- İlk dönem geçtikten sonra aşırı bir kilo alımı
- Çok su içilmesine rağmen cilt kuruluğu
- Kan şekeri sürekli idrar yolu ile dışarı atıldığından, çok sık idrar yolu enfeksiyonu olma

Şeker hastalığı tipleri
- Tip 1 diyabet: Pankreasta insülin yapan beta hücreleri hasarlanır ya da insülin yapımını engelleyecek hastalıklarla ortaya çıkar. Doğumdan itibaren veya çok genç yaşta görülür. İnsülin ya hiç üretilmez ya da çok az üretilir.
- Tip 2 diyabet: Pankreas kişinin çok karbonhidrat tüketmesine bağlı olarak ya yeterli insülin üretemez veya insülinin görev yapamaması nedeni ile şeker yüksekliği oluşur.
- Hamilelik diyabeti: Bazı hamileliklerde de hormon salgısına bağlı olarak  hamilelik diyabeti ortaya çıkabilir. Hamilelikten sonra kan şekeri normal düzeyine inebilir. Fakat bu tip hastalar her an tip 2 diyabet hastalığı olabilecek kişilerdir.

Diyabet hakkında ne biliyoruz?
Dünyada yaklaşık 300 milyon kişi diyabet hastası. Peki, biz diyabet hakkında ne biliyoruz? Şimdi diyabete dair bilgilerimizi tazeleyelim. Prof. Dr. Rüştü Serter anlatıyor...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER