08.01.2020

Yalan söyleme nedenleri

Kimi zaman iyi hissettiren, eleştiriden kaçmasını sağlayan, onaylanma ihtiyacını karşılayan veya cezadan kurtaran... İşte yalan söyleme nedenleri!

İZLE: YALAN SÖYLEME HASTALIĞI MİTOMANİ👇 
İyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, onaylanma ihtiyacı, gerçek söylenirse verilecek cezadan çekinmek, zarar göreceğini düşünmek ve dahası... Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç kişiyi yalan söylemeye iten durumları ve yalan söyleme davranışının altında yatan nedenlere değindi. 

Yalan söyleme nedenleri

Herkes yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler değişebilir.Yalan söylemenin sebepleri iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı, gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir.

Neden yalan söyleriz?
  • Sohbete renk katmak için
  • Gerçeği söylediğimizde çözümsüz kalacağını hissettiğimizde (masum olarak nitelendirilebilecek çıkar olmadan yalan söyleme)
  • Fayda elde etmek amacıyla (patolojik yalancılık)
  • Oyuncu kişilikler yaratıcılıklarını ortaya koymak için (amaç çıkar değil sadece ilgi çekmek ya da zor bir durumdan kurtulmaktır)
  • Yalanı bir telkin yöntemi olarak görerek, psikolojik olarak daha iyi hissettirme amacıyla
  • Narsistik duygularını tatmin etmek için

UZMANTV'den öğrenin: Yalan söylemek hangi aşamada psikolojik sorun olarak kabul edilir?

Kişi kendini yalan söylemeye mecbur hissediyor ve kronik halde seyrediyorsa, yalan söylemek patolojik bir durum olup başka bir psikolojik rahatsızlığa da eşlik edebilir. Böyle bir durumda kişi kendi isteği dahilinde bir psikolojik danışmanlık alıp tedavi olabilir.

Yalanın ilişkilere zararları nelerdir?
İlişkilerde yalancılık

Yalan söylemek, sadece diğer insanları değil, kendimizi de kandırmaktır. Yalan söylemek kişinin aile mutluluğunu, sosyal ilişkilerini ve iş yaşantısını ciddi boyutlarda kötü anlamda etkiler. Kişiyi içinden çıkamayacağı durumlarda bulmasına sebep de olabilir.
  • Kişiler sosyal ilişkilerinde birbirine üstünlük sağlamak için sık sık yalana başvurabilirler.
  • İş yaşamındaki ilişkilerde ise daha çok gündelik kaçamaklar, karşı taraf için makul görülebilecek yalanlar söylenir.
  • Aile yaşantısında söylenen yalanlar ise çok daha tehlikeli boyutlara ulaşabilir.
  • İkili ilişkilerde yani sevgiliye ya da eşe özellikle de sevgi konusunda yalan söylemek ilişkilerin temelini sarsacağı gibi karşı tarafın duygularını istismar etmeye de neden olabilir.

Yalan söyleyen kişiler aldatmaya daha mı yatkındır?

İlişkilerin temelinde çeşidi ya da nedeni ne olursa olsun yalan olmamalıdır. Yalan ilişkilerin temelini oluşturan güven kavramını sarsar. İkili ilişkilerde ilişkinin içine yalan girdiği takdirde ilişkinin bir tarafı çamura batmış diyebiliriz. İlişkideki taraflardan biri yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmiş ise aldatmak; karşı tarafın duygularını suistimal etmek, kandırma davranışını gerçekleştirme kişi için daha kolay bir eğilim olabilir.

İlgili haberlerimiz: 

​Yalan söyleme işaretleri nasıl anlaşılır? YALAN TESPİTİ –1
Yalan tespit uzmanı Emrah Akçay, insanların nasıl yalan söylediklerini, bunu yaparken hangi işareti kullandıklarını ve bu işaretlerin nasıl anlaşıldığını Pudra.com okuyucularına açıklıyor.

​Kadınlar ve erkekler nasıl yalan söyler? / YALAN TESPİTİ –2
Sözsüz iletişim nedir? Yalan söylerken beden dili nasıl kullanılır? Kadın ve erkeğin beden dili arasındaki farklar nelerdir? Yalan tespit uzmanı Emrah Akçay Pudra.com’un sorularını yanıtladı.

​Kadınlar birbirine neden yalan söyler?
“Ben asla diyet yapmam”, “Evim her zaman pırıl pırıldır”, “Yarım saatte iki çeşit yemeği hazır ederim”… Bu liste uzayıp gider. Ne listesi mi? Kadınların birbirine söylediği beyaz yalanlar listesi.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER