Pudra.com 28.07.2011

Bugün, Dünya Hepatit Farkındalık Günü

Bugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü. Türkiye'de her 20 kişiden birinin hepatit virüsü taşıdığını biliyor musunuz?

28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Viral Hepatit Savaşım Derneği (VHSD) Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, ülkemizde yaklaşık 2-4 milyon hepatit B ve 700 bin hepatit C taşıyıcısı bulunduğunu belirterek, bunun her 20 kişide bir bulaşıcı hastalığa rastlanması anlamına geldiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Tabak, “Bu istatistik gösteriyor ki, günümüzde viral hepatitler (bulaşıcı sarılık) ciddi halk sağlığı sorunları arasında önemini korumaktadır” dedi.

Bugün, Dünya Hepatit Farkındalık Günü

Bulaşıcı ama tedavi edilebilir
Özellikle hepatit B ve hepatit C virüsünün bulaşma sonrası hastaların bir bölümünde kronikleşerek kronik hepatit, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiğini anlatan Viral Hepatit Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, şu bilgileri verdi:

“Tüm dünyada yaklaşık 400 milyon hepatit B, 200 milyona yakın hepatit C taşıyıcısı bulunuyor. Ülkemizde de yaklaşık 2-4 milyon hepatit B ve 700 bin hepatit C taşıyıcısı var. Bugün kronik hepatit B tedavi ile kontrol altına alınabilir; kronik hepatit C de tedavi edilebilir bir hastalık konumuna geldi. Ancak bunlar tedavi maliyetleri oldukça yüksek hastalıklar.”

Hasta olmayanlar da aşı programına alınmalı
Sağlık Bakanlığı’nın 1998 yılından beri hepatit B aşısını çocukluk aşı programına aldığını ve yüzde 90’ların üzerinde başarı ile bu programa devam edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Fehmi Tabak şöyle konuştu:

“Hepatit B virüs (HBV) enfeksiyonu aşıyla korunulabilir bir hastalıktır. Kronik hepatit B’nin önlenmesi açısından VHSD olarak Bakanlığın aşılama çalışmalarını destekliyor ve ileriye dönük çok önemli bir etkinlik olarak görüyoruz. Aşı kapsamı dışında kalan kişilerin de bireysel olarak aşılanması konusunda yeni bir program başlatılmasını arzuluyoruz. Hepatit C virüs (HCV) enfeksiyonundan korunmak için uygun ve etkin bir aşı henüz geliştirilemediğinden bu virüsten korunma yolları çok iyi bilinmelidir.”

Prof. Dr. Fehmi Tabak'a göre Hepatit B ve C virüslerinin bulaşmasını engellemek dikkat edilmesi gerekenler:
  • Tüm invaziv girişimlerde sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına azami özenin gösterilmesi.
  • Gerekmedikçe kan transfüzyonundan kaçınılması.
  • Diş tedavileri sırasında mutlaka sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına uygun davranılması.
  • Kontrolsüz ve çok eşli cinsel yaşamdan kaçınılması.
  • Berberlerin her müşteri için ayrı jilet, ustura ve kan taşlarının kullanması ve dezenfeksiyona dikkat edilmesi.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER