@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 11.12.2009

Kanser hakkında bilmemiz gerekenler…

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Akyüz tüm yönleriyle kanseri anlatıyor...

Merhaba,

Kanser hakkında bilmemiz gerekenler…

Bugünden itibaren siz pudra.com okuyucuları ile birlikteliğimiz başlıyor. Kanser gibi tatsız bir konuyu konuşacağız sizinle. Genellikle insanların kanser ile ilgili çağrışımları ürkütücü oluyor. Ancak biliyoruz ki her korkunun altında aslında bilinmezlik var. Kontrol edemediğimiz, emin olamadığımız her şey bizi tedirgin eder.

Kanser nedir?

Kanser aslında homojen olmayan bir hastalık grubudur. Bu nedenle kanser nedir sorusuna verilecek çok çeşitli cevaplar olabilir.

Kanser bazen kolay bir operasyonla alınan ve bir daha hastayı hiçbir şekilde etkilemeyen basit bir sorunun adıyken, bazen de yıllarca süren ve zorlu tedavileri gerektiren kötü bir hikâyenin konusu olabilir.

Her organda farklı ve kendine özgü seyri olan bir kanser türü oluşabilir. Memenin, akciğerin, cildin ve aklınıza gelebilecek her organın kanseri vardır. Hatta aynı organın birbirinden tamamen farklı seyreden değişik tipte kanser çeşitlerine rastlıyoruz.

Kanserin evreleri

Bunun yanında kanserin evreleri de çok önemlidir. Yani hastalık hangi aşamada yakalanmıştır? Bu sorunun cevabı hem gidişatı hem de tedaviyi kökünden değiştirmektedir.

Örneğin erken evre bir akciğer kanseri sadece ameliyat ile yüzde doksanlar oranında tamamen tedavi edilebilirken; geç kalmış aynı tipte bir akciğer kanserinde tamamen tedavi şansı nerdeyse yoktur. Bu kadar farklı seyreden iki kanser hastasının hücre tipleri aslında tamamen aynı olabilir. Hastanın doktora hangi aşamada başvurduğuna göre tedavi şansı ortaya çıkacaktır.

Her hastanın kanseri farklıdır…

Bu nedenle her hastanın kanseri farklıdır. Bizler hastalık yoktur hasta vardır prensibi ile tedavilere başlarız. Kanser temelde, kontrolsüz ve önüne geçilemez şekilde çoğalan hücrelerden oluşan bir hastalıktır. Ortaya çıktığı bölgede normal ve sağlıklı hücrelerin yerine geçerek ve onları tahrip ederek insan vücuduna zarar verir.

Kanser ilaçları ve kanser tedavisi

Aslında kanser hücresi de vücudumuzun bir parçasıdır. Normal hücreler gibi vücudumuzun tüm kaynaklarından beslenir. Kendi hücrelerimize benzediği için bağışıklık sistemimizin savunma mekanizmalarından korunur. Zaten tedavideki aşılması gereken en büyük problem budur. Sağlıklı hücrelerle aynı mekanizmaları kullandığı için sadece kanserli hücreleri etkileyen tedaviler oluşturmak zorlaşmaktadır. Akıllı bomba olarak bilinen ilaçlar işte bu engeli aşmak için ortaya çıkmıştır. Kanser hücresinin belirli özelliklerine spesifikleşmiş ilaçlar ile sadece tümör hedeflenmeye çalışılmaktadır.

Bağışıklık sistemi ve kanser

Bağışıklık sistemi kanser ile sürekli bir mücadele halindedir. Normal yaşantımızda hücreler anormal bir şekilde yapısını değiştirirse, bunlar bağışıklık sisteminin önleyici mekanizmaları tarafından ortadan kaldırılır. Bu belki her gün, hepimizin fark etmeden yaşadığımız doğal bir süreçtir. Bağışıklık sistemimiz, bizi her gün bu ve buna benzer birçok problemden korur. Sadece kanser değil, gün boyu karşılaştığımız virüs ve bakteriler yine bağışıklık sistemimizin elemanları tarafından biz fark etmeden ortadan kaldırılır.

Ancak bazen bağışıklık sistemimizin yeterince güçlü olmaması nedeniyle bu tehditler koruyucu bariyerlerimizi aşar ve hastalığı ortaya çıkarır. Kanser de işte bu önleyici mekanizmalarımızı aşmış bir tehdittir.

Kanserden korunmak için…

Bağışıklık sistemini güçlendirin
Kanser ile mücadelede, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak birinci prensip olarak ortaya çıkmaktadır. Hem kanserin ortaya çıkmasını engellemek hem de kanser hastalığı ile mücadele sırasında bağışıklık sistemi en önemli görevi üstlenmektedir. Bizler de sağlıklı beslenme ve yaşam koşullarına dikkat ederek ona yardımcı olmalıyız.

Stresi azaltın
Unutmamak gerekir ki bağışıklık sistemimiz aynı zamanda stres gibi psikolojik etkenlerden önemli ölçüde etkilenmektedir. Sürekli stres bağışıklığımız baskılamakta ve savunma gücümüzü azaltmaktadır. Üzüntüden hasta oldu deyimi aslında eskilerin tecrübe ile ortaya çıkardığı bir tespittir. Aşırı stresin bağışıklık sistemimiz üzerine olumsuz etkiler yaptığı kesindir.

Kanserden korkmayalım…

Kanser hastalığı tüm dünyada hızla yükselen bir problemdir. Yakın gelecekte ülkemizin en önemli sağlık problemi haline gelecektir. Bu, çeşitli çalışmalarda gösterilmiş istatistikî bir gerçektir. Çevremizde aslında kanserle yaşayan büyük bir kitle var. Kanser hastası olmak bir kaybediş değildir. Bu hastalıkta iyi sonlar tahmin edemeyeceğiniz kadar çoktur. Ancak nedense hep kötü hikayeler aklımızda kalır.

Hepimiz bir gün bu hikâyenin parçası haline gelebiliriz. Önemli olan son durağa yaklaşmadan nereye gittiğimizi fark edebilmek. Bu da sağlıklı yaşam koşullarına dikkat etmek ve düzenli kontrol olmaktan geçiyor.

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Akyüz



Çok yakında… Dr. Mehmet Fatih Akyüz’ün kanser konulu yazıları pudra.com’da devam edecek…



Dr. Mehmet Fatih Akyüz hakkında…


Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Akyüz, 1976 yılında Almanya’da doğdu. İlk orta ve lise eğitimimi Kocaeli’nde tamamladı.

2000 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun oldu. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi kliniğinde 2002 – 2006 yılları arasında görev yaptı. Bitirme tezini Akciğer kanserlerinde eş zamanlı tedavinin karşılaştırmalı üstünlükleri konusunda yaptı.

Şu anda ONKO İstanbul Onkoloji Merkezi’nde Radyasyon Onkolojisi uzmanı olarak görev yapıyor. Çalışmaları arasında, akciğer kanserinde eş zamanlı tedaviler, baş – boyun kanserlerinde radyoterapi tedavileri, meme kanserinde hasta grupları arasında kıyaslamalı sonuçlar bulunuyor. Kendisi, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Akciğer Kanserleri Derneği, İstanbul Tabip Odası üyesidir.

İletişim
ONKO İstanbul Onkoloji Merkezi
Büyükdere Caddesi No:34
Mecidiyeköy Şişli
İSTANBUL
Tel: (212) 212 88 94
www.kansertakip.com


Pudra.com’da ilginizi çekebilecek diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.


Kanser riskini nasıl azaltabiliriz? Kanserden korunmak için alabileceğiniz önlemler var: Bu 10 kuralı uygulayın ve kansere yakalanma riskini azaltın...

Meme kanseri ile ilgili bilmek istediğiniz her şey… Kadınların korkulu rüyası meme kanserinin belirtileri, kanser riskini azaltma ve tedavileri yöntemleri nedir? Kimler risk altındadır?

Uzun ve sağlıklı yaşam diyeti… Sağlıklı ve uzun bir hayat sürmek için ne yapmalı, nasıl beslenmeli, nelerden uzak durmalıyız?

Çalışanlar için 10 adımda sağlıklı beslenme… Dilara Koçak'tan ofis çalışanlarına özel 10 adımda sağlıklı beslenme planı…

Detoks nasıl yapılır? Bol su içmek, sebze meyve tüketmek, stresten uzak durmak detoks sırasında yapılması gerekenlerden birkaçı.

Akdeniz diyeti ile hafifleyin… Sağlıklı Akdeniz insanının sırrı Akdeniz diyeti kanser riskini azaltıyor.

Bir nefes alın hayallerinizle kucaklaşın! Nefes bizi huzur, mutluluk, neşe duygularıyla birleştiren tek araç. Güç ve mutluluk içimizde. Biz sadece nefesle dışarı çıkarıyoruz.

Enerjik ve zinde bir yaşam için öneriler… Enerji seviyenizi yükseltecek önlemlerle stresi azaltıp, zinde ve dengeli bir gün geçirebilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER