02.03.2023

Sigaranın vücudumuza korkunç etkileri

Dünyada en yaygın bağımlılık yapan maddelerin başında sigara geliyor. Doç. Dr. Fidan Yıldız Ünal, sigara tüketimine bağlı hastalıkları açıkladı.

Ülkemizde her yıl Mart ayının ilk haftası (1-7 Mart) “Yeşilay Haftası” olarak kutlanıyor. Yeşilay'ın çalışmaları; tüm dünyada ortak sorun haline gelmiş olan madde bağımlılığı, sigara, alkol gibi tüm zararlı alışkanlıklar ile yapılan mücadeleyi içeriyor. Dünyada en yaygın bağımlılık yapan maddelerden en önemlisi sigara. Sigara, sadece kullanan kişiyi değil toplumun tamamını olumsuz olarak etkileyen psikososyal bir problem. Sigara yüzünden dünyada yaklaşık her yıl bir milyon kişi hayatını kaybediyor. 

Sigaranın vücudumuza korkunç etkileri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fidan Yıldız Ünal, sigara bağımlılığının neden olduğu KOAH’ın tedavisinde kullanılan Coil tedavisinin belirgin şekilde hastaları iyileştirdiğini belirterek, Coil tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fidan Yıldız Ünal, sigaranın neden olduğu hastalıkları,
"Sigara tüketimi, başta akciğerler olmak üzere vücudun tüm organlarını olumsuz olarak etkiler ve ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Sigara içildiği andan itibaren vücudumuz zehirlenmeye başlar. Duman, hızlı ve sıcak şekilde dil, boğaz, yemek borusu, solunum yolları, akciğerlere ve mideye ulaşır." diyerek açıklamaya başlıyor.

İçerisinde 4 binden fazla zararlı kimyasal maddenin olduğu bilinen sigara, tüm organlara ciddi derecede zarar verirken özellikle akciğerler üzerinde ölümcül riskler oluşturabildiğini belirten Doç. Dr. Yıldız Ünal, sigaranın solunum yollarını örten hücreler üzerindeki koruyucu yapıyı bozarak akciğer hücrelerinin yapısını tahrip ettiğini ve Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olarak bilinen KOAH'ın sigaradan kaynaklandığı konusuna dikkat çekiyor.

KOAH nedir?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akciğerlerde bulunan hava kesecikleri ve bronşların tıkanması sonucunda solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere neden olan kronik bir hastalık. Bu hastalık ilerledikçe akciğer kapasitesi büyük oranda azalıyor, kan ile dokulara yeteri kadar oksijen iletimi sağlanamaz.

Sigara ve KOAH ilişkisine dikkat çeken Doç. Dr. Yıldız Ünal, “Sigara içme ile semptomatik düzeyde başlayan KOAH, sigarayı kullanmaya devam edilir ise ağır şiddette KOAH hastalığına kadar gider ve bu hastalık sigara bırakılmadığı sürece tedavi edilemez. Ağır KOAH hastalığının tedavisinde ilaçların yanı sıra, oksijen ve nebül tedavileri verilmektedir. Bu tedavilere rağmen rahat nefes alamayan hastalarda son yıllarda uygulanan COİL (akıllı sarmal tel) tedavisi hastaların nefes darlığını azaltmada ve yaşam kalitelerini artırmada başarılı olmaktadır” uyarısında bulunuyor. 

Coil tedavisinin faydaları nedir?

Yayınlanan Avrupa klinik çalışmaları; endobronşiyal coiller (akıllı sarmal teller) ile iki taraflı tedavi edilen hastaların; egzersiz kapasitesi, akciğer fonksiyonları ve yaşam kalitesinin göstermiştir. Yıldız “Ağır KOAH ve solunum yetmezliği olan hastalarda Coil tedavisi fayda sağlamaktadır. Sigara içmek KOAH yapar ve akciğerlerde büyük hasarlara yol açıyor. Coil ameliyatı ile bu hasarlı bölgeler büzüştürülerek devre dışı bırakılmakta, hastanın aldığı nefes sağlam akciğer alanların yönlendirilmektedir. Bu şekilde hastanın akciğer kapasitesi artırılmakta, nefes darlığı düzeltilmektedir. Ağır KOAH solunum yetmezliğinde uygulanan bu yöntemin başarısı için sigara kesinlikle bırakılmalılar.” diye konuştu.

Coil tedavisi nasıl yapılır?

Coil tedavisi, hasta ameliyathanedeyken ve genel anestezi altında yapılır. Bronkoskopi cihazı ile akciğerde hasarlı olan bölgeye ilerlenir ve cihazın içinden geçirilen kateter yardımıyla Coil adı verilen akıllı teller, akciğerin hasarlı bölgesine yerleştirilerek bu alanın devre dışı bırakılması sağlanır. Bu yolla hastanın aldığı nefes, bu hasarlı alandan sağlam akciğer alanına yönlendirilmiş olur. Bu bir ameliyat değil, endoskopik işlemdir. Herhangi bir kesi ve dikiş yoktur. İşlem sonrası hasta servise alınır. Ertesi gün akciğer grafisi kontrolünden sonra taburcu edilir. 1 ay sonra diğer akciğer tedavisi yapılmaktadır.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Sigarayı bırakma yöntemi: Biorezonans
Biorezonans ile sigara bırakma tedavisinin nasıl gerçekleştiğini Op. Dr. Hasan İlkehan'a sorduk. Genellikle tek seansta sigarayı bırakmanın detaylarını Pudra.com'da okuyun.

​Melatonin ne işe yarar? Melatonin desteği alırken mutlaka bilmeniz gerekenler!
Melatonin destekleri son dönemde fiziksel ve ruhsal sağlığı desteklemek adına çok popüler hale geldi. Ancak melatonin doğru zamanda doğru dozda alınmalı.

Sigara içen kadınlar erkeklerden daha fazla risk altında
Sigara içen kadınların akciğer kanserine yakalanma riski, sigara içen erkeklere göre 2 kat daha fazla.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER