Pudra.com 08.02.2012

Stres alerjik egzamayı tetikliyor

Stres sadece yorgunluk, baş ağrısı, kas gerginliğine değil; kaşıntı, döküntü, cilt kuruluğu oluşturan alerjik egzamaya da yol açıyor. Alerjik egzamanın belirtileri ve tedavi yöntemlerini Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu anlatıyor.

İşte, okulda, trafikte, yaşamın her alanında mücadele etmek zorunda kaldığımız, gözle göremediğimiz elle tutamadığımız stresin, baş dönmesi, kas gerginliği, uykusuzluk, baş ağrısı, yorgunluk yapmasının yanı sıra en çok kaşıntı, döküntü, cilt kuruluğu oluşturan alerjik egzamayı tetiklediğini biliyor muydunuz?

Stres alerjik egzamayı tetikliyor

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu alerjinin, genetik yapı ve çevre ilişkisinin yanı sıra hastaların psikolojik durumlarından etkilenerek oluştuğunu vurguluyor. Sinir sistemi ile bağışıklık sistemi arasındaki ilişkide, psikolojik durumun en çok etkilediği kronik tekrarlayıcı cilt hastalığının alerjik egzama olduğunu söyleyen Nuhoğlu, alerjik egzama hakkında şu bilgileri veriyor:

Alerjik egzama belirtileri
"Alerjik egzamanın ana belirtileri kaşıntı, döküntü ve cilt kuruluğudur. Kaşıntı gerek çocuk gerekse yetişkin hastayı gece uykularını bozacak, gündüz iş ve okul başarısını etkileyecek kadar rahatsız edebilir. Alerjik egzama, çocuklarda kaşıntıya bağlı ciddi konsantrasyon kaybı oluştururken okul başarısını da düşürür.

Yetişkin hastalarda ise iş gücü kaybı olarak kendini gösterir. Çocukluk çağındaki kronik hastalıklar içerisinde alerjik egzama (atopik dermatit) anne ve babaların yaşam kalitesini en çok bozan hastalıktır. Genetik geçişli bir hastalık olduğundan dolayı tüm ailede daha fazla stres oluşturur.

Alerjik egzama birçok çocuk ve yetişkinde kaygı, depresyon ve duygusal hassasiyet oluşturur. Bunun sonucu olarak hastalar kötü beslenme, gece uykusuzluğu, sigara içme, hijyenik olmayan ortamlarda yaşama ve önerilen tıbbi tedavilere uymama gibi birçok davranış gösterebilirler. Bu durum hem egzamayı kötüleştirebilir hem de bir kısır döngü içerisinde kaygı ve depresyonu artırır.

Alerjik egzama tedavisi
Alerjik egzamadaki bu kısır döngüyü kırmanın en önemli yolu, egzamayı kontrol altına almaktır. Kaşıntı ve cilt döküntüsünün giderilmesi stresi azaltır.

Alerjik egzama tedavisinde özellikle uyku yapan ve sakinleştirici özelliği olan alerji ilaçlarının tercih edilmesi gerekir. Bu ilaçların özellikle çocukların sınav dönemlerinde kullanılmaması gerekir. Çünkü sınav sırasında uyku hali, sersemlik gibi yan etkiler görülebilir. Egzama alevlenmelerinde cilde sürülen kortizonlu kremler bir haftayı geçmeyecek şekilde ara ara kullanılabilir. Ancak mümkün olduğunca alevlenme olmamasını sağlayacak kökten çözümler aranması gerekir."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER