@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.04.2018

Varis tedavisi nasıl yapılır?

Varis konusunda uzman görüşlerine başvurduğumuz Kalp - Damar Cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk, varis tedavisi yöntemlerini Pudra.com için anlattı.

Uzmanlar, varis tedavisinde önceliğin her zaman koruyucu tedavi yöntemleri olduğunda hemfikir. Ancak eğer ki kişide varis başlangıcı mevcutsa, tedavi yöntemi her hasta için ayrı ayrı değerlendiriliyor. Bu anlamda varis tedavisi planlarken hasta grupları 3’e ayrılıyor.

Varis için tedavi ve önleyici tedavi yöntemleri
 
Varis konusunda Pudra.com olarak uzman görüşlerine başvurduğumuz Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk’e göre birinci grup hastaya hiçbir suretle tedavi gerekmiyor; çeşitli önlemler, bazı alışkanlıkları değiştirmek ve senelik doktor kontrolleri yeterli oluyor.
 
Doç. Dr. Cem Arıtürk, ikinci grup hastada ise, ne koşulda olursa olsun sorunlu damara yönelik cerrahi veya girişimsel yöntemle bir müdahale gerektiğinden bahsediyor.
 
Üçüncü ve varis hastalarının %70’ini oluşturan grupta ise tedavi yöntemine hekim ve hasta; hastanın hayat şartları, şikayetlerinin ciddiyeti, sosyal hayatının koşulları gibi faktörleri değerlendirerek beraber karar veriliyor.
 
Doç. Dr. Cem Arıtürk, varis konusunda sözlerine şöyle devam ediyor:
 
“Hangi grupta olursa olsun tüm hastalara hayatlarında bazı değişiklikler yapmalarını öneriyoruz. Yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklete binme gibi egzersizler düzenli yapıldığı takdirde varis oluşum riskini azaltıyor, var olan hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı oluyor veya durduruyor. Bu anlamda kişilerin sporu hayatlarına katmaları mümkün değilse günlük hayatlarında yürüme, merdiven çıkma gibi aktiviteleri dahil etmeleri biz uzmanların önerebileceği en temel değişiklikler."
 
Uzun süre boyunca oturmayın veya ayakta kalmayın!
 
Doç. Dr. Cem Arıtürk, varis sorununun tedavisinde uzun süreli ayakta durma veya oturma periyodlarının içinde 5’er dakikalık yürüyüşlerin faydasının da tartışmasız olduğunu belirtiyor.
 
Kilolu kişilerin zayıflamaları, pek çok sağlık sorununa yakalanma olasılıklarını azaltacağı gibi varis gelişim riskini de en düşük düzeye indirecektir. Bununla birlikte ailesinde varis hastalığı öyküsü bulunanların düzenli doktor kontrollerine gitmeleri erken tanı ve ilerlemenin kontrol altına alınabilmesi adına önemli bir detaydır. Bununla birlikte varis riski olan veya bilinen varisi olan kadınların gebelik planladıkları veya gebe kaldıkları zaman bir damar cerrahı ile görüşerek gebelik sürecinde takipte olmaları, olası sorunların gelime riskini azaltacaktır.
 
Hafif düzeyde varis sorununda hastalığın yavaşlatılması için varis çorabı
 
Hafif düzeyli sorunları olan varis hastalarında varis çorabı kullanımı ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ve hatta bazen durdurulabilirken ilaç tedavisi ile de oluşan şikayetler kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte derin toplardamar yetmezliği bulunan hastaların da pıhtılaşmayı önlemek için mutlak suretle kan sulandırıcı ilaç kullanmaları gerekmektedir.
 
İleri düzeydeki varis şikayetlerinde tedavi cerrahi olmalı
 
Cem Arıtürk, ameliyatKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, ileri düzeyde şikayetleri bulunan veya hastalığı ileri düzeyde olan varis hastalarında tedavide cerrahi girişimler veya girişimsel yöntemler kullanılması gerektiğinin altını çiziyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
 
"Günümüzde cerrahi yöntemler yerini hemen tamamen girişimsel yöntemlere bırakmış olmakla birlikte girişimsel yöntem yapılmasını engelleyen birtakım nedenler, girişimsel yöntemlerden sonuç alınamaması gibi durumlarda bazı hastalarımız için ameliyat gerekli olabiliyor.
 
Teknik ve teknolojik ilerleme ile birlikte özellikle 2000’li yıllarla birlikte varis tedavisinde girişimsel yöntemler önemli bir yer almaya başladı. Kronolojik sıralamaya göre saymak gerekirse lazer, radyofrekans ve son olarak yapıştırıcı yöntemleri varis hastalığının tedavisinde başarı ile uyguluyoruz. Bu yöntemlerde başarı oranları cerrahi yöntemlerle aynı olmakla birlikte komplikasyon gelişme olasılığı daha düşük; iyileşme ve hastanede kalış süreleri daha kısa."
 
2012 yılından bu yana Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde yer alan ve halen Fulya Acıbadem Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Cem Arıtürk, varis ameliyatı sonrası süreçleri şöyle açıklıyor:

Hastalarımız bu işlemden sonra aynı gün içinde taburcu olabiliyor ve yürümeye başlıyor. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılması gerektiği konusunda ise hasta ile hekim, hastalıkla ve hasta ile ilgili birtakım faktörleri (damarın çapı, hastanın damar ile cilt arasındaki yağ miktarı vs.)  göz önünde bulundurarak beraber karar vermesi gerekiyor. Tüm işlemlerde olduğu gibi bu girişimsel yöntemlerin uygulanması sırasında ve sonrasında da çok düşük ihtimalle olsa da birtakım komplikasyonların oluşabileceğini akıldan çıkarmamak gerekiyor.

İlgili haberlerimiz:


Hareketsiz yaşam varise neden oluyor
Bacak toplardamarlarında genişleme, yapı ve şekil bozukluğu olan varisin oluşma ve ilerleme nedenlerini Kalp-Damar Cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk anlatıyor.

Varis çorabı nasıl seçilir?
Varis çorabı, varis tedavisinin en stratejik noktalarından biri. Kalp - Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, doğru varis çorabı seçimini anlatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER