12.08.2020

Tükenmişlik (burnout) sendromu nedir?

Duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve başarısızlık hissi olmak üzere 3 boyutu olan tükenmişlik sendromu boyutlarını Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva açıkladı.

İZLE: TÜKENMİŞLİK SENDROMU BELİRTİLERİ👇 
Tükenmişlik sendromunu depresyondan ayıran en önemli özellik çalışma hayatıyla ilgili oluşu. Tükenmişlik sendromunun “profesyonel bir kişinin mesleğinin anlamı ve amacından kopması, hizmet verdiği insanlar ile artık gerçekten ilgilenemiyor olması” biçiminde tanımlandığını belirten Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva, Pudra.com okuyucuları için tükenmişlik sendromunun boyutlarını ve aşamalarını anlattı.

Tükenmişlik (burnout) sendromu nedir?

Tükenmişlik sendromunun üç boyutu var

Duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarısızlık hissi olmak üzere 3 boyutu olan tükenmişlik sendromunun boyutlarını Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva şöyle açıklıyor: 
 
  • Duygusal tükenme: Kişinin yaptığı iş nedeniyle emosyonel olarak kendini aşırı yüklenmiş, tükenmiş hissetmesidir ve tükenmişliğin en önemli belirleyicisidir.
  • Duyarsızlaşma: Kişinin hizmet verdiklerine karşı –bu kişilerin birer birey olduklarını dikkate almaksızın- duygudan yoksun biçimde tutum ve davranışlar sergilemesidir.
  • Kişisel başarısızlık hissi: Sorunun başarı ile üstesinden gelememe ve kendini yetersiz görme

Tükenmişlik sendromunda 6 belirtiye dikkat!

Uzman Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva, tükenmişlik sendromu belirtilerini şöyle sıralıyor:

1. Yorgunluk: İlk aşamalarda sıradan bir yorgunluk gibiyken tükenmişlik ilerledikçe, gündelik işleri sürdürmek hatta kişisel bakımını sağlamaya kadar gidebilen işlevsellikte bozulma görülebilir.

2. Uykusuzluk: Artmış strese bağlı olarak tükenmişlik yaşayan kişi, yorgun hissetmesine karşın uykuya dalmakta zorlanabilir ya da uyandığında dinlenmiş hissetmeyebilir.

3. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı: Stresle beraber tükenmişliğin erken aşamalarında ortaya çıkan bir belirtidir. Tükenmişlik ilerledikçe unutkanlık ve dikkat sorunları kişinin işini yapmasını engelleyebilmektedir.

4. Bedensel şikâyetler: Göğüste daralma hissi, çarpıntı, boğazda daralma, kolay irkilme, baş, omuz, karıncalanma ve gastrointestinal sorunlar gibi bedensel stres bulguları gözlenebilir.

5. Sık hastalanma: Kronik stres nedeniyle bağışıklık sistemi sorunlarına veya hastalıklarına zemin hazırlar.

6. Ruhsal tepkiler: Sinirlilik, depresif duygulanım, keyif alamama, çaresizlik hissi, karamsarlık, hastalara karşı duyarsızlık ve özsaygının azalması gibi bulgular görülebilir.

Tükenmişliğin aşamaları

Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva, tükenmişliğin aşamalarını da şöyle sıraladı:

1- Kişinin kendini kanıtlamaya dair ihtiyacı
2- Daha çok çalışma
3- Kendi gereksinimlerini ihmal etme
4- Çatışma ve gereksinimlerin yer değiştirmesi
5- İş dışı gereksinimler için hiç zaman kalmayışı
6- Sorunun inkârının daha da artması, düşünce ve davranış esnekliğinde azalma
7- Geri çekilme, hedefsizlik, boş vermişlik
8- Davranışsal değişiklikler, psikolojik tepkiler
9- Duyarsızlaşma
10- İçte boşluk hissi, kaygı
11-Anlamsızlık duygusu ve ilgi kaybının derinleşmesi
12- Hayatı tehdit edebilecek düzeyde fiziksel yıpranma

İlgili haberlerimiz: 

​Tükenmişlik sendromundan kurtulmak için 10 ipucu
Tükenmişlik sendromu, iş hayatının yoğun stresinin de etkisiyle maddi ve manevi doyuma ulaşamama olarak tanımlanıyor. Tükenmişlik sendromundan kurtulup enerjinizi kazanmanız için 10 ipucu Pudra.com’da.

​Tükenmişlik sendromu ile depresyonu karıştırmayın
Tükenmişlik sendromu mu, depresyon mu? Uzmanlar, tükenmişlik sendromunu depresyondan ayıran en önemli özelliğin çalışma hayatı olduğunu belirtiyor.

​Modern çağın hastalığı: Tükenmişlik
Stres ve tükenmişliğin üstesinden gelmek için iyi beslenin, dinlenin, iyi uyuyun, düzenli egzersiz yapın, sosyal çevreniz ve hobiniz olsun.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER