24.11.2016

Gözleriniz sağlığınız hakkında ne söylüyor?

Göz ve göz çevresinde karşılaştığınız semptomları göz ardı etmeyin çünkü küçük bir arpacık bile bir hastalığın habercisi olabilir.

En kıymetli duyu organlarımızdan gözlerimiz uzun süre bilgisayara bakmak veya eksik beslenmeden dolayı yoruluyor. Özellikle göz ve göz çevresinde görülen bazı belirtiler birtakım hastalıkların habercisi. Göz kapağında çıkan arpacıklara karşı dikkatli olmak gerekirken aynı zamanda diyabet hastalarında görüş kaybına daha sık rastlanıyor. Gözde görülen semptomlar ne anlama geliyor? Göz sağlığını korumak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Pudra.com’un yazısında.

Göz hastalıkları kendini nasıl belli ediyor?

İlgili yazımız: Göz sağlığı hakkında doğru bilinen 15 yanlış​
 

Kaşların azalması

Kaşlarınızın dış taraflarında durduk yere kendiliğinden bir azalma meydana geliyorsa bu tiroid hastalığının bir belirtisi olabilir.
 

Hiç geçmeyen arpacık

Eğer gözünüzde çıkan arpacık 3 ay içinde tamamen geçmiyorsa ve aynı yerde çıkmaya devam ediyorsa, bu çok nadir görülen göz kapaklarında oluşan bir kanser türünün habercisi olabilir.
 

Bilgisayar kullanırken gözlerin yanması ve bulanık görme

Bu muhtemelen Bilgisayar Görme Sendromunun (CVS) bir sonucu. Bilgisayara uzun süre bakmak ve piksellere odaklanmanın sonucunda göz yorgunluğu meydana geliyor ve gözler kuruduğu için bu sendrom ortaya çıkabiliyor. Bilgisayar kullanırken göz sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
 

Görüşte siyah bir nokta olması veya titrek ışıklar görmek

Baktığınız yerde siyah bir nokta varsa ya da titrek ışıklar görüyorsanız buna muhtemelen migren aurası sebep oluyor. Bazen bu görüşe baş ağrısı da eklenebiliyor.
 

Göz beyazlarının sarıya dönmesi

Buna genellikle sarılık hastalığı sebep oluyor. Yeni doğanlarda veya yetişkinlerde karaciğer sorunları olarak ortaya çıkıyor.
 

Gözlerin çıkıntılı görünmesi

Dışa doğru çıkık olan gözlerin en büyük sebebi hipertiroidizm.
 

Aniden çift veya karanlık görme veya görme kaybı

Aniden çift görme, göze perde inmesi veya görme kaybı, inmenin uyarı işaretleri.
 

Diyabet hastalarında bulanık görme

Diyabet hastaları birçok göz problemiyle karşı karşıya kalıyor fakat bunlardan en sık görüleni gözdeki dolaşım sistemini etkileyen diyabetik retinopati. Bu, diyabet hastalarında en fazla körlüğe yol açan durum.
 
goz
Göz sağlığını korumak için neler yapmak gerekiyor?
Göz sağlığımızı korumak için yapmamız gereken birçok şey var. Eğer sigara içiyorsanız, bilgisayar önünde çok fazla vakit geçiriyorsanız, obezite veya diyabet hastasıysanız özellikle göz sağlığınızı dikkate almanız gerekiyor. Göz sağlığınızı korumak için şunları göz önünde bulundurun:
  • Sigarayı bırakın. Sigara içmek hem genel sağlık hem de göz sağlığı için tehlike yaratıyor. Sigara içmek görüşü bozuyor ve aynı zamanda sigara içen kişilerde katarakt riski daha yüksek. Katarakt nedir ve nasıl tedavi edilir? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
  • Kalp ve dolaşım sisteminize dikkat edin. Yüksek tansiyon göz sağlığı için de bir risk anlamına geliyor.
  • Güneş gözlüğü kullanın. Yaz kış ayırt etmeksizin UVA ve UVB ışınlarından koruyan kaliteli bir güneş gözlüğü kullanın.
  • Yeşil yapraklı sebzelerle beslenin. Araştırmalar özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerin göz sağlığını koruduğunu gösteriyor. Özellikle kale gibi karotenoid ve zeaksantin yönünden zengin sebzeler görüşü düzeltmeye yardımcı oluyor. Kale bitkisi brokoliden faydalı mı? başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
  • Omega-3 tüketin. Omega-3 yağ asiti zengini besinler göz sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Özellikle göz sağlığı için balık ve krill yağı tüketebilirsiniz.
  • Uzun süre bilgisayara bakmayın. Uzun süre bilgisayar başında durmak hem gözleri hem de vücudu yoruyor. Zaman zaman gözlerinizi dinlendirin.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Göz kuruluğu neden olur?
Göz kuruluğu nedir ve nasıl tedavi edilir? Belirtileri nelerdir ve göz kuruluğu olanlar nelere dikkat etmeli?

Ofiste göz sağlığını bozan 5 tehlike
Ofis ortamında göz sağlığını bozan etkenler nedeniyle yanma, kızarıklık ve batma gibi şikayetler oluşturan "Kuru Göz Sendromu" tedavi edilmezse kronikleşebiliyor. İşte, ofisi sağlıklı hale getirmenin yolları...

Güneş göz hastalıklarına davetiye çıkarıyor
Güneşin tadını doyasıya çıkarmaya hazırlandığımız yaz aylarında uzmanlar, güneş gözlüğü takmadan güneşe çıkmanın körlüğe giden ciddi sorunlara neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Erken doğan bebeklerde göz sağlığı
2 kilonun altında ve erken doğan bebeklerde göz rahatsızlıkları diğer bebeklere oranla daha fazla görülüyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER