pudra.com 29.12.2010

Yumurtalık kistleri

Yumurtalığın içinde ya da yüzeyindeki, içi sıvı dolu keselere, yumurtalık kistleri denir. Çoğu kadında hayatının bir döneminde bu kistlere rastlanır. İşte yumurtalık kistleri hakkında tüm merak ettikleriniz.

Yumurtalıklar, rahmin iki tarafında bulunan, badem şeklindeki, iki tane organdırlar. Burada yumurtalar, aylık döngü halinde, gelişir ve olgunlaşırlar. Yumurtalığın içinde ya da yüzeyindeki, içi sıvı dolu keselere, yumurtalık kistleri denir.


Çoğu kadında hayatının bir döneminde bu kistlere rastlanır. Kistlerin çoğu herhangi bir rahatsızlık vermez, yada çok az rahatsızlık verir ve zararsızdırlar. Hiçbir tedavi uygulanmadan birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak bazen bu kistler patlayarak hayatı tehdit eden ciddi durumlara da yol açabilirler. Sağlığınızı korumanın en iyi yolu, ciddi problem gösteren belirtilere dikkat etmek ve düzenli kontrollere gitmektir. Dr. Murat Emanetoğlu'ndan aldığımız bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Belirtileri nelerdir?

Aslında hiçbir belirti olmayabilir. Belirti varsa da dış gebelik, apendisit, yumurtalık kanseri gibi diğer pek çok hastalıklara benzer.

Önemli olan hangi belirtilerin ciddi olduğunu bilerek kendinizi takip etmenizdir. Eğer yumurtalık kistiniz varsa dikkat etmeniz gereken belirtiler şunlardır;
  • Adet düzensizliği
  • Devamlı yada arada gidip gelen, belinize ve uyluk kısmınıza yayılan karın ağrısı
  • Adet kanamasından hemen önce yada sonra başlayan ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi
  • Gebelik sırasında görülen bulantı, kusma ve memelerde hassasiyete benzer şikayetler
  • Karnınızda ağırlık hissi olması
  • Mesane yada bağırsakta baskı hissedilmesi, mesanenizi boşaltmada zorluk olması

Acil olarak hastaneye gitmenizi gerektiren durumlar ise şöyledir;
  • Karın bölgesinde aniden çok ciddi ağrı olması
  • Ağrıyla beraber ateş yada kusmanın da olması

Neden olur?

Normalde yumurtalıklarda her ay kist benzeri yapılar gelişir. Bunlara folikül denir. Bu foliküllerden östrojen ve progesteron hormonları salınır ve yumurta oluşur. Bazen bu normal folikül büyümeye devam eder ve kist haline döner. Genelde bu kistler zararsızdırlar ve nadiren ağrı yaparlar. Birkaç ay içinde de kaybolurlar.Folikülden yumurta atıldıktan sonra, döllenme için uygun ortam olması amacıyla fazla miktarda östrojen ve progesteron hormonu üretilmeye başlar. Bu değişen foliküle, korpus luteum denir. Bazen de korpus luteum kist haline döner. Bu da genelde birkaç haftada kaybolur. Ancak bazen içine kanar yada yumurtalık dönmesine yol açarak ağrıya neden olabilir. İçeriye kanama olunca kist patlayabilir, bu sırada ani ve şiddetli bir ağrı hissedilir.

Doktora ne zaman başvurmalı?

Eğer karnınızda çok şiddetli bir ağrı oldu ve beraberinde ateş ve kusma da varsa hemen doktora gitmelisiniz. Soğuk ve nemli bir cilt, hızlı soluma, güçsüzlük gibi belirtiler şokta olduğunuzu ve acil tedavi yapılması gerektiğini gösterir.

Tanı nasıl konur?

Normal bir muayene sırasında tesadüfen yumurtalık kistinden şüphe edilebilir. Bu durumda kistin tipini belirlemek ve tedavi gerekip gerekmediğini anlamak için daha ayrıntılı tetkikler gerekecektir.

Gebelik testi, ultrasound, laparoskopi, kan tahlili yapılacak tetkikler arasındadır.

Nelere yol açabilir?

Büyük bir kist karın bölgesinde rahatsızlık hissine yol açabilir. Mesaneye baskı yaparak idrarınızı tam yapamamanıza ve sık tuvalete gitmenize neden olabilir. Menopozdan sonra bazı yumurtalık kistlerinin kanserleşme ihtimali de vardır. Bu yüzden düzenli kontrol şarttır.

Tedavi nasıl yapılır?

Tedavi yaşınıza, kistin tipine, büyüklüğüne ve şikayetlerinize göre değişecektir. Eğer fazla şikayetiniz yok ve basit bir kist varsa hiçbir şey yapılmadan üç ay beklenir ve daha sonra kontrol yapılır. Yeni kistlerin gelişimini önlemek için doğum kontrol hapı verilebilir. Eğer büyük bir kist var ve takiplerde büyümeye devam ediyorsa, ağrı yada başka şikayetlere neden oluyorsa ameliyatla alınabilir. Bazen kistle beraber yumurtalık da alınabilir. Bu durumda tek yumurtalığın kalması hormon üretimi ve gebe kalmak için yeterli olacaktır.

Önleme imkanı var mı?

Her ne kadar yumurtalık kist oluşumunu önlemek için yapabileceğiniz bir şey yoksa da, düzenli muayenelerle erken tanı konması mümkündür.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER