27.09.2018

Ense ağrısı sinüzit belirtisi olabilir

Kişinin yaşam konforunu azaltan sinüzit, özellikle alın, ense veya yüzde görülen baş ağrıları ile kendini belli edebiliyor. Detaylar haberimizde.

Birçok kişi için can sıkıcı sorun haline gelen ve yaşam konforunu bozan bir rahatsızlık olan sinüzit alın, ense veya yüzde görülen baş ağrıları ile kendini belli ediyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ense ağrısı sinüzit belirtisi olabilir

Yüz kemiklerinin arasına yerleşmiş içi hava dolu boşluklarının (sinüslerin) iltihabı anlamına gelen sinüzit, sıklıkla soğuk algınlığı sonrasında gelişir. Alın, ense veya yüzde görülen baş ağrılarına yol açabilir. Koyu yeşil renkli geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku ve tat alma bozukluğu eşlik edebilir.

Küçük çocuklar baş ağrısını doğrudan söyleyemezler ama davranışlarıyla bunu gösterebilirler. Başını tutma, yanaklarını ovalama, saçını çekme gibi alışık olmadığınız mizaç değişiklikleri anne babaların dikkate almaları gerekir. Çocuklar sıklıkla geniz akıntısını yuttukları için bulantı kusma olabilir, kötü bir ağız kokusu da çoğu zaman mevcuttur.

Sık sık sinüzit geçiriyorsanız burun içinde mutlaka anatomik bir problem vardır. Kemik eğriliği, burun eti büyümesi, polipler sinüzit oluşumunu kolaylaştırır. Alerjisi olanlar ve sigara tiryakileri de sinüzit konusunda risk altındadır. 

Diş implantları da sinüzite neden olabiliyor!

KBB Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal'ın açıklamalarına göre son yıllarda diş implantların yaygınlaşmasıyla beraber diş kökenli sinüzite daha sık rastlanmaya başlanmış durumda. Özellikle üst çeneye implant takılırken sinüs duvarı zedelenip, enfeksiyona meyilli hale gelebiliyor ve bu durumun farkına varılmazsa kişi tekrarlayan sinüzit atakları geçirebilir.

10 günden fazla süren burun akıntınız ve baş ağrınız varsa, bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz gerekir. 

Sinüzit tedavisi

KBB Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, uzman kontrolünde tedavi için öncelikle antibiyotik başlanması gerektiğni belirtiyor. Ayrıca burun içindeki ödemi ve akıntıyı azaltacak ilaçlar da verilebiliyor. 

Sinüzit tedavisi sırasında burun içindeki akıntının düzenli temizlenmesi de önemli. Bu nedenle özellikle sigara dumanından uzak kalınması gerekiyor.

İlaç tedavisinden fayda görmeyen ve 12 haftadan uzun süren sinüzitler ise cerrahi müdahaleyi gerektiriyor. Burun içinde deviasyon, polip ya da konka şişmesi gibi yapısal sorunlar da aynı seansta mutlaka çözümleniyor.

Sinüzitin cerrahi tedavisi

Endoskopik sinüzit ameliyatları genellikle genel anestezi, zaman zaman da lokal anestezi ile yapılıyor. Ameliyatla sinüslerin burna açılan kanallarını tıkayan polipler ve diğer yapısal sorunlar düzeltilerek doğal genişlik sağlanıyor ve ameliyata balon gibi şişirilen bir kateter yardım ediyor. Hastalar genellikle aynı gün taburcu ediliyor. İşe dönüş süresi ise 2-7 gün arasında değişiyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER