ailem.com 28.09.2010

Kadınlarda sonbahar depresyonu

Yaz bitiyor, güneşli günler yerini bulutlu ve yağmurlu günlere bırakıyor. Yazın vermiş olduğu neşe ve enerji hepimizde yavaş yavaş azalıyor. Ancak kadınlarda sonbahar depresyonu daha fazla görülüyor.

Psikolog Eda Gökduman'ın verdiği bilgilere göre, güneşi az görmek, iş yükümlülüğünün artması, okulların başlaması, havaların serinlemesi kişilerde ruhsal sorunlar yaratabiliyor. Sabah yanmakta güçlük, yataktan kalkmak istememe, kendini gün içinde yorgun ve bitkin hissetme, enerjide azalma , çalışmak istememe, karamsarlık, hüzün, cinsel enerjide azalma, çabuk sinirlenme, gibi belirtiler “sonbahar depresyonuna” girmiş olabileceğinizi gösterebilir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte kişilerin yetersiz güneş ışığı alınması beyindeki kimyasal maddelerin düzeninde bozulma olur bu bozulma da depresif duyguların yaşanmasına sebep olur. Uyku ve hormonları düzenleyen biyolojik saatin bozulması da bahar depresyonun ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Kadınlarda sonbahar depresyonu

Kadınlar depresyona daha meyilli

Bilimsel araştırmalarda mevsimlerin insanların ruh hallerinde bir takım değişiklikler yapmış olduğu belirlenmiştir. Sonbahar ve kış aylarında kişilerde depresif belirtilerin arttığı, geçmişte depresyon yaşayan kişilerde bu belirtilerin yeniden tekrarlandığı araştırmalarla desteklenmiş olup, kadınlarda erkeklere göre bu oranların daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

Genel mutsuzluk mu, depresyon mu?

Gün içindeki genel yaşanan mutsuzluğu depresyonla karıştırmamak gerekir. Depresyon duygu, davranış ve günlük yaşamda belirgin değişikliklere neden olan ciddi bir rahatsızlıkken tedavisi mümkündür. Depresyonda uzun süredir devam eden enerji azalması, yorgunluk, bitkinlik, karamsarlık, eskiden zevk altığı aktivitelerden artık zevk alamama,unutkanlık, cinsel istekte azalma, konsantre olmada güçlük, geçmişe yönelik pişmanlık ve suçluk duyguları, uykusuzluk ya da aşırı uyuma, yorgun ve bitkin uyanma, iştahta azalma ya da artma, yaşamdan zevk almama,kendini değersiz ve işe yaramaz hissetme gibi belirtiler söz konusu olup dünya genelinde en sık görülen psikiyatrik rahatsızlıklardandır. Depresyon sonbaharda yüzde 60 oranında artma göstermektedir.

Neler yapılması gerekiyor?

Bahar depresyonu ile birlikte yaşanan yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, isteksizlik, çabuk sinirlenme, karamsarlık, libidodaki azalma, konsantre olmada güçlük, uykusuzluk, yorgun ve bitkin uyanma vb şikayetlerin bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekebilir. Çünkü yaşanan bu belirtiler farklı bir ruhsal rahatsızlığın başlangıcı da olabilir. Bahar depresyonu yaşayan kişilerin hava bulutlu olduğunda dışarı çıkmak isteği olmamasına rağmen dışarı çıkmak için çaba göstermesi, vücudu için gerekli enerjiyi sağlamak için düzenli beslenmesi, düzenli spor ve egzersiz yapması, işyerindeki isteksizliğini azaltmak için sık ve kısa keyifli molalar verilmesi, sosyal yaşamını yeniden planlayarak keyif alabileceği aktiviteler planlaması, yaşama karşı pozitif bir bakış açısı geliştirmesi depresif belirtilerin azalmasına yardımcı olacaktır. Belirtilerin çok yoğun yaşanması durumunda profesyonel bir destek kesinlikle alınmalıdır. İlaç tedavisi ve psikoterapi süreci ile tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER