Pudra.com 27.07.2012

Doğru ayakkabı nasıl seçilir?

Ayakkabı seçiminde öncelik renk ve modele verilse de aslında ne kadar sağlıklı olduğu daha önemli. Babetler ayak sağlığı için uygun mu? Doğru topuk boyu ne olmalı? Yanıtları Pudra.com'da...

Son yıllarda çok moda olan ve topuksuz olduğu için kadınların özellikle tercih ettiği babetler, ayaklar için ne derece doğru bir seçim? Babetlerin, yüksek topuklular gibi ayağa binen yükü kaydırarak, ayaktaki yüklenme yerinde değişikliğe neden olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, doğru ayakkabı seçimi ile ilgili şu ipuçlarını veriyor:

Doğru ayakkabı nasıl seçilir?

"Yanlış ayakkabı seçimi, ayak sağlığını olumsuz etkilemesi gibi duruş bozukluklarına, diz, kalça ve bel ağrılarına neden olabilir. Topuksuz, düz ayakkabılar ayağa binen yük dağılımında, en az yüksek topuklu ayakkabılar kadar olumsuzluklara neden olur.

Babetler, yüksek topukluların aksine ayağa binen yükü topuğa kaydırarak burada yüklenmeye neden olur. Bu tür ayakkabılar ayağı yanlardan çok iyi kavrayamadığı için ayak ön yüzünde yer alan bağlarda da aşırı yüklenmeye sebep olarak ayak ağrılarına yol açabilir. Ayak bileğini saran ayakkabılar ayak bileğine destek vererek burkulmaları önler, özellikle ayak bileği burkulmaları sık olanlarda bu tür ayakkabı seçimi uygundur. Burnu dar ayakkabılar ayak başparmağını sıkıştırır. Bu bölge sürekli uyarıldığı için de ayaklarda hallux valgus riski daha yüksek olur.

Yüksek topuklular düşme riskini artırıyor
Yüksek topuklu ayakkabılarda ise babetlerin tam tersine, binen yük ayak topuğundan öne doğru kayar ve ayak ön bölümü aşırı stres altında kalır. Yüksek topuklu ayakkabılar aynı zamanda diz, kalça ve bel bölgesinde vücut ağırlık merkezinin değişimine neden olur. Bu bölgelerdeki bağlarda aşırı gerilmeye, eklemlerde aşırı yüklenmeye ve kaslarda aşırı çalışmaya bağlı olarak diz, kalça ve özellikle bel ağrılarına zemin hazırlar. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabılar düşme riskini artırıp özellikle ayak bileği çevresindeki bağlarda yaralanmalara sebep olabilir.

Doğru topuk yüksekliği 4-5 cm
Ayak deformasyonlarının en büyük nedeni yanlış topuk seçimidir. Topuk yüksekliği 4-5 cm ve geniş olması gerekir. Ayakkabının ön tarafı da parmakların yeterince rahat sığabildiği genişlikte olmalıdır.

Ayakkabıyı en uzun parmağınıza göre alın
Ayak ölçüsü yaşla birlikte artar, günün sonunda ayaklar şişer ve her iki ayak ölçüsünün birebir aynı olmama ihtimali vardır. Bu nedenle ayakkabı alırken en uzun ayak parmağına göre seçmek uygundur. Ayrıca yeni aldığınız ayakkabıların ayağınıza zarar vermeden uyum göstermesi için giyme süresini aşama aşama artırın. Birkaç gün sonra ayakkabı ayağınıza daha iyi uyum sağlayacaktır."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER