@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.01.2016

Bağırsak gazı size iyi gelmeyen besinlerin işaretçisi!

Çıkardığımız gaz bağırsaklarımızda neler olduğu ile ilgili ipuçları veriyor. Dikkat gazınız hangi yiyeceklerin size iyi gelmediğini anlatıyor olabilir!

İZLE: GAZ OLUŞTURMAYAN BESİNLER👇 
Bazen bir iş toplantısında, bazen arkadaşlarımızın yanında, bazen de bir asansörde bizi zor durumlara soksa da, gaz çıkarmak aslında sindirim sistemimizde işlerin yolunda gittiğinin bir göstergesi. Bazıları sesli, bazıları sessiz ve bazıları da çok kötü kokulu olabiliyor fakat gazınızın nasıl çıktığına dikkat etmenizde fayda var çünkü yediklerinizin size iyi gelip gelmediği hakkında ipuçları veriyor. Daha önce dışkınız hakkında Dışkınızın şekli ve rengi size ne anlatıyor? yazımızda oldukça detaylı bilgiler vermiştik. Şimdi ise Pudra.com’da gazınızın size ne anlattığına değiniyoruz.

Neden gaz çıkarıyoruz?

Ortalama sağlıklı bir insan günde 14-18 kere gaz çıkartıyor. Peki, neden gaz çıkartıyoruz? Gaz nasıl meydana geliyor? Bağırsaklarımızda yediğimiz gıdaları parçalayan ve sindirilmesini sağlayan birçok faydalı bakteri bulunuyor. Bu bakteriler özellikle sindirilmesi zor olan şekerli ve nişastalı gıdaları (fasulyeler, sebzeler) parçalarken gaz açığa çıkıyor. Bu oksijen, karbondioksit, hidrojen, metan gibi gazların vücuttan atılması gerekiyor. Çıkardığımız gaz, bu bakterilerle açığa çıkan gaz ile yuttuğumuz havanın karışımı aslında. Çok hızlı yemek yersek, gazlı içecekler içersek veya sakız çiğnersek de hava yutabiliriz. Böylece bir karışım oluşuyor ve bu karışım vücuttan dışarı çıkıyor.



Bağırsak gazı size iyi gelmeyen besinlerin işaretçisi!
Bağırsak gazı sorunu - tuvaletÇıkardığımız gaz ne anlama geliyor?

Çıkardığımız gaz kokusuna ve sıklığına göre farklı anlamlara geliyor.
 

Kokusuz gaz

Gün içerisinde çoğunlukla çıkardığımız gazdır. Genellikle karbondioksit bakımından zengindir. Gün içinde sık sık kokusuz gaz çıkarmak normal kabul edilir ve sağlığınızda bir anormallik olduğu anlamına gelmez. Kokusuz gazlar normal ve sağlıklı bir sindirim sistemine işaret eder.
 

Kokulu gaz

Gün içinde çıkardığımız gazın bir kısmı kokulu gaz olabilir. Bu koku, genellikle bağırsak florasındaki bakterilerin yarattığı hidrojen sülfür gazının kokusudur. Kokulu gaz çıkarmaya brokoli, karnabahar, süt ürünleri, fasulyeler, mercimek, kırmızı et ve birçok sebze türü sebep olur. Gün içinde belli bir miktar kokulu gaz çıkarmanız da normal sayılır. Eğer kokulu gazdan rahatsız oluyorsanız bunların yerine sülfür bakımından az olan tavuk ve balık yiyebilirsiniz. (Hangi yiyecekler gaz yapar? başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
 

Çok kötü kokulu gaz

Çok kötü kokan gazlar yine brokoli veya sebze gibi sülfür bakımından zengin gıdalarla fazlaca beslenmiş olduğunuza işaret edebilir. Ancak bunun yanı sıra çok kötü kokulu gaz bazı kronik hastalıkların habercisi olabilir. Süt ve süt ürünleri tükettikten hemen sonra yoğun gazınız oluyorsa muhtemelen laktoz intoleransınız olabilir. Bağırsaklarınız laktozu parçalamakta zorlanabilir. Ekmek ve pastane ürünleri yedikten sonra bağırsaklarda yoğun hareket çölyak hastalığının da bir habercisi olabilir. Ayrıca çok kötü kokulu gazınız varsa hassas bağırsak sendromu ve gastrit olma ihtimaliniz de yüksek, doktorunuza mutlaka danışın.
 

Üst üste çıkan gaz

Art arda çok fazla gaz çıkarmak muhtemelen çok fazla hava yuttuğunuzu veya bağırsaklara çok fazla hava pompalanmasını sağlayan bir gıda yediğiniz anlamına geliyor. Örneğin, çok fazla kahve içtiyseniz bu laksatif etki yaratıp art arda çok fazla gaz çıkarmanıza sebep olabilir. Aynı şekilde yemek yerken hava yutmak da buna sebep olabilir. Çok fazla gaz çıkarıyor olmanızın bir sebebi de ince bağırsağınızda olması gerekenden fazla bakteri birikmesi olabilir. Bu durum da çok fazla gaz üretimine sebep olur.
 

Gazı azaltmak için bazı ipuçları

  • Yemek yerken lokmalarınızı iyice çiğneyin. Bu şekilde bağırsaklarınızın sindirmesi kolay olur.
  • Taze sebze ve meyve tüketmeye dikkat edin. Sebzeler gaz yapıyor olsa da içeriğindeki lifler bağırsaklarınızın çalışmasını sağlar.
  • Nane, zencefil ve rezene gazı azaltmaya yardımcı olur. Bu bitkilerin çaylarını yemeklerden sonra içerek gazınızı azaltabilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Gaz sorununuz mu var?
Yanıtınız “evet” ise merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Yemek yeme biçiminizi değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz.

Karnınız patlayacak gibi mi?
Karın şişkinliği ve gaz neden oluyor? En çok hangi yiyecekler karın şişkinliğine sebep oluyor? Karın şişkinliğine ne iyi geliyor? Pudra.com araştırdı.

Kakanız hakkında yanlış bildiğiniz gerçekler!
Dışkınızı ne kadar tanıyorsunuz? Dışkınız hakkında doğru bilinen yanlışları ve gerçekleri ortaya koyuyoruz!

Bebeklerde gaz yapan yiyecekler
Emziren anneler inek sütü, kola, kahve, kuruyemiş ve sucuk gibi yiyeceklerden uzak durarak bebekte gaz sancısını önleyebilirler.

👇İZLE: GAZ GİDEREN BİTKİ ÇAYLARI👇



POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER