İrem Almaç Yüce 02.02.2016

Bir kahkahanın bin faydası var!

Kahkaha atmanın ağrı kesici ve anti-depresan etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya 1 dakikasının bile günü gökkuşağı renklerine boyamaya yettiğini?

“Sabah ilk kalktığınızda, daha elinizi yüzünüzü yıkamadan açın pencereyi, 1 dakika dışarıya kahkaha atın. Yarattığı etkiyi hissedeceksiniz.”

Kahkahanın gücü adına!

Bu öneri Yoga hocası Bade Gül Kılınç’tan geldi, bir sabah pratiğinin hemen başında. Bunun üzerinde algıda seçicilik olsa gerek, Kahkaha Yogası diye bir şeyin varlığını öğrendim. Çağımız şüpheleri hep bilimle gidermek üzerine kurulu ya, açıp kahkahanın kimyası ve üzerimizdeki etkileri neymiş diye baktığınızda karşınıza çok etkileyici sonuçlar çıkıyor.
 

Kahkahanın kanıtlanmış faydaları

Çocuklar günde ortalama 400 kez, yetişkinler ise maksimum 17 kez gülüyormuş. Kahkahalarımızı ne zaman, nasıl kaybediyoruz tartışılır, ama bir şekilde hayatımıza yeniden sokmamız şart. Neden mi? İşte bilimsel olarak kanıtlanmış gerçekler. Kahkaha:
  • Hormonları dengeliyor. Bu da genel olarak daha güçlü bir bağışıklık sistemi, daha az hastalık demek. 
  • Endorfin salgılanmasını sağlıyor. Bu spor yaparken salgıladığımız hormon aynı zamanda.
  • Ağrı kesici ve kişiyi iyi hissettirme özellikleri var. Stres seviyelerini belirgin biçimde azaltıyor.
  • İyi bir egzersiz. Diyafram, yüz ve karın kasları, omuzlar ve son olarak da kalp için iyi bir çalışma demek. Günde 100 kez gülmenin 10 dakika kürek çekme aletinde ya da 15 dakika bisiklette egzersize eşit miktarda kalori harcattığını biliyor muydunuz?
  • Kalp ve damarları saran endotelyum’da aerobiğin etkilerine benzer etkiler gösteriyor. 
  • Duygusal rahatlama getiriyor. Zaman zaman kendinizi sebepsiz yere gülmek ya da ağlamak isterken buluyor musunuz? İşte kahkaha atmak bu hisleri ortadan kaldıran bir duygusal boşalmaya sebep oluyor.
  • Sosyal artıları var. Çünkü kahkaha bulaşıcı. Hayatınıza daha çok kahkaha soktuğunuzda daha sosyal olacağınız, daha çok insanı kendinize çekeceğiniz ve etrafınızdakileri daha çok kahkaha atmaya teşvik edeceğiniz kesin. Ayrıca kariyerinize de olumlu etkileri olacağı tartışılmaz!
  • İyimser yapıyor. İyimser insanların kötümserlere nazaran daha kuvvetli bağışıklığa sahip oldukları bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek.

kahkahanın gücü adına 

Sahte kahkaha gerçeği kadar etkileyici!

Bu noktada “Güleceğimiz yoksa zorla mı yani?” diyorsunuz değil mi? Şöyle ki bilim insanları “kahkaha atacağınız yoksa bile zorla atın.” diyorlar.  

University College London profesörlerinden Prof. Robin Dunbar yaptığı bir araştırmada, hem gerçek hem sahte kahkahanın beyinde endorfin hormonu salgıladığını ispatlamış. “Bunun gülmenin tetiklediği kas hareketleriyle alakası olmalı. Sahte bir kahkahada bile normal hayatta uyarmadığınız kaslarınız uyarılıyor. Herhangi bir egzersizin sonunda salgıladığınız gibi ağrı kesici özelliği olan endorfin hormonu salgılıyorsunuz.” diyor Dunbar.

Aynı sonuca ABD New Jersey’deki Fairleigh Dickinson Üniversitesi’nde Psikoloji profesörü Charles Schafer de ulaşmış. Denekler sadece 1 dakikalık sahte kahkaha seansından sonra endorfin salgıladığı gibi stres seviyelerinde ciddi düşüş olmuş.

Görünen o ki bilim insanları, zoraki de olsa 1 dakikalık kahkahanın güçlü ve bedava anti-depresan olduğu konusunda hem fikir.
 

Kahkaha Yogası nedir?

O zaman sizi hemen Kahkaha Yogası’na alalım. Hintli bir tıp doktoru Madan Katara, kahkaha konusunda yapılan bilimsel araştırmalardan esinlenerek 2005 yılında Kahkaha Yogası’nın temellerini atmış. 

Sözü bu noktada Aydan Ermiş’e bırakıyoruz. Kendisi yetişkin ve çocuklara, hem nefes terapileri hem de Kahkaha Yogası dersleri veriyor. Ataşehir’deki merkezinde, anaokullarında ve talep aldığı kurumların merkezinde ya da etkinliklerinde seanslar yapıyor.

“Geçenlerde ilk defa Kahkaha Yogası yapacak olan bir danışanım yanıma yaklaşarak ‘Kendi kendimize gülmeyeceğiz herhalde değil mi?’ diye sordu. Ben de ona gülümseyerek ‘Tam da bunu yapacağız’ dedim” sözleriyle başlıyor anlatmaya Aydan Hanım. Kahkaha Yogası uzun süre yapmış olduğu nefes çalışmalarının uzantısı olarak hayatına girmiş. “Nefes Atölyeleri’nde yakalamaya çalıştığımız derin rahatlama ve gevşeme duygusunu Kahkaha Yogası seanslarında da yakalayabildiğimizi gördüm. Kahkaha Yogası, temelinde diyafram nefesini ve egzersizlerini içeriyor. Ayrıca ben kahkaha atmayı da insanlara kahkaha attırmayı da çok seviyorum.” diyor.
 

Yoğun stres yaşayanlar hemen çözülme yaşıyor

Kahkaha Yogası’na ilk defa gelenler önce çok çekimser olabiliyorlar ve egzersizlere hemen katılım gösteremeyebiliyorlar. Fakat kahkaha bulaşıcı. Bir süre sonra grubun da enerjisiyle ister istemez rahat ve kendinizi tüm gücünüzle kahkaha atarken bulabiliyorsunuz.

“İlk seanstan itibaren geri dönüş almaya başlıyoruz. Özellikle çok yoğun stres ve baskı altında olan kişiler hemen çözülme yaşıyorlar. Hayatın içinde hepimiz zaman zaman bizi zorlayan süreçlerden geçiyoruz. Ben şunu demiyorum: ‘Boş verin yaşadıklarınızı, bir kahkaha atın ve her şeyi unutun gitsin.’ Hayır. Hayat deneyimlerden ve onlardan aldığımız derslerden ibaret. Önemli olan yaşadıklarımızı nasıl karşıladığımız ve süreci nasıl geçirdiğimiz. Bir acı varsa orada yas da tutulacak elbette. Zamanında ve kararında yaşanmamış yaslar bir süre sonra problem olarak karşımıza çıkabilir. Nefes ve kahkaha egzersizleri bu süreci kolaylıkla geçirmenize destek verecek.” diyor Aydan Ermiş.

kahkahanın gücü adına




















Tek gülmektense, hep beraber gülmek…

Ermiş, grup seanslarını tercih ediyor. Grubun enerji ve dinamiğinin daha yüksek olduğunu söylüyor: “Grup çalışmalarında insanların bireysel çekiniklik, içe kapanıklık davranışlarında açılımlar gözlemleyebiliyorsunuz. Aynı durum çocuklar için de geçerli. Gruba katılımı az olan çocuklar rahatlıkla katılım gösterip arkadaşlarıyla kaynaşabiliyor. Grup olarak kahkaha yogası yapmanın sınırı da yok ayrıca. Aynı anda yüzlerce kişi kahkaha atabilir ve çok da etkili olur.”


Kahkaha Yogası’na ilgi artıyor

Aydan Ermiş, Kahkaha Yogası’na ilginin her gün arttığını gözlemliyor. “İnsanlar artık yoğun stres ve baskı altında olmanın hem fiziksel hem de zihinsel açıdan kendilerine olumsuz anlamda geri dönüşlerini gördüler. Deneyimleyenler tekrar geliyor hatta arkadaşlarını da getiriyorlar bir sonraki sefere. Gittikçe genişleyen ve birbirine gülümseyerek bakan kocaman bir kahkaha ailesi olma yolunda ilerliyoruz.”


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER