Ağırlıklı battaniyelerin uyku konforuna etkisi

Anneannelerimizden kalma, elde dikilen külçe gibi ağır battaniyelerin uyku konforuna büyük katkısı olduğunu biliyor muydunuz?

Ağır battaniyenelerin "derin dokunma baskısı" kullanarak yaşanan stres düzeylerini azaltmaya yardımcı olduğu ve sakinlik ve rahatlama hissi sağladığına inanılıyor. Kucaklanma hissini taklit eden bu ağır battaniyeler, fiziksel dokunma kaygısı olmadan, kişiyi uykusunda rahat ettiriyor. Daha derin uykuya yardımcı oluyor. Peki nasıl? Gelin anlatalım..

Ruhsal sorunlara ve uykusuzluğa alternatif çözüm olarak sunulan ağırlıklı battaniyeler, son birkaç senedir gündemde. Pandemide popüleritesi artan bu battaniyelere aslında kültürümüz nedeniyle çok da uzak değiliz.

Babaannelerimizden kalma, külçe gibi ağır, el yapımı bu yün yorganların sadece üretim süreci değil, sonrası da dertliydi. Sermesi, nevresim takması, mevsim yaz olunca kaldırması ayrı dert olan bu yorganlardan, "yürümeyi öğrenir öğrenmez" evi terk ederek kurtulmayı hayal etmiş bir nesil var. Hatta pek çoğumuz, aile evinden çıkıp kendi evimize yerleşir yerleşmez, kuş gibi hafif özel teknolojili battaniyelere koştuk. Yeni teknolojili tüy gibi hafif yorganlara koşarken de, yün battaniyelerin güvenli kollarını geride bıraktık. Ancak bilim bize geri dönmemizi söylüyor. 

Araştırmacılar battaniye ağırlığının insanlara güven hissi verdiğini ortaya koyuyor. 1999 yılında Amerikalı terapistler “duyusal bütünleştirme” tedavisinde ağırlıklı battaniyelerden ilk kez çocuklar için faydalanmış.

KUCAKLANMA HİSSİ NE RAHAT...

"Ağırlıklı battaniyeler bizim kültürümüzün diğer bir parçası olan bebek kundaklamada olduğu gibi sarılma hissi yaratıyor, kaygıyı azaltarak uykunun daha derin ve daha huzurlu olmasını sağlıyor" diyoruz, peki bu ne kadar doğru?

KRONİK UYKUSUZLUK SORUNUNA İYİ GELİYOR...

Ağırlıklı battaniyelerin uyku kalitesine etkisini ölçmek için 2015 yılında, İsveç Gothenburg Üniversitesi'nde bir araştırma yapılmış. Kronik uykusuzluk şikâyeti olan 20 ila 66 yaşları arasında 33 deneğin katıldığı araştırma sonucunda kronik uyku problemi olan bu kişilerin ağırlıklı battaniye kullanımıyla birlikte uyku kalitelerinde fark edilir bir artış tespit edilmiş. Denekler ayrıca uyku sırasında daha az hareket ettiklerini, sakin ve huzurlu olduklarını belirtmişler. Araştırmaya katılan bazı kişiler ise kaygılarında azalma olduğunu ifade etmiş.

ARAŞTIRMALAR BUNUNLA KALMAMIŞ

Ağırlıklı battaniyeler üzerine saygın bilim insanlarınca yapılan bir diğer çalışma ise 1975 yılında kurulan, ABD’nin en köklü çocuk ve aile terapi merkezlerinden Cutchins Programs’in yöneticisi ve İş Terapisi Uzmanı Tina Champagne önderliğinde yapılmış. 2014 tarihli araştırmada ağırlıklı battaniyelerin son derece güvenli olduğu ve 5 dakikalık sürelerde dahi çok sayıda katılımcının stres seviyesini azaltabildiği keşfedilmiş.

OTİZMLİ ÇOCUKLARIN DA TERCİHİ OLMUŞ...

İngiliz Profesör Paul Gringras önderliğinde 2014 yılında 67 otizmli çocuk ve aileleri üzerinde yapılan çapraz araştırmada da çok ilginç sonuçlar elde edilmiş. Deneye katılan çocukların ve ebeveynlerinin sübjektif değerlendirmelerinde ağırlıklı battaniye kullanmaktan çok keyif aldıkları, normal battaniyeler yerine ağırlıklı battaniyeleri belirgin şekilde tercih ettikleri gözlemlenmiş.

JCSM bilimsel uyku sağlığı araştırmalarının sunumunu gerçekleştiren akademik derginin içerisinde bilimsel kanıtlardan bahsedilmiş, hatta incelemelere yer verilmiş. İncelemelerin 4. haftasında, ağırlıklı battaniyenin uykusuzluğun şiddetini önemli oranda azalttığı gözlemlendiği ifade ediliyor.

SONUÇ: NE OLURSA OLSUN YÜKSEK ORANDA MEMNUNİYET

​Gözlemlemeler sonucu, ağırlıklı battaniyeden kaynaklanan hiçbir olumsuz sonuç ortaya çıkmamış. Çalışmanın 12 ay süren açık izlem aşamasında; ağırlıklı battaniye kullanmaya devam eden katılımcılarda, uyku ile ilgili olumlu deneyimler devam etmiş. Normal battaniyeden ağırlıklı battaniyeye geçiş yapan hastalar da uykusuzluk şiddetlerinin azaldığını ve benzer olumlu etkileri deneyimlediklerini göstermişler.

Ağırlıklı battaniyenin etkileri
  • Daha iyi bir uyku süreci
  • Daha yüksek verimde bir gün
  • Azalan depresyon ve anksiyete semptomları

SEROTONİN SEVİYESİNİ DE ARTIRIYOR

Mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonin seviyesini arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanan ağırlıklı battaniyeler 7'den 70'e herkese sarılma ve kucaklanma hissi veriyor. Bu sarılma ve kucaklanma hissi de özellikle çocukların daha mutlu ve özgüvenli olma hissini kazanmasına yardımcı oluyor. 

Öneri: Huga Ağırlıklı Battaniye
Huga Ağırlıklı Battaniye İşbir

İskandinav kültüründe “yaşama sanatı”anlamına gelen Hygge kelimesinden ve İskandinavların soğuk günlerde battaniyelerine sarılmalarından esinlenerek tasarlanan Huga Ağırlıklı Battaniye ile uyku daha kaliteli ve huzurlu hale geliyor. 

AĞIRLIKLI BATTANİYE NASIL HAZIRLANIYOR?

Sarılma etkisiyle vücutta mutluluk hormonu salgılanmasına katkıda bulunduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanan battaniye, özel dikim tekniği ile homojen şekilde içerisine yerleştirilen eşit miktardaki ağırlıklar ile hazırlanıyor. Derin basınç simülasyonunu harekete geçirerek sarılma hissi oluşturuyor.

AĞIRLIKLI BATTANİYE UYKUYU NASIL ETKİLİYOR?

Kucaklamaya benzer yumuşak bir ağırlık oluşturarak derin cilt reseptörlerini uyaran İşbir Huga Ağırlıklı Battaniye, kişiyi iyi hissettiren serotonin, oksitosin ve uyku hormonu olan  melatonin salgılanmasına yardımcı olarak, uyku esnasında sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etki sunuyor.  
 
  • Ağırlığı sayesinde uyku boyunca istemsiz dönüşlerin azalmasına yardımcı olarak uyanma sıklığını azaltıyor.
  • İnsomnia gibi kronik uyku problemi yaşayanlara stresten uzak ve deliksiz bir uyku imkanı tanıyor.
  • İçerisinde yer alan ağırlıklar ile omuz ve sırt gibi noktalara hafif bir baskı uygulan battaniye, masaj etkisiyle kas gerginliği ve eklem ağrısını hafifletiyor.
  • Kasları gevşetmeye yönelik yapısı ile parasempatik sinir sistemini uyararak rahatlatıyor.
  • Uyguladığı bası ile vücudun pozitif enerji vermesini sağlayarak, nefes alışverişinin ve kan basıncının düzenlenmesine destek oluyor.
  • Yumuşaklık ve sıcaklık hissini üstünde barındıran wellsoft, pamuklu ve saten kumaştan üretilen Huga, uykuya geçiş sürecini hızlandırırken; güne huzurlu, dinlenmiş ve mutlu bir şekilde başlamaya yardımcı oluyor.
  • Kullanıcıların maksimum derecede faydalanabilmesi için ağırlıklarına göre uygun olan battaniyeyi tercih etmelerini tavsiye eden İşbir Yatak; çocuk battaniyeleri, gençlere özel battaniyeler ve yetişkin battaniyeleri olmak üzere 3 farklı ağırlıkta seçenek sunuyor.
 
Bonus: Doğallığın sağlıkla buluştuğu ergonomik yatak Kybele...
Isbir_Kybele_Yatak_pudracom_selen_serdaroglu_

Doğadan gelen malzemelerle el işçiliği ile üretilen Kybele Yatak, doğallığın en konforlu halini gözler önüne seriyor. Kaliteli bir uyku için büyük fayda sunan yün, at saçı, hindistan cevizi lifleri ve pamuk gibi ürünlerle üretilen Kybele yatak, vücuttaki negatif enerjiyi alarak uyku esnasında huzuru artırıyor. Yapısı gereği içinde hava ve nem dolaşımını sağlayarak terlemenin önüne geçen Kybele Yatak, doğal içeriği sayesinde hiçbir kimyasal madde barındırmıyor. İçerisinde yer alan 7 bölgeli destek katmanı ve özel kesimi sayesinde baş, omuz, sırt, bel ve kalça gibi farklı ağırlık noktalarına tam uyum sağlayarak sağlıklı uyku için uygun bir ortam yaratıyor.
 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2