Pudra.com 27.02.2015

Çikolata kistiyle ilgili önemli 10 bilgi

Kadınlarda sıkça görülen çikolata kisti (endometrioma), üreme sağlığı açısından risk oluşturuyor. Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Esat Orhon, çikolata kistiyle ilgili 10 önemli bilgiyi anlattı.

Çikolata kistlerini adına aldanıp da çikolatayla bağdaştırmamak gerekiyor, adından dolayı masum gibi görünse de aslında öyle değiller. Bugün 8-10 kadından birinde görülen çikolata kisti (endometrioma), yumurtalık kapasitesinde azalmadan kısırlığa kadar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Liv Hospital Ankara Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Esat Orhon, çikolata kistiyle ilgili 10 önemli bilgiyi anlatıyor.

Çikolata kistiyle ilgili önemli 10 bilgi

  • Endometriozis hücreleri adet kanaması şeklinde döküldüğünde, eğer bir organın içinde yer aldıysa, örneğin yumurtalık içinde, dışarıya akamaz ve yumurtalık içinde kist şeklinde birikir. Biriken adet kanaması zamanla koyu kıvamlı, kahverengi ve yapışkan bir sıvı şekline dönüşür. Bu sıvı ertilmiş çikolata sosu renginde olduğu için "çikolata kisti" ismini almıştır.
  • Çikolata kisti, adet gören kadınlarda olur. Bu sebeple ergenlik öncesi kız çocuklarında ve menopoz sonrasında görülmez.
  • Kişinin kendi hatasından kaynaklanan bir durum değildir. Kullanılan ilaçlar, yiyecekler ve özellikle çikolata yemekle bir ilgisi yoktur.
  • Hastalarda değişik şikayetlere neden olabilir. Adet kanamaları sancılı geçebilir. Rahim iç organlarda yapışıklıklara neden olabileceği için cinsel ilişki ağrılı olabilir. Barsak yapışıklığına neden olduysa büyük tuvalet sırasında ağrı olabilir. Tüplerde ve yumurtalıklarda yapışıklığa neden olduysa hamile kalmada sorun yaşatabilmesidir.
  • Adet kanamalarının bir süre durduğu gebelik ve emzirme dönemlerinde çikolata kisti küçülür veya tamamen kaybolabilir. Ancak adet kanaması ile üreyen bir hastalık olduğu için gelecekte tekrar etme olasılığı çok yüksektir.
  • Tedavi seçenekleri hastanın kişisel durumuna göre belirlenir. Sancılı adet kanamalarına yol açıyorsa bu çok önemli bir kriterdir. Eğer hasta öğrenci olup okuldan izin alıp eve geliyorsa veya çalışan bir kadın iş yerinden izin alıyorsa, bu "iş gücü kaybı" yapacak derecede bir hastalık olup, mutlaka tedavi edilmelidir.
  • Eğer hastanın gebelik beklentisi yoksa, gündelik haplar ile adet kanaması sancılarına çare bulunabilir. Çocuk isteği varsa, yumurtlamayı artıran ilaç kullanımı başarılı sonuç verebilir. Büyük bir çikolata kisti boyutuna geldiyse veya organ yapışıklığına neden olduysa, laparoskopi veya açık ameliyatla kistin alınması ve yapışıklıkların çözülmesi gerekebilir. Eğer cerrahi tedavi uygulanacak ise, sadece kistin alınması, yumurtalığın sağlam kısımlarının korunması gerekir. Cerrahi tedavide amaç, hem çikolata kistinden kurtulmak, hem de doğurganlığın korunması olmalıdır.
  • Çikolata kisti yumurtalık kapasitesinde azalmaya yol açabilir. Bu durumda eğer tüpler açık ve sağlam ise aşılama, tüpler tıkalı ise tüp bebek tedavisi yapılması gerekebilir.
  • Her ne yöntemle tedavi edilirse edilsin, çikolata kistinin aynı yumurtalık veya diğer yumurtalıkta tekrarlama olasılığı her zaman vardır. Doğum yapmak ve uzun süre emzirmek bu olasılığı azaltabilir veya erteleyebilir.
  • Endometrioma hastalığı olan bir kadın, uygun aralıklara muayene olmalı, ultrasonografiye girmeli ve gerekli aralıklarla CA-125 kan testi yaptırmalıdır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER