Pudra.com 10.09.2012

Seksin düşmanı: Genital siğiller

Tedavide geç kalındığı takdirde kansere dönüşme olasılığı yüksek olan genital siğiller nasıl oluşur, ne şekilde tedavi edilir? Yanıtı Op. Dr. Aytun Aktan veriyor.

Kadının korkulu rüyası, eşler arasında ciddi güvenlik sorunu yaratan viral hastalık olan genital siğiller tehlike yaratabiliyor.

Seksin düşmanı: Genital siğiller

Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aytun Aktan, “Vücutta uzun zaman varlık göstermeden sessizce bekleyen, ilk temasla harekete geçip, ortalama 8 hafta içinde varlığını gösteren ve yaygınlaşan hastalık, virüs tipi ve kişinin bağışıklığına göre değişir. Tedavide geç kalındığı takdirde kansere dönüşme olasılığı yüksektir” diyor ve genital siğillerle ilgili, şu bilgileri veriyor:

"Genital siğil hastalığına neden olan virüsün adı, Human Papilloma Virüs'tür (HPV) ve bilinen yüze yakın tipi vardır. En sık hastalık yapanları Tip 6 ile Tip 11’dir. Rahim ağzı kanserine yol açan, yüksek risk grubu olarak adlandırılan HPV tipi de vardır. Bulaşma şekli çoğunlukla cinsel ilişki esnasında olur. Bulaşma aktif lezyon döneminde daha yoğun olduğu için bu dönemde prezervatifle korunmak gerekir ama bu her zaman yeterli olmayabilir.

Genital siğil nasıl oluşur?
HPV gibi viral enfeksiyonlar hücre içine girdikten sonra uzunca zaman varlık göstermeden sessizce bekleyebilir. Kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluklarla, yeni bir hastalık gibi ortaya çıkabilir. Ancak ilk temastan ortalama 8 hafta içinde siğiller görülür, bunların yaygınlığı virüs tipi ve kişinin bağışıklığına göre değişir. İyileşme 2-3 haftada görüldüğü gibi yüzde 20 hastada ısrarcı olabilir. Genital siğiller vajina çevresinde (küçük ve büyük dudaklar), vajina içinde, rahim ağzında ve anüs etrafında veya içinde bulunabilir. Sıklıkla koyu kahverengi, yüzeyden yüksek, kibrit çöpü başı gibi farklı boylarda lezyonlardır. Tek tek ya da yaygın olabilir.

Nasıl tedavi edilmeli?

İlaçla: İlaç uygulamaları uzun zaman alır, sabır göstermek gerekir. Sadece siğilin bulunduğu bölgeye uygulamak gerekir. Ulaşılması zor bölgelerde ilacın uygulanmasında zorluklar yaşanır.

Cerrahi yöntemle: Bu grupta en çok koterizasyon denilen yakma işlemi uygulanır. Bulunduğu bölge ve yaygınlığı göz önüne alınarak anestezi ihtiyacı olabilir. Bu yöntem tedaviye en hızlı cevabı verir. Bazen işlemin tekrarı gerekebilir ve genellikle başka noktalardan çıkan lezyonlar için yapılır. İşleme bağlı iz kalma oranı çok azdır. Bunun dışında lazer ve dondurma yöntemleri de kullanılır.

Rahim ağzı kanseri ve aşı
Rahim ağzı kanserine karşı geliştirilmiş aşılar sıkça uygulanmaya başlandı. Bu aşılar HPV virüsünün bazı tiplerine karşı geliştirilmiş bağışıklayıcılar içerir. Dokuz yaşından itibaren koruyucu olarak yapılan aşı, 45 yaşına kadar uygulanabilir. Aşı kanserden korurken ilk aşamada iyileştirme özelliği de taşır. Yurt dışında yapılan çalışmalara göre korunmasız cinsel ilişki sonrasında kadınların yüzde 40'ında HPV enfeksiyonu görülür. Bu enfeksiyonlardan çoğu geçici ise de bazen kalıcı enfeksiyona yol açabilir. 10 yıllar içerisinde önce kansere davetiye çıkaran değişikliklere, sonra da kansere yol açabilir.

HPV’ye bağlı rahim ağzı kanserinden korunmak için şu anda piyasada bulunan aşıların 6 ay süresince üç kez uygulanması önerilir. Aşı için uygun yaş net olarak tespit edilmemişse de ergenlik öncesi genç kızlara aşı yapılmasının en iyi koruyucu etkiyi oluşturacağı düşünülür.

Günümüzde kullanılan ve kullanılacak olan aşılar kansere yol açan tüm HPV tiplerini kapsamaz. Bu nedenle aşı %100 koruyucu değildir. Ayrıca unutulmaması gereken başka bir konu da rahim ağzı kanserine neden olan tek etken HPV enfeksiyonları değildir. Bu nedenle yüksek risk grubundaki kadınların aşı yaptırılmış olsa da doktorlarının önerdiği aralıklarla PAP smear takibi yaptırmaları ve bazı bulgular açısından uyanık olmaları gerekir.”


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER