Pudra.com 31.05.2012

31 Mayıs sigarayı bitirme tarihiniz olsun

31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanıyor. Bugün sizin için bir milat olsun ve siz de sigarayı bırakıp sağlıklı nefes almaya başlayın.

İZLE: NİKOTİN KRİZİ NASIL AŞILIR?👇 
Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, tüm dünyada ve ülkemizde kutlanıyor. Uzmanlar, bu tarihi, sigarayı bırakmak için bir milat olarak belirleme çağrısı yapıyor.

31 Mayıs sigarayı bitirme tarihiniz olsun

Araştırmalar, sigara içenlerin yüzde 45’inin sigarayı bırakmayı denediğini gösteriyor ancak bu kararı verenlerin başarılı olmak için psikolojik olarak kendilerini hazırlaması gerekiyor. Prof. Dr. Mert Savrun, sigarayı bitirmeye karar verenler için şu önerileri paylaşıyor:

"Sigarayı bırakmak için kişinin motivasyonunun üst seviyede olması gerekir. Bu nedenle bırakma kararının verileceği tarihin o kişi için ekstra stres kaynaklarından uzak olması gerekir. Herkesin hayatında her zaman stres mevcuttur. Burada kastedilen, boşanma, işten ayrılma gibi her zaman mevcut olmayan aşırı streslerdir.

Sigarayı bırakmak için en uygun olanı, yaklaşık 7-10 gün sonrasında bir gün tespit edip o gün sigaranın bırakılacağına karar verilmesidir. Hemen ardından bu karar yakınlar, komşular ve iş arkadaşları ile paylaşılmalıdır. Bu kararınız için destekleyici olacaktır. Sigarayı bırakmaya karar verenlerin en büyük korkuları tekrar sigaraya başlayıp yakınlarına mahcup olmaktır. Böyle bir durumda kendinizi başarısız hissetmeyin. Çünkü sigarayı bırakma denemesinde 7-9 başarısız girişimden sonra başarılı olunmaktadır. Kişinin aile, iş ve arkadaş çevresi kalabalık ve destekleyici ise başarı oranı çok yükselir. Bu yüzden bırakma kararını onlarla paylaşıp, desteklerini almak çok önemlidir.

Bırakmaya birkaç gün kala sağlık profesyonellerinden yardım almak, başarı oranını 4 kat artırır. Bugün sigarayı bırakma tedavisinde kullanılan nikotin pastili, sakızı, bandı ve ilaç gibi çok sayıda ürün mevcuttur. Sağlık uzmanlarının yönlendirmesiyle uygun bir tedavi veya tekniğin seçilmesi başarıyı daha çok artırır.

Sigarayı bıraktıktan sonra az da olsa bir kilo alımı görülebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde kolaylıkla bu kilolardan kurtulmak mümkündür. Hastalar bu dönemde diyete başlayarak, sigarayı bırakmanın yaratacağı stresi arttırmamalıdır. Sigarayı bıraktıktan sonra diyet yapabilirler.

Sigara bırakma kararı verildikten sonra, evde işyerinde sigarayı hatırlatan malzemeler ortadan kaldırılmalıdır. Kül tablası, çakmak, kibrit gibi malzemeler göz önünde bulundurulmamalıdır.

Sigarayı bırakmaya karar veren kişinin sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekir. Bu nedenle evde, işyerinde başka sigara içenler varsa, mümkünse hep beraber bırakılması daha uygundur. Ancak bu olanaklı değilse, diğer sigara içenler, sigarayı bırakan kişinin uzağında içmeli ve bırakan kişiyi şaka yollu dahi olsa tahrik etmemelidir.

Zaman zaman sigarayı bırakmaya bağlı sinirlilikler görülebilir. Sinir sırasında derin ve yavaş nefes almak faydalı olabilir. Sinirliğin ortaya çıktığı ortamdan geçici olarak uzaklaşmak veya konuşulan konuyu değiştirmek da faydalı olabilir.

'Artık sigarayı bıraktım, bir daha başlamam' düşüncesi son derece tehlikelidir. Bağımlılık ölene kadar süren bir hastalıktır. Bu nedenle hiç gevşemeden sigaraya karşı hep uyanık olunmalıdır. Bir dert veya sıkıntı yaşadığınızda aklınıza ilk olarak hemen sigara gelir. Böyle durumlarda sıkıntıları hemen yakınlarla paylaşmak faydalıdır. Özellikle alkol, sigarayı bırakan kişi için eğer kullanıyorsa en büyük tuzaklardan biridir. Sigara ile birlikte alkol de bırakılırsa tekrar başlama ihtimali azalır. Eğer bırakılamıyorsa, sigaranın serbestçe içildiği açık alanlardan ziyade, kapalı ortamlarda ve mümkünse sigara içmeyen arkadaşlarla beraber olunmalıdır."

Dünya Tütünsüz Günü’nda sigarayı bırakmak konusunda daha fazla bilgi isteyenler için: Sigarayibitirin.com


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER