@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 27.03.2015

30 Mart Dünya Bipolar Günü etkinlikleri

30 Mart Dünya Bipolar Günü'nde bipolar bozukluk farkındalığını arttırmak amacıyla tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli çalışmalar düzenlenecek. Bu yıl bipolar bozuklukla ilgili yapılacak etkinliklerin programı Pudra.com'da.

Dünya Bipolar Günü, bipolar bozukluk farkındalığını arttırmak amacıyla tüm dünyada bipolar bozukluk yaşadığı düşünülen, ünlü ressam Vincent Van Gogh’un doğum günü olan 30 Mart'tır. Tüm dünyada farkındalık yaratmak, toplumsal damgalamayı yok etmek amacıyla 30 Mart'ta hastalık konusunda duyarlılığı ve eğitimi arttıracak faaliyetler düzenleniyor.

30 Mart Dünya Bipolar Günü etkinlikleri

Bipolar bozukluk nedir?


Duygudurum bozuklukları grubundan bipolar bozukluk (eski ismiyle manik depresif hastalık) taşkınlık (mani) ya da çökkünlük (depresyon) dönemlerinin olduğu, duygusal iniş çıkışlarla giden, ara dönemlerde hastaların olağan ruh hallerine döndükleri fakat dalgalanmaların yaşam boyu görülebildiği bir ruhsal bozukluk.

Bipolar bozukluğun tedavisi mümkün mü?


Günümüz şartlarında bipolar bozukluğun tanısı başarılı şekilde konuyor ve etkili biçimde tedavi edilebiliyor. Ancak hastalığın yineleyici doğası hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanları arasında sürekli bir işbirliğini gerektiriyor. Tıpkı diyabet hastalığı ya da kalp hastalıkları gibi bipolar bozukluğun da bir tıbbi rahatsızlık olduğu düşünülse de, ülkemizde hastalığa yönelik damgalama maalesef hastaların sağlık hizmetlerine ulaşmasını engelliyor. Hastalığa yönelik damgalama erken tanıyı ve etkili tedaviyi aksatıyor.

Dünya Bipolar Günü'nde hangi çalışmalar yapılıyor?


Dünya genelinde bipolar bozukluğa bakışla ilgili farklılıklara değinmek amacıyla, Asya Bipolar Bozukluk Ağı, Uluslararası Bipolar Vakfı ve Uluslararası Bipolar Bozukluklar Topluluğu bir araya gelerek Dünya Bipolar Günü kavramı üzerinde çalışıyorlar. Çalışamalarda bipolar bozukluğu olan hastaların ve yakınlarının yaşamlarına katkı sağlamak ve damgalamayı engellemek temel hedef oluyor. Dünya Bipolar Günü'nün kutlanmasına ön ayak olan Uluslararası Bipolar Vakfı'nın (International Bipolar Foundation) Kurucusu ve Başkanı Muffy Walker Dünya Bipolar Günü ile ilgili duygularını şöyle dile getiriyor: "Yaşamının büyük bölümünü bipolar bozuklukla geçiren oğlumun bir gün hastalığı nedeniyle yargılanmayacağı, kişilik özellikleri ve nitelikleriyle değerlendirileceğini hayal ediyorum. Dünya Bipolar Günü'nün bu hayalimi gerçekleştirmeye yardım sağlayacağına inanıyorum".

Bipolar bozukluğun dünya üzerindeki yaygınlığının %1 ile %2 arasında olduğu ve en yüksek %5’e kadar çıkabildiği tahmin ediliyor ve Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyada insanları yeti yitimine uğratan altıncı neden olarak sıralanıyor. Hastalığın biyolojik nedenleri, ilaç tedavisi, daha iyi tanı yöntemleri ve tedavileri, hastalığın genetik yönü ve bipolar bozuklukla daha iyi bir yaşam sürdürmenin yolu bu alandaki araştırmaların odaklandığı konular. Henüz istenen sonuçlara ulaşmasa da söz konusu araştırmalar ile destekleyen gruplar arasındaki işbirliği giderek büyüyor ve Dünya Bipolar Günü bu işbirlikleri için önemli.

Ülkemizde Dünya Bipolar Günü kampamında hangi etkinlikler düzenlenecek?


Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için Bipolar Bozukluklar Derneği ve Bipolar Yaşam Derneği’ne, Lityum Derneği’ne başvurabilirsiniz. Ülkemizde bu yıl ilk kez Dünya Bipolar Günü etkinlikleri gerçekleştirilecek. 30 Mart tarihinde Taksim Point Hotel’de Bipolar Yaşam Derneği'nin düzenlediği "Söz bipolarlar ve yakınlarında" isimli forum saat 13.30'da başlayacak. Forumda hasta, hasta yakınları ve ruh sağlığı çalışanları bir arada olacak, bilgilendirici konuşmalar, hasta ve hasta yakını deneyimleri ve bipolar yaşamdan kesitin olduğu bir kısa oyun yer alacak. İkinci organizasyon "İki Kutuptan Şarkılar" başlıklı bir dinleti. Bu organizasyon da Lityum Derneği’nin girişimi ile 30 Mart günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü B Toplantı Salonu’nda saat 20:00'de başlayacak. Piyano eşliğinde bipolar bozukluğu olduğu bilinen besteci ve şarkıcıların çeşitli eserleri değerli soprano ve tenorlar tarafından seslendirilecek. Bu organizasyonun davetiyeleri Point Hotel’deki forum sırasında temin edebilir.

bipolarturkiye.org
lityumdernegi.org
bipolaryasam.org
facebook.com/BipolarYasamDernegi
Telefon: (0212) 414 23 54


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER