Pudra.com 13.07.2012

Yaz ishalinden korunmak için dikkat etmeniz gerekenler

Yazın besinlerin sıcak sebebiyle bozulmaya daha elverişli hale gelmesi ve daha çok sıvı tüketiminin mikrop alma riskini artırması, ishale neden oluyor. Yaz ishallerinden korunmak için dikkat edilecekler Pudra.com'da...

Yaz sıcaklarında besinlerin bozulmaya daha elverişli olması ve artan sıvı ihtiyacının mikrop alma riski yaratması, ishale sebep oluyor. Dr. Back-Up Medikal Danışmanları’ndan Dr. Ayhan Tokgöz, ishalin küçük çocuklar ve yaşlılar için önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekiyor ve ishalden korunmak için şu önerilerde bulunuyor:

Yaz ishalinden korunmak için dikkat etmeniz gerekenler

İshalli hastalıklar, çocuklarda yılda 6-10 kez, yetişkinlerde ise yılda 1-2 kez görülüyor. Yaz sıcaklarında ise ishalli hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Besinlerin sıcak sebebiyle bozulmaya daha elverişli hale gelmesi ve daha çok sıvı tüketiminin mikrop alma riskini artırması, ishale neden oluyor. Çoğu enfeksiyona bağlı olan yaz ishalleri; virüs, bakteri veya parazit bulaşmış su ya da yiyeceğin ağız yoluyla vücuda girmesiyle oluşuyor.

İshalin özellikle küçük çocuklar ve yaşlılar için önemli bir sağlık sorunudur. Yiyecek kaynaklı pek çok ishal 1-2 gün, bakteriyel enfeksiyonların çoğu ise daha uzun sürer. İshal olanların dışkılarını dikkatli bir şekilde incelemesi, son 12 veya 24 saatte kaç kez tuvalete gidip, ne miktarda dışkıladığını doktora veya sağlık görevlisine bildirmesi gerekir. Bu bilgiler doktorların tanı koyabilmeleri için çok önemlidir.

Yaz ishallerinden korunmanın en etkili yolu, mikrop bulaşmış içecek ve yiyeceklerden uzak durmak ve özellikle çocukların temiz gıda maddelerine erişimini sağlamaktır. Bebeklerde anne sütü ile beslenme ishal sıklığını azaltır.

İshalden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler


  • Açıktaki su kaynaklarından su içmeyin.
  • Çiğ sebze ve meyveleri tüketmeden önce mutlaka bol suyla yıkayın.
  • Yiyeceğiniz besinleri musluk suyundan başka bir suyla yıkamayın.
  • Bozulabilecek besinleri mutlaka buzdolabında ve saklama kaplarında muhafaza edin.
  • Yemek öncesi ve yemek sonrası ellerinizi mutlaka yıkayın.
  • Buzdolabı dışında bekletilen süt ve süt ürünlerini tüketmeyin.
  • Mikropların çoğalmasına zemin hazırlayabilecek her türlü et ve süt ürününün son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edin.
  • Tuvalet hijyeni, enfeksiyonun yakın çevreye yayılmasını engellemeye yardımcı olur.
  • Siz veya çocuğunuz ishale yakalandıysanız aşırı sıvı kaybını telafi için sıvı tüketiminizi artırın ve bir doktora başvurun.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER